Canal Ajuntament

Titulars
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
A+ A A-

Cassà de la Selva. Presentada la primera edició del Festival 'Càntut. Cançons i músiques dels avis'

 Del 18 al 20 de novembre, a Cassà de la Selva es cantarà al bar, als carrers, a les places, als auditoris i als restaurants amb concerts, exposicions, xerrades i tallers per a tots els públics

La primera edició del festival Càntut. Cançons i músiques dels avis, que tindrà lloc a Cassà de la Selva del 18 al 20 de novembre, comptarà amb una vintena de propostes, entre concerts, xerrades, tallers, presentacions i exposicions, amb gran part de les activitats úniques o ideades expressament per al festival. A més dels ja anunciats Belda & Sanjosex, Jaume Arnella & Ferran Martínez, i El Pont d’Arcalís, s’afegeixen al cartell els concerts de Joan Garriga & Carles Belda, Roba Estesa, Maria Arnal & Marcel Bagés i activitats com la presentació oficial del disc Goigs de Pasqua, la conferència de l’etnomusicòloga Judith Cohen -vinguda expressament de Canadà- o la presentació del projecte Cançons populars de les Gavarres. Les entrades per als espectacles de pagament ja són a la venda a www.cantut.cat.

 

En l’antiguitat, el fet de cantar formava part inseparable de la vida diària de la majoria de la societat, però a poc a poc s’ha anat arraconant del dia a dia. El festival Càntut neix per fer viure les cançons de tradició oral i fa una aposta per una manera d’entendre la música més propera, de la gent, allunyada de grans escenaris i que pretén trencar barreres entre artistes i oients. Així, durant tres dies, a Cassà de la Selva es cantarà arreu, amb vuit concerts i tres espectacles de carrer, dues presentacions, dos tallers, dues exposicions, dues projeccions audiovisuals i un dinar de cantadors, entre d’altres, la majoria únics o ideats especialment per al festival. El Càntut tindrà lloc en una desena d’espais del municipi, com la Sala Centre Recreatiu, Bar Centre Recreatiu, Restaurant la Brasa Grillada, Can Trinxeria, Auditori Centre Cultural Sala Galà, Sala La Coma, Biblioteca Municipal i carrers i places. El festival compta amb la participació de 10 entitats o col·lectius de Cassà de la Selva (Els Panxuts, Tutti Veus, Bell Ressò, Escola Puig d’Arques, Institut de Cassà, AEiG La Claca, Diatonic’s, Biblioteca de Cassà, Montse Casanova i Carmina Rabasseda).

 

Pel que fa a la programació, el divendres 18 de novembre començarà amb el concert de Belda & Sanjosex, que presentaran oficialment el disc Càntut a les comarques gironines (21 h, Sala Centre Recreatiu, 12 €). Carles Sanjosé i Carles Belda han esdevingut els principals ambaixadors del projecte Càntut. Cançons i músiques dels avis, ja que han escollit una quinzena llarga de cançons del cançoner www.cantut.cat, i han portat les tonades a una nova dimensió. Seguidament, serà el torn d’Els Panxuts & El Ganxet, un concert al Bar Centre Recreatiu (22:30 h, gratuït) de la mà d’Els Panxuts, un autèntic grup de taverna de Cassà de la Selva, que s’acompanyarà d’El Ganxet, un trio sorgit de la banda banyolina Germà Negre. Havaneres, boleros, ranxeres i sardanes, tot amb molt sentit de l’humor.

 

Pel que fa al dissabte 19 de  novembre, començarà al migdia amb una cantada itinerant al carrer amb el músic i  cantador especialitzat en cançó i música tradicional Ramon  Manent, que s’acompanyarà de les veus de membres de    les corals cassanenques Tutti  Veus i Bell  Ressò (12 h, pg. Vilaret, gratuït). A continuació, s’ha programat un Dinar       de cantadors, un àpat popular amb la participació de reconeguts avis i àvies cantadors, en què  la  cançó  serà  la  principal protagonista (13:30 h, Restaurant La Brasa Grillada, 20 €). A la tarda, es podrà assistir a la presentació oficial      del disc Goigs  de  Pasqua.  La  Colla  dels  Tranquils  d’Esclet  (Cassà  de  la  Selva), editat amb motiu del Càntut pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Un disc que recull les cançons de la colla dels Tranquils, homes joves del veïnat d’Esclet que cantaven acompanyant-se amb panderos, sobretot un repertori de cançons religioses. La presentació del disc anirà a càrrec dels seus autors, Jaume Ayats i Gianni Ginessi, a més de Francesc Ten, director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona (16:30 h, Can Trinxeria, gratuït). Seguidament, es projectarà el documental Lomax: Caçador de cançons, que mostra part de la feina feta per l’etnomusicòleg Alan Lomax. Per presentar el documental es comptarà amb la presència de l’etnomusicòloga Judith Cohen, col·laboradora de Lomax, que viatjarà expressament des de Canadà per participar al festival, explicar la seva experiència i donar detalls sobre l’edició que està preparant del diari de camp del musicòleg a l’Estat espanyol, juntament amb notes sobre les investigacions posteriors que va fer seguint els seus passos (18 h, Auditori Centre Cultural Sala Galà, gratuït). Una hora més tard, serà el torn d’Adrià Dilmé & AEiG La Claca. El líder de la formació Germà Negre i l’Agrupament Escolta de Cassà de la Selva s’han aliat per interpretar un grapat de cançons populars pels carrers i les places del poble (19 h, c/ de les Barraquetes, gratuït). Després arribarà Roba Estesa, un grup de folk femení de terres tarragonines que té per objectiu actualitzar les cançons tradicionals (20 h, Plaça Petita, gratuït). A continuació actuarà El Pont d’Arcalís, un referent en l’àmbit de la música folk i d’arrel del país, amb més de vint anys damunt dels escenaris. Presentaran La Seca, la Meca i les valls d’Andorra (DiscMedi, 2014) (21 h, Sala Centre Recreatiu, 8 €). Es tancarà el segon dia de festival al Bar Centre Recreatiu, on dos dels músics de reconeguda trajectòria en el camp de la música popular oferiran una autèntica festa amb les seves veus i els acordions diatònics: Joan Garriga & Carles Belda (22:30 h, gratuït).

 

La primera proposta per al diumenge 20 de novembre és la presentació del projecte del Consorci de les Gavarres de recerca i recuperació de la memòria cantada Cançons  populars  de  les  Gavarres.  Es  tracta  d’un  estudi  sobre  el rastre que quedava de cançons de tradició oral als pobles i veïnats del massís de les Gavarres a càrrec  de  la  investigadora Barbara Van Hoestenberghe (12 h, Can Trinxeria, gratuït). A la mateixa hora es podrà seguir l’actuació de Montse Casanova & Diatonic’s, un concert itinerant amb una formació  dedicada  a  l’acordió  diatònic,  amb  una sonoritat que transporta a territoris pirinencs (12 h, itinerant, gratuït). Una hora més tard, arribaran Maria  Arnal  &  Marcel  Bagés, una formació dedicada a la revisió de la música popular, que ja ha actuat als principals festivals del      país. Presentaran l’EP Verbena (autoeditat, 2016) (13 h, Sala La Coma, gratuït). A la tarda serà el torn d’una de les personalitats més actives de la cultura popular catalana,  Jaume  Arnella.  Acompanyat  de  Ferran  Martínez  a  l’acordió, presentarà un espectacle ideat especialment per al Càntut: Cançons aspres i de mala petja, una tria de  cançons cantades a la Garrotxa. Per tancar la primera edició del festival, es durà a terme l’espectacle Glosa i tampis!,  amb una mostra de cançó improvisada a càrrec de l’associació Cor de Carxofa i la participació d’alumnes de l’Escola       Puig d’Arques i de l’Institut de Cassà de la Selva (20 h, Sala Centre Recreatiu, 3   €).

 

El Festival també compta amb diverses activitats paral·leles, com l’exposició a la Biblioteca Municipal Aparador de cançoners, la projecció audiovisual Versions Bàrbares, l’exposició “Joan Llongueres, la rítmica a Catalunya”, el Taller de rítmica Dalcroze i el Taller Càntut per a petits. A més, durant tot l’any, es durà a terme un taller amb la investigadora Barbara Van Hoestenberghe a l’Institut de Cassà, amb 15 alumnes que faran recerca de cançons a les residències d’avis de la població.

 

El 70% de les activitats són gratuïtes i la resta amb entrades que van dels 3 € als 20 €. Les localitats per a les  activitats de pagament ja són a la venda al web www.cantut.cat. En cas que quedin entrades disponibles, es vendran una hora abans a la taquilla. Pel que fa als tallers, l’aforament és limitat i les inscripcions s’han de realitzar a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. .

 

 

Projecte Càntut

El juliol del 2012, el mestre banyolí Albert Massip va iniciar el bloc Cançons i músiques dels avis per tal de recollir i difondre la música popular i tradicional que recordava la gent més gran de les comarques gironines. L’any 2014, amb l’empresa Alter Sinergies uneixen esforços i il·lusions per millorar-ne la consulta i el 2016 neix el Càntut, amb dues vessants: el web i un festival per donar vida i materialitzar les cançons recollides.

 

Pel que fa al web (www.cantut.cat) és un espai on s’allotgen i on es poden consultar les cançons recollides. L’apartat del Cançoner allotja més de 1.000 enregistraments recollits per una quarantena de caçadors de cançons a partir de 125 cantadors i sonadors d’instruments d’una cinquantena de poblacions d’arreu de les comarques gironines. Entre el repertori s’hi poden trobar cançons i cantarelles infantils i d’escola (de bressol, de dansa, de joc...), cançons narratives (romanços i balades d’amor, crims, traïcions i esdeveniments històrics), cançons de taverna (humorístiques, satíriques, polítiques, picants...), cançons d’origen improvisat (corrandes, nyacres i garrotins), cançons teatrals (cuplets, sainets, comèdies, pastorets), cançons religioses (goigs, caramelles, nadales) i cançons i músiques de ball (sardanes, xotis, pasdoble, vals...).




1477310402Cartell Cantut.jpg
1477310402Maria Arnal & Marcel Bages.jpg
1477310403Joan Garriga & Carles Belda_Juan Miguel Morales.jpg
1477310403Presentacio oficial del disc Goigs de Pasqua.jpg
1477310403Presentacio Cantut.jpg


Ajuntaments i Municipis de Catalunya Ajuntament Municipi

Ajuntament Girona, Ajuntament Figueres, Ajuntament Blanes, Ajuntament Lloret de Mar, Ajuntament Olot, Ajuntament Salt, Ajuntament San Feliu de Guíxols, Ajuntament Roses, Ajuntament Banyoles, Ajuntament Palafrugell, Ajuntament Palamós, Ajuntament Llagostera Ajuntaments Gironès, Ajuntaments Pla de l'Estany, Ajuntaments La Selva, Ajuntaments Baix Empordà, Ajuntaments Alt Empordà, Ajuntaments Garrotxa, Ajuntaments Ripollès, Ajuntaments Cerdanya, Ajuntaments Baix Llobregat, Ajuntaments Barcelonès, Ajuntaments Vallès Oriental, Ajuntaments Vallès Occidental, Ajuntaments Barcelona, Ajuntaments Lleida, Ajuntaments Tarragona, Notícies, Notícies Girona, Notícies Barcelona, Notícies Figueres, Notícies Lleida, Notícies Tarragona, Notícies Blanes, Notícies Olot, Notícies Roses, Notícies Llagostera, Notícies diputació, Notícies municipals, Notícies alcaldes, Notícies regidors, Notícies municipis, Notícies pobles, informació municipal, informació política, informació electoral, informació local, informació provincial, informació regional, informació alcaldes, informació regidors, informació consistorial, informació Girona, informació Barcelona, informació Tarragona, informació Lleida, informació gironès, informació comarcal, Barcelona alcaldes, Barcelona regidores , Barcelona municipis, Barcelona municipi, Barcelona Diputació, Barcelona comarca, Barcelona consistori, Barcelona ple, Barcelona eleccions, Barcelona notes premsa, Barcelona polítics, Barcelona polític, Barcelona consell comarcal, Barcelona consellers, Barcelona poblacions, Barcelona ciutat, Girona alcaldes, Girona regidores, Girona municipis, Girona municipi, Girona Diputació, Girona comarca, Girona consistori, Girona ple, Girona eleccions, Girona notes premsa, Girona polítics, Girona polític, Girona consell comarcal, Girona diputats, Girona consellers, Girona demarcació, Girona poblacions, Girona ciutat, Lleida alcaldes, Lleida regidores, Lleida municipis, Lleida municipi, Lleida Diputació, Lleida comarca, Lleida consistori, Lleida ple, Lleida eleccions, Lleida notes premsa, Lleida polítics, Lleida polític, Lleida consell comarcal, Lleida diputats, Lleida consellers, Lleida demarcació, Lleida poblacions, Lleida ciutat, Tarragona alcaldes, Tarragona regidores, Tarragona municipis, Tarragona municipi, Tarragona Diputació, Tarragona comarca, Tarragona consistori, Tarragona ple, Tarragona eleccions, Tarragona notes premsa, Tarragona polítics, Tarragona polític, Tarragona consell comarcal, Tarragona diputats, Tarragona consellers, Tarragona demarcació, Tarragona poblacions, Tarragona ciutat, Ajuntament Platja d'Aro, Ajuntament Begur, Ajuntament Llambilles, Ajuntament Quart, Ajuntament Corçà, Ajuntaments barcelonins, Ajuntaments catalans, ajuntaments Catalunya, ajuntaments comarcals, ajuntaments independents, notícies actualitat, notícies d'interès, notícies premsa, notícies diàries, notícies agencia, informació actualitat, informació premsa, informació diària, informació d'interès, informació última hora, Ajuntament Albiol, Albons, Alcanar, Alcanó, Alcarràs, Alcoletge, Alcover, Aldea| Aldover, Aleixar, Alella, Alfara de Carles, Alfarràs, Alfés, Alforja, Algerri, Alguaire, Alins, Alió Almacelles, Almatret, Almenar, Almoster, Alòs de Balaguer, Alp, Alpens, Alpicat, Alt Àneu, Altafulla, Notícies Amer, Ametlla de Mar, l' Ametlla Vallès, Ampolla, Amposta, Anglès, Anglesola, Arbeca, Arboç, Arbolí, Arbúcies, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argelaguer, Argençola, Argentera, Argentona, Armentera, Arnes, Arres, Arsèguel, Artés, Artesa de Lleida, Artesa de Segre, Ascó, Aspa, Avellanes i a Linya, les Avià, Avinyó, Avinyonet de Puigventós, Avinyonet Penedès, Badalona, Badia Vallès, Bagà, Baix Pallars, Balaguer, Balenyà, Balsareny, Banyeres Penedès, Banyoles, Barbens, Barberà de la Conca, Barberà Vallès, Barcelona, Baronia de Rialb, Bàscara, Bassella, Batea, Bausen, Begues, Begur, Belianes, Bell-lloc d'Urgell, Bellaguarda, Bellcaire d'Empordà

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409