Canal Ajuntament

Blanes. Blanes recorda les seves arrels marineres a la primera tertúlia marítima Es Niell

Organitzat per l’Ajuntament i el Club Vela Blanes, el cicle s’ha encetat recordant el centenari de la construcció del port, que va donar peu a parlar d’altres temes relacionats amb aquest àmbit, entre ells l’antic Aquari que va existir fins al 1993

Com diu la frase feta, hi ha ocasions en què l’èxit sorprèn a la mateixa empresa organitzadora, i aquesta ha estat una nova ocasió en què la dita és del tot aplicable. El tret de sortida del cicle Tertúlies Marítimes Es Niell que va tenir lloc coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu d’agost ha estat valorat de manera molt positiva, no tan sols per l’èxit de públic amb què va comptar, sinó també pel contingut del col·loqui que es va allargar durant més d’una hora.

Organitzat per l’Ajuntament a través de l’Arxiu Municipal i el Club Vela Blanes, l’objectiu d’aquest cicle que es farà cada any amb dues o tres sessions és que pugui participar-hi tothom que estigui interessat en qualsevol aspecte passat i present de la vila en l’àmbit mariner. En aquest sentit, la biblioteca del CV Blanes on va tenir lloc la primera tertúlia es va quedar aviat petita per enquibir el gran nombre de públic assistent que s’hi va acostar, atrets pel tema triat.

El centenari de l’inici de la construcció del port de Blanes

De fet, com també se sol dir, els organitzadors jugaven amb avantatge, ja que si a Blanes hi ha un tema recorrent que ha estat notícia al llarg de les darreres dècades, aquest sense cap mena de dubte és tot el què envolta al seu port. No tant la seva construcció, que aquest 2014 compleix el centenari de l’inici dels primers treballs, sinó especialment les obres d’ampliació que el sector pesquer reclamava des dels anys 80 i que no va ser realitat fins 30 anys més tard, o bé la història sobre el transport de mercaderies que encara es recorda.

Seguint la mecànica de funcionament d’aquestes tertúlies perquè siguin més interessants, es convida a assistir-hi persones vinculades amb el tema que s’hagi de parlar. La primera tertúlia va comptar amb intervencions de luxe, començant per Carles Bas, doctor en biologia especialitzat en l’ecologia marina, i continuant amb coneguts especialistes com Quimet Malvesí, Albert Ros, o bé Rafael Sardà, doctor en ecologia aquàtica del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, entre d’altres

Albert Ros i Quimet Malvesí van aportar abundant informació sobre els antecedents de la construcció del port, recordant un devastador temporal que va causar la mort de 130 mariners arreu de Catalunya, molts d’ells a causa que no van poder arribar a un port per trobar-hi refugi. Aquest succés del 31 de gener de 1911, es considera com el detonant que va provocar que l’agost de 1914 comencessin les primeres obres, que van quedar aturades durant la guerra civil i es van acabar al 1945.

Es calcula que aquells treballs van suposar un cost que voltava aproximadament 1.370.000 pessetes, una xifra prou elevada per a l’època. Van treballar-hi 89 persones, que van arribar a moure 2.600 blocs de pedres de 30 tones procedents de diverses canteres de Blanes: del Morro Curt, La Pedrera i el Racó d’en Portas. També es va explicar que el primer projecte constructiu es va fer l’any 1906 i que molts anys abans, al 1881, el port de Blanes havia estat declarat d’interès provincial.

Petició popular perquè es recuperi l’antic Aquari de Blanes

Després de tractar-se diversos temes –alguns d’ells prou polèmics-, un dels què va suscitar un major interès entre els assistents va ser l’antic Aquari que va existir a Blanes fins el febrer de l’any 1993. Van parlar d’aquest tema tres doctors en biologia, tant els ja esmentats Carles Bas i Rafael Sardà, com també Dolors Rosell, que va ser la directora de l’Aquari des del maig del 1989 fins el seu tancament definitiu.

L’Aquari es va construir l’any 1961 en uns terrenys situats a l’Esplanada del Port que van ser cedits pel seu propietari a l’Ajuntament. Un cop construït l’edifici, el consistori va facultar el CSIC perquè ocupés la finca i hi mantingués un aquari. Per fer realitat tant aquest equipament com el laboratori que hi havia, va participar en les converses i acords el doctor Carles Bas i qui llavors era alcalde de Blanes, Rodobaldo Aldama.

El centre d’investigació aviat es va fer conegut entre els blanencs i els turistes; i a més a més reconegut en l’àmbit científic, ja que disposava d’una de les col·leccions més diverses d’animals marins mediterranis de la costa catalana. Poder recollir aquesta riquesa i diversitat va ser possible gràcies a les donacions gratuïtes d’animals que feien principalment els pescadors, a qui la doctora Dolors Rosell va agrair durant la tertúlia la seva col·laboració i excel·lent tracte.

A nivell popular, encara hi ha molta gent que recorda amb enyorança les visites que va fer quan era escolar o ja com adult. Així, alguns membres del públic recordaven la tortuga La Cargola que hi va viure durant un temps, i Albert Ros apuntava la presència del primer peix ballesta que es va veure a Catalunya, salvat de miracle. En aquest sentit, també es va remarcar l’interès científic i educatiu que tenia.

Per tot això, i perquè l’Aquari era un atractiu turístic de considerable pes, es va comentar la possibilitat que l’Ajuntament de Blanes liderés la recuperació d’aquest equipament comptant amb la complicitat del CEAB. Cal tenir en compte que algun any s’havien arribat a vendre 2.700 entrades per visitar-lo en només 15 dies i, es va arribar a assolir un màxim anual de 14.740 entrades.

La propera cita del cicle Tertúlies Marítimes Es Niell s’ha programat per d’aquí a dos mesos, a mitjans del mes d’octubre. Val a dir que la presentació d’aquesta nova experiència es va encetar amb un breu parlament a càrrec del vice-president del Club Vela Blanes, Oriol Subirà, així com de la regidora de l’Arxiu Municipal, Susana Ramajo.


 

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version