Canal Ajuntament

Titulars
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A+ A A-

Manresa presenta els actes del dia internacional contra la violència de gènere

Una campanya de sensibilització a bars i restaurants de la ciutat i un documental són les principals novetats d’un programa d’activitats que té per objectiu combatre i conscienciar de la violència contra les dones.

L’Ajuntament de Manresa, a través del Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) i el Consell Municipal de la Dona, han presentat avui una nova edició del Dia Internacional contra la Violència de Gènere, que es commemora el 25 de novembre, i que enguany tindrà com a principals novetats la realització d’una campanya de sensibilització a bars i restaurants i la presentació d’un documental sobre la violència contra les dones.
Els detalls del programa d’actes ha estat presentat avui per la regidora de Serveis Socials, Acollida i Cooperació, Mercè Rosich; el president del Gremi d’Hoteleria i Turisme del Bages, Diego Sánchez; i dues representants del Consell Municipal de la Dona, Montse Roldán i Maria Lluïsa Cunill.
Rosich ha manifestat la necessitat de continuar la tasca de sensibilització “perquè la violència contra les dones encara és una realitat”. La regidora ha donat les últimes dades registrades a l’estat, a Catalunya i a Manresa. Pel que fa a les dades de Manresa, ha destacat el fet que “cada vegada són més joves les dones que denuncien” i, pel que fa a les persones nouvingudes, ha dit que “segurament per un fet cultural, l’índex de denúncies encara és baix”.
La regidora de Serveis Socials ha destacat també “el treball de sensibilització que s’està fent a les escoles i els instituts perquè creiem que la aquesta acció educativa sobre la base és molt important per combatre la violència de gènere”.
Per la seva part, Diego Sánchez ha mostrat la seva satisfacció per poder "posar un gra de sorra" i participar en la campanya d’enguany, i ha explicat que als establiments associats al Gremi d’Hoteleria “s’informarà a les persones dels centres d’atenció existents, però també s’animarà a la gent a ser valents i denunciar si coneixen actituds de violència cap a les dones”. El president del Gremi d’Hosteleria ha recordat “que darrera d'aquesta violència no només hi ha dones sinó també altres víctimes, com els infants i les seves famílies”.
Al seu torn, Montse Roldán ha explicat els detalls principals dels actes organitzats durant aquests dies i la gran participació de els entitats i els estudiants en la seva realització. En aquest sentit, Roldán ha dit que aquest any s'han presentat una seixantena de manifestos, en alguns dels quals els joves “demanen una major implicació dels mitjans de comunicació en la denúncia de la violència envers les dones”.

Els bars i restaurants penjaran un llaç blanc i lila
En aquesta edició, el Gremi d’Hoteleria i Turisme del Bages ha volgut adherir-se a aquesta campanya i, durant la setmana del 26 de novembre al 2 de desembre, els establiments associats penjaran el llaç blanc i lila en rebuig de la violència masclista i oferiran informació als clients sobre els recursos que hi ha a la nostra zona per acudir en una situació de violència.
Un altre de les novetats d’aquesta edició és la realització del documental Lliures (Quan l’amor fa mal). Aquest reportatge audiovisual pretén donar a conèixer les vivències i conseqüències d’haver tingut una parella agressora. En el documental han participat dotze dones de diverses edats, orígens i professions que van passar per una situació de violència masclista i posteriorment per un procés de recuperació psicològica.
En el documental han participat també dos actors professionals: l’Ivan Padilla i la Magda Puig, dirigits per la Fina Tàpias, que interpreten escenes reals d’una relació abusiva. La finalitat del reportatge és el fet de mostrar a la ciutadania com es viu des de dins aquest fenomen i les seves seqüeles. També s’utilitzarà de forma preventiva als centres educatius.
El divendres dia 30 de novembre a les 7 del vespre, a l’Auditori de la Fundació CaixaManresa de la Plana de l’Om, es farà la presentació oberta a la ciutadania d’aquest documental.

Acte institucional a la Plaça Major
La Plaça Major tornarà a acollir, el dilluns 26 de desembre, a les 12 del migdia, els cinc minuts de silenci institucional contra la violència de gènere i penjada del llaç blanc a la façana de l’Ajuntament. La tradicional celebració del 25 de novermbre s'ha traslladat al 26 per no coincidir amb un diumenge festiu i, a més a més, electoral.
Durant l’acte hi haurà la lectura de la Carta d’una dona al seu maltractador a càrrec del Grup d’Ajuda Mútua Lilium; la lectura del manifest guanyador fet pels joves contra la violència vers les dones que ha guanyat un grup d’alumnes de l’Institut Puis Font i Quer i que ha estat triat entre seixanta manifestos presentats.
Durant el mateix acte a la Plaça Major, hi haurà l’actuació del taller de “Cançons de tots els temps” de la Regidoria de Gent Gran de l’Ajuntament de Manresa, així com la posada en escena de l’acció Donem veu a les dones que ja no en tenen, una activitat que implicarà la presència a la plaça de tantes figures negres com dones mortes hi ha hagut aquest any. Aquesta acció comptarà també amb la participació de reclusos de la presó dels Lledoners. Després de l’acte, diverses entitats i instituts de Manresa hi posaran els seus escrits i il·lustracions donant veu a les que ja no hi són.

L’encesa d’espelmes, el dissabte 1 de desembre
El tradicional acte d’encesa d’espelmes en record de les víctimes de la violència de Gènere tindrà lloc el dissabte 1 de desembre a la Plaça Sant Domènec. Durant tota la tarda, diferents grups de la ciutat organitzen actuacions musicals i de dansa. En aquesta edicíó, persones destacades del món esportiu, musical, artístic i empresarial participaran i donaran suport durant la tarda amb la lectura de manifestos i textos de sensibilització.
A banda d’aquestes actes centrals, el programa d’actes inclou diferents activitats, cursos i tallers organitzats pel Consell Municipal de Solidaritat, per la Federació de l’Associacions de Veïns (FAV) així com els que es realitzen als centres escolars de secundària per treballar la sensibilització contra la violència de gènere.

116 dones han estat ateses a Manresa durant el 2012
Enguany, fins el 19 de novembre 2012, a l’estat espanyol hi ha hagut 41 dones víctimes mortals, 11 de les quals a Catalunya, que és la comunitat que ha registrat més morts.
Segons les dades del Servei d’Informació i Atenció a les Dones de l’Ajuntament de Manresa, a la nostra ciutat s’han atès 116 dones per violència de gènere, de les quals tres eren menors de 18 anys. Entre els víctimes ateses, el 40% són dones entre 18 i 35 anys; el 44% entre 36 a 55 anys; i el 14% són majors de 55 anys. De la lectura d’aquestes dades s’extreu que cada cop són més joves les dones que sol·liciten el servei d’atenció a causa dels maltractaments, sobretot de noies menors de 35 anys.
Pel que fa a l’origen de les víctimes ateses a Manresa, el 72 % de dones són catalanes; el 13% d’Àfrica; el 10% de Sud-Amèrica; el 4.3% de l’Europa de l’Est; i el 0.8% d’Àsia. Aquestes dades continuen mostrant que les dones nouvingudes són minoria en l'útilització d'aquests serveis.
Des de l’Ajuntament de Manresa durant el darrer any s’han realitzat 41 tallers de prevenció de les relacions abusives a 1000 joves de la ciutat de Manresa i també s’han realitzat 120 tallers de coeducació a infants entre 3 i 12 anys a les escoles de la ciutat.

Font: Ajuntament de Manresa


 

Ajuntaments i Municipis de Catalunya Ajuntament Municipi

Ajuntament Girona, Ajuntament Figueres, Ajuntament Blanes, Ajuntament Lloret de Mar, Ajuntament Olot, Ajuntament Salt, Ajuntament San Feliu de Guíxols, Ajuntament Roses, Ajuntament Banyoles, Ajuntament Palafrugell, Ajuntament Palamós, Ajuntament Llagostera Ajuntaments Gironès, Ajuntaments Pla de l'Estany, Ajuntaments La Selva, Ajuntaments Baix Empordà, Ajuntaments Alt Empordà, Ajuntaments Garrotxa, Ajuntaments Ripollès, Ajuntaments Cerdanya, Ajuntaments Baix Llobregat, Ajuntaments Barcelonès, Ajuntaments Vallès Oriental, Ajuntaments Vallès Occidental, Ajuntaments Barcelona, Ajuntaments Lleida, Ajuntaments Tarragona, Notícies, Notícies Girona, Notícies Barcelona, Notícies Figueres, Notícies Lleida, Notícies Tarragona, Notícies Blanes, Notícies Olot, Notícies Roses, Notícies Llagostera, Notícies diputació, Notícies municipals, Notícies alcaldes, Notícies regidors, Notícies municipis, Notícies pobles, informació municipal, informació política, informació electoral, informació local, informació provincial, informació regional, informació alcaldes, informació regidors, informació consistorial, informació Girona, informació Barcelona, informació Tarragona, informació Lleida, informació gironès, informació comarcal, Barcelona alcaldes, Barcelona regidores , Barcelona municipis, Barcelona municipi, Barcelona Diputació, Barcelona comarca, Barcelona consistori, Barcelona ple, Barcelona eleccions, Barcelona notes premsa, Barcelona polítics, Barcelona polític, Barcelona consell comarcal, Barcelona consellers, Barcelona poblacions, Barcelona ciutat, Girona alcaldes, Girona regidores, Girona municipis, Girona municipi, Girona Diputació, Girona comarca, Girona consistori, Girona ple, Girona eleccions, Girona notes premsa, Girona polítics, Girona polític, Girona consell comarcal, Girona diputats, Girona consellers, Girona demarcació, Girona poblacions, Girona ciutat, Lleida alcaldes, Lleida regidores, Lleida municipis, Lleida municipi, Lleida Diputació, Lleida comarca, Lleida consistori, Lleida ple, Lleida eleccions, Lleida notes premsa, Lleida polítics, Lleida polític, Lleida consell comarcal, Lleida diputats, Lleida consellers, Lleida demarcació, Lleida poblacions, Lleida ciutat, Tarragona alcaldes, Tarragona regidores, Tarragona municipis, Tarragona municipi, Tarragona Diputació, Tarragona comarca, Tarragona consistori, Tarragona ple, Tarragona eleccions, Tarragona notes premsa, Tarragona polítics, Tarragona polític, Tarragona consell comarcal, Tarragona diputats, Tarragona consellers, Tarragona demarcació, Tarragona poblacions, Tarragona ciutat, Ajuntament Platja d'Aro, Ajuntament Begur, Ajuntament Llambilles, Ajuntament Quart, Ajuntament Corçà, Ajuntaments barcelonins, Ajuntaments catalans, ajuntaments Catalunya, ajuntaments comarcals, ajuntaments independents, notícies actualitat, notícies d'interès, notícies premsa, notícies diàries, notícies agencia, informació actualitat, informació premsa, informació diària, informació d'interès, informació última hora, Ajuntament Albiol, Albons, Alcanar, Alcanó, Alcarràs, Alcoletge, Alcover, Aldea| Aldover, Aleixar, Alella, Alfara de Carles, Alfarràs, Alfés, Alforja, Algerri, Alguaire, Alins, Alió Almacelles, Almatret, Almenar, Almoster, Alòs de Balaguer, Alp, Alpens, Alpicat, Alt Àneu, Altafulla, Notícies Amer, Ametlla de Mar, l' Ametlla Vallès, Ampolla, Amposta, Anglès, Anglesola, Arbeca, Arboç, Arbolí, Arbúcies, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argelaguer, Argençola, Argentera, Argentona, Armentera, Arnes, Arres, Arsèguel, Artés, Artesa de Lleida, Artesa de Segre, Ascó, Aspa, Avellanes i a Linya, les Avià, Avinyó, Avinyonet de Puigventós, Avinyonet Penedès, Badalona, Badia Vallès, Bagà, Baix Pallars, Balaguer, Balenyà, Balsareny, Banyeres Penedès, Banyoles, Barbens, Barberà de la Conca, Barberà Vallès, Barcelona, Baronia de Rialb, Bàscara, Bassella, Batea, Bausen, Begues, Begur, Belianes, Bell-lloc d'Urgell, Bellaguarda, Bellcaire d'Empordà

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409