Canal Ajuntament

Solsona. Aprovades dues noves modificacions de crèdit a l'Ajuntament de Solsona

El primer Ple ordinari de l’Ajuntament de Solsona després de l’estiu, ahir al vespre, va donar llum verda a dues modificacions de crèdit per disposar de 2,1 milions d’euros del romanent líquid de tresoreria. D’una banda, 1,7 milions d’euros per tirar endavant la construcció del nou tanatori, una proposta que va tenir els posicionament favorable d’ERC i el PSC, els vots negatius de Junts i l’abstenció d’ApS-CUP. De l’altra, 426.000 euros per fer front a l’augment de diverses despeses i la reducció d’ingressos derivada de la pandèmia, en aquest cas amb els vots favorables de totes les formacions, excepte els cupaires, que s’hi van abstenir.

El regidor d’Hisenda, Ramon Xandri, va demanar el suport de tots els grups per “consolidar necessitats de la ciutat”. Va admetre que possiblement caldrà realitzar un pla econòmic financer quan es tanquin els comptes, però va assegurar que “es pot donar aquest pas amb total seguretat”. Després del tanatori, una obra d’1,7 milions d’euros subvencionada amb 800.000 euros, “han de venir altres projectes” necessaris, que, per ordre, considera que són la implantació del porta a porta, el projecte de Cal Manel (Illa Cultural), l’actualització de la xarxa d’aigua, el condicionament de les noves oficines de la Policia Local i la urbanització del Camp del Serra, “entre molts d’altres que han de venir”.

Junts per Solsona va mantenir-se coherent amb el posicionament que adopta en tots els acords vinculats al tanatori. El seu portaveu, Marc Barbens, va reiterar que també defensen la construcció d’unes noves instal·lacions, però troben “desorbitat” el seu preu. Tot i no compartir ni la ubicació ni el cost del projecte, per a la portaveu de la CUP, Pilar Viladrich, es tracta de l’opció “de la majoria de la ciutadania”, que va validar-la amb la majoria absoluta d’ERC en les últimes eleccions municipals, “molt marcades per aquest tema”.  Finalment, la regidora socialista, Encarna Tarifa, va argumentar el seu vot favorable remarcant la necessitat per a Solsona de tirar endavant la construcció del nou tanatori. Tot i això, també va demanar que altres projectes com la recollida selectiva porta a porta “no siguin entorpits per la manca de diners”.  

“Un tanatori per sempre”

Davant les objeccions al projecte que l’oposició ha posat damunt la taula en diverses ocasions des del mandat passat i tenint en compte que es donava “el pas definitiu per tirar l’obra endavant”, l’alcalde, David Rodríguez, va voler desgranar ahir el seu argumentari per defensar-lo. “Malgrat que és un projecte costós, no és un projecte car”, sobretot per l’estat de l’edifici, que està molt deteriorat. I “això justifica el preu”. A més, es concep com “una solució definitiva, per a la qual es preveuen possibilitats d’ampliacions futures. Serà un tanatori per sempre”. Rodríguez també va dir que no hi ha hagut “cap proposta mínimament rigorosa d’espai alternatiu” al proposat pel govern municipal. De l’emplaçament escollit en va defensar el caràcter cèntric, tenint en compte que la majoria d’usuaris són gent gran; l’amplitud i la lluminositat; la disposició d’una zona verda perquè les famílies puguin tenir un respir en un moment d’angoixa i d’una zona d’aparcament; la proximitat a la catedral i l’espai suficient per condicionar-hi una sala de cerimònies per a funerals civils.

Quant a la modificació de crèdit corresponent als 426.000 euros motivada per l’augment de despeses i la minoració d’ingressos a causa de la COVID-19, Ramon Xandri va apel·lar al consens unànime de la corporació “per demostrar que anem tots a l’una” en aquest context de crisi, si bé se’n va endur l’abstenció d’ApS-CUP. La regidoria d’Hisenda preveu un suplement de crèdit de 96.000 euros per remuneracions de personal, la taxa que cal pagar a l’abocador, la conservació de la xarxa d’abastament d’aigua, la telefonia de les dependències municipals i Solsona FM. Per contra, s’estima una minoració de 330.000 euros pel que es deixa d’ingressar de l’impost sobre construccions, diverses taxes, com la de l’aigua i de terrasses, preus públics i la participació en els tributs de l’Estat. Preguntat per l’oposició, el regidor va recalcar que les seves estimacions són “conservadores”.

En aquest punt, els cupaires van ser especialment crítics amb l’augment de 24.000 euros per a l’abocador i es va tornar a encendre el debat pel calendari de desplegament de la recollida selectiva d’escombraries porta a porta (PaP). Pilar Viladrich ho va qualificar de “totalment inadmissible i imputable al govern municipal per no implementar el porta a porta”. Va posar de relleu el fet que aquesta quantitat s’afegeix a la “ja molt elevada previsió de la despesa de 200.000 euros del pressupost del 2020 per a l’abocador”. Segons els càlculs del seu grup municipal, els últims cinc anys s’han generat 16.185 tones l’any de fracció resta, que en cas que s’hagués implementat el PaP haurien baixat fins a les 9.000 tones, amb un 64 per cent del reciclatge.

El govern municipal va recordar que la voluntat inicial passava per desplegar el nou sistema de recollida aquest any, però “amb la COVID-19 s’ha frenat tot”. Així mateix, l’alcalde va matisar que l’estalvi econòmic del porta a porta és per al futur, però no amb caràcter immediat. Amb la implementació del servei, que “significarà un augment importat de costos, els 24.000 euros s’haurien gastat igualment”, va sostenir el regidor d’Hisenda.

1601100362Ple_24set2020.jpg
1601100362Ple_24set2020_Xandri1.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version