Canal Ajuntament

Solsona. La 367a FEsta Major de Solsona esquiva la situació d'excepcionalitat amb canvis en la programació

Solsona no renuncia a la seva 367a Festa Major, que se celebrarà, com sempre, del 7 al 10 de setembre. Malgrat el context d’incertesa i excepcionalitat, l’Ajuntament presenta un programa similar al dels anys anteriors, tot i que en suprimeix els actes centrals amb imatgeria festiva per complir les mesures de seguretat que requereix la pandèmia. Aquest migdia ha avançat el programa en roda de premsa la regidora de Cultura, Judit Gisbert, que també ha donat a conèixer el disseny gràfic escollit per a la portada, obra de l’artista navassenc Jaume Gubianas. 

Una trentena d’actes culturals, lúdics i esportius organitzats per l’Ajuntament, entitats i particulars integren el programa d’aquest any, des del 4 fins al 10 de setembre. “No volem llançar la tovallola malgrat la situació, ens fa il·lusió fer festa grossa si podem garantir les mesures de seguretat necessàries amb les adaptacions que facin falta”, ha ponderat Judit Gisbert. Aquest any es potencien els espais exteriors i les places que permeten un major aforament, com la del Camp, que pot acollir 200 persones.

La cartellera inclou ua dotzena d’actuacions musicals, entre les quals una correspon al concert solidari del SOM (dia 6), a càrrec d’Anna Roig i Àlex Cassanyes Big Band Project, i tres són organitzades per Joventut Solsonina; cinc funcions de l’obra que estrena Lacetània Teatre, La nostra ciutat, i dos espectacles familiars. Cap actuació, per normativa, serà a peu dret i els balls s’han transformat en concerts.

L’esquema festiu tradicional de la Festa Major és el que es veurà més afectat per les mesures que obliga a adoptar la COVID-19. No hi haurà passacarrers, ni baixades i pujades, ni ballets a la plaça Major, ni capta dels geganters. “Ens ha costat prendre aquesta decisió, però no podem propiciar aglomeracions”, assenyala la regidora. Es van estudiar totes les possibilitats conjuntament entre la regidoria de Cultura, l’Agrupació de Geganters i la Confraria de la Mare de Déu del Claustre. Es va sospesar l’opció de mantenir els ballets amb accés restringit, “però era massa complicat controlar les entrades i evitar que el públic es concentrés als extrems dels carrers que conflueixen a la plaça”. Cal tenir en compte, a més, que l’aforament permès en aquest punt seria tan sols de 56 persones de públic.    

Un tast de gegants

Per no despullar completament la Festa patrimonial d’interès nacional dels solsonins dels seus elements més icònics, s’ha optat per buscar fórmules que en suposen “un petit tast”, en paraules de la regidora. Així, per exemple, per al tret de sortida de la festa, el 7 de setembre al migdia, hi haurà els quatre gegants plantats a la plaça Major durant la tronada, acompanyats de l’Orquestra Patinfanjàs; el mateix dia al vespre, abans del cant de la Salve, el ball de bastons rebrà la corporació municipal i la resta d’assistents a la plaça de la Catedral, i els dies 8 i 9 al matí, abans de la missa, faran la rebuda els quatre gegants i els cavallets, musicalment acompanyats de la Patinfanjàs.

Enguany, seguint les indicacions de Foment de les Tradicions Catalanes, no hi haurà proclamació de nous representants del pubillatge local, i prorrogaran la seva vigència un any més Maria Ramonet i Ferran Castells, com a pubilla i hereu, i Clàudia Rafart i Darío Rafael Romero, com a donzella d’honor i fadrí.

Una de les novetats d’aquest any, necessària per controlar l’aforament, serà el requisit d’inscripció prèvia per a diverses convocatòries en espais tancats. Serà el cas, entre d’altres, del cant de la Salve (dia 7), l’homenatge a la Mare de Déu del Claustre a la catedral (dia 8), el concert de La Chatta a la Sala Polivalent (dia 8) i el de la Cobla-Orquestra Montgrins al mateix lloc (dia 9). Les reserves es podran fer fins al 4 de setembre presencialment a l’OAC municipal, o bé per correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. .

Tres castells de focs

També es modifica el castell de focs. A fi d’evitar la concentració de públic en un sol punt, s’organitzaran focs artificials simultanis des de tres emplaçaments: el Camp del Serra i el sector de la Cabana del Màrtir (al costat del cementiri) s’afegeixen al del pati de l’Escola Arrels II. Es recomana a la ciutadania que vulgui assistir-hi que es dirigeixi al punt més proper al seu domicili.

Aquest any Solsona celebrarà una Festa Major diferent, com era d’esperar. Des del consistori es fa una crida a la població: “Hem fet tot el que hem pogut per tenir festa, però és fonamental que els ciutadans hi participem amb sentit comú i vetllem entre tots perquè es respectin les mesures de seguretat, com les distàncies físiques, que han d’evitar la propagació del coronavirus”. Judit Gisbert es mostra convençuda que “la ciutadania valorarà aquest esforç i hi posarà de la seva part”.

La Festa Major veurà reduït el pressupost entre un 25 i un 30 per cent respecte de l’any passat, que va ser de 114.000 euros. Tots els actes són gratuïts, excepte el concert solidari del SOM, que és benèfic i destinarà la recaptació a l’Associació Elín, dedicada a l’acollida i integració de persones migrants a Ceuta, i l’obra de Lacetània Teatre, que col·laborarà amb el Fons d’emergència social de Solsona amb una part de la recaptació.

La imatge de la Festa Major d’enguany és de l’il·lustrador i dissenyador gràfic Jaume Gubianas i Escudé (Navàs, 1966), guanyador del Concurs per escollir el disseny de la portada del programa. Gubianas es dedica a il·lustrar llibres de text i de literatura infantil per a editorials com SM, Edebé o Santillana i publica il·lustracions a les revistes Cavall Fort i El Pou de la Gallina. La seva afició per la cultura popular l’ha portat a escriure i il·lustrar llibres de divulgació infantil amb títols com Vine a la Festa! (Barcanova, 2019).

El disseny escollit enguany se centra, com és habitual, en la imatgeria, que Jaume Gubianas qualifica d’”excepcional”. “La personalitat i la riquesa de detalls dels diferents elements són tan potents que funcionen sols per explicar la festa”, destaca. L’autor ha procurat crear una gamma de colors pròpia tot respectant els trets originals i amb “un estil d’il·lustració molt simple”, amb tintes planes, “amb l’objectiu de retratar els protagonistes que, agrupant-los, criden a la festa”. 

El programa en format paper de la 367a Festa Major serà més auster. “En reduïm costos, sense perdre’n l’essència”, afirma la regidora de Cultura. Però atès el volum d’actes que finalment s’organitzen, s’ha volgut mantenir l’edició impresa, ja que “aquesta publicació és esperada per molts ciutadans i és un ingredient més de la festa”. No obstant això, el fet que s’hagin tancat actes més tard de l’habitual i s’hagin anul·lat contractacions inicialment emparaulades ha endarrerit el procés d’elaboració del programa i n’ha condicionat el format.  

Homenatge a Francesc Viadiu

Una de les peculiaritats del publicació de la Festa Major de la capital del Solsonès, que li aporten valor afegit, són els textos divulgatius de la part final. Aquest any  n’incorpora un sobre la història dels 150 anys de l’establiment Casa Adroguer Nou, redactat des de l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, i un altre sobre el polític i escriptor solsoní Francesc Viadiu (Solsona, 1900-Sant Llorenç de Morunys, 1992), de Joan-Marc Passada. Aquest darrer article va ser un encàrrec de l’Ajuntament amb motiu del 120è aniversari del naixement de Viadiu, una figura que, tot i despertar controvèrsia entre un sector de la població local, va ser condecorada pels Estats Units, Anglaterra i, finalment, la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi.

Tota la programació de la Festa Major es podrà consultar en línia a partir de les properes hores al web www.solsonalafesta.net. 

1597660465Gisbert_cartell.jpg
1597660466Gisbert_rp.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version