Canal Ajuntament

Calonge. El Ple de Calonge i Sant Antoni aprova estudiar una bateria d'incentius econòmics per fer front a la Covid-19

El Ple de Calonge i Sant Antoni va aprovar dijous per unanimitat en sessió ordinària estudiar una bateria d'incentius fiscals i econòmics per fer front a la crisi econòmica provocada per la COVID-19. Va comptar amb el suport d'Esquerra Republicana, Junts per Calonge i Sant Antoni, PSC, Avancem, Republicans, la CUP i el PP. En aquest sentit, hi ha plantejades un conjunt de mesures que contribueixin a pal·liar els efectes d'aquest sotrac econòmic per al conjunt d'actors econòmics del municipi. Amb l'aprovació de la moció, a partir d'ara, els serveis tècnics de l'Ajuntament estudiaran la proposta durant el mes d'agost i es fixa, com a màxim, portar els punts a votació al Ple Ordinari del mes de setembre.

La moció, amb el suport de tots els grups i presentada per Junts, PSC, Republicans i PP, planteja els següents acords: la reducció d’un 75% del cànon a pagar per part dels diferents adjudicataris que tenen terrasses contemplades al propi Pla d’Usos de Platges de Calonge i Sant Antoni; aprovar la concessió d’una nova anualitat, per a aquests mateixos adjudicataris, de manera que la vigència de les mateixes es faci extensiva una anualitat més a les adjudicades; que els concessionaris o titulars d’autoritzacions administratives que no puguin desenvolupar durant l’exercici de 2020 el servei de temporada del qual siguin titulars, prèvia justificació raonada, no paguin cànon i no els afecti en futures pròrrogues de concessions; aprovar per aquest any l’exoneració d’un 99% a pagar de la taxa d’Ocupació de la Via Pública (OVP) per a totes les activitats afectades durant l'Estat d'Alarma; aprovar pel 2020 l’exoneració d’un 99% a pagar de la taxa d’Escombraries Industrials per a totes les activitats afectades durant l'Estat d'Alarma; i aprovar el fraccionament i ajornament d'abonament dels cànons, taxes i impostos d'aquestes activitats.

D'altra banda, també es va aprovar per unanimitat un conveni de l'Institut Puig Cargol amb l'Ajuntament per tal que els alumnes de 3r i 4t d'ESO puguin fer una estada laboral temporal en alguna àrea del consistori o bé altres empreses del sector privat. Un altre punt que va tirar endavant amb el suport de tots els grups municipals va ser la modificació de l’inventari de camins del municipi, en la que s'exclou 150 metres del sector de Puigcabrer en el punt d'accés al Mas Radó.

El Ple rebutja el Pla Econòmic i Financer

El Ple va rebutjar l’aprovació del Pla Econòmic i Financer (PEF), un document que establia l’escenari econòmic de l’Ajuntament pel període 2020-2021. El PEF  va ser rebutjat amb els vots contraris de Junts (4), PSC (3), Republicans (1) i PP (1) i va tenir els vots favorables d’ERC (5), Avancem (2) i CUP (1). Aquest document incloïa les previsions d’ingressos i despeses derivades de la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, amb ajustaments a la baixa de determinats ingressos per l’any 2020 així com un grau d’execució dels capítols 2 i 4 del 95% sobre les previsions inicials. Aquest escenari econòmic es considerava suficient per executar les despeses per atendre les conseqüències econòmiques i socials derivades de la pandèmia. El PEF també incloïa en les previsions de despeses la incorporació dels romanents de crèdit de l’exercici 2019, per un import total d’1.697.103,06 euros, així com s’ajustava al compliment dels objectius d’estabilitat pressupostaria i de la regla de la despesa per al període 2020-2021.

El PEF plantejava un escenari amb una previsió d’ingressos de 21.665.305,58 € per aquest any, i de 21.980.155,00 pel 2021, i en l’apartat de les despeses establia un import de 23.015.106,99 per aquest any i de 22.136.685,79 pel 2021.

Mocions

En relació a les mocions presentades pels diferents grups municipals, totes es van aprovar. Una d'elles, presentada pel Partit Popular, planteja celebrar un ple ordinari mensualment, i no cada dos mesos. Els dos partits del govern, ERC i Avancem, també van presentar al Ple una moció que demana i insta als governs català i espanyol a flexibilitzar la regla de despesa dels ens locals i, especialment, apel·la a l'Executiu espanyol a autoritzar l'ús del superàvit municipal de l'any 2019. Aquestes dues van comptar amb el vot afirmatiu de tots els regidors.

 

També va prosperar una moció liderada per Republicans, Junts per Calonge i Sant Antoni, PSC i PP, que demana la creació d'una oficina COVID-19, que assessori sobre els ajuts i subvencions per a persones i empreses afectades per la crisi econòmica derivada de la pandèmia. Aquesta moció es va aprovar amb els vots de Junts, PSC, Republicans, CUP i PP, mentre que Esquerra i Avancem es van abstenir.

Per tancar la part de control de la sessió, la moció de Junts per Calonge i Sant Antoni, PSC, Republicans i PP per l'actualització dels convenis de serveis socials, ciutadania, igualtat i habitatge amb el Consell Comarcal del Baix Empordà va obtenir una posició unànime favorable per part de tots els partits. En aquest cas, aquest document demana que es destini una dotació pressupostària de 290.000 euros.

L'equip de govern portava també la proposta d'aprovar una rebaixa del 75% de la taxa d'ús de terrasses de l'espai públic. La mesura, que els grups de l’oposició proposaven deixar sobre la taula, va comptar amb 8 vots a favor (ERC, Avancem i CUP) i amb 9 en contra (Junts, PSC, Republicans i PP).

Ajuts a empreses per fer front a la Covid-19

Les bases específiques per a la concessió d’ajuts socials pels sectors i les persones més afectades per les conseqüències de l’estat d’alarma que el govern proposava aprovar i que arribaven fins a 1.000€ destinats a les persones que formant part del teixit econòmic productiu del municipi directament afectat econòmicament per l’actual situació, tampoc va tenir llum verda. ERC, Avancem i CUP van votar-hi a favor, mentre que Junts, PSC, Republicans i PP van votar-hi en contra. La proposta de l'Executiu era concedir una quantitat fixa de 1.000€ a persones físiques i jurídiques amb o sense treballadors al seu càrrec quan l'activitat que desenvolupin s'hagi vist afectada pel tancament d'establiments durant l’estat d’alarma. També es plantejava una quantia fixa a aquelles persones físiques o jurídiques amb o sense treballadors al seu càrrec que, tot i que no es van veure afectades pel tancament de l’activitat, si que van patir una reducció de la seva facturació. Així, les bases d’aquesta subvenció preveien concedir 800€ quan la facturació dels mesos d’abril i maig de 2020 s'hagués vist reduïda un 75% o més respecte l’any anterior, i 600€ quan la reducció hagués estat d’entre un 50% i un 75%. Els ajuts es concedien, segons la proposta, fins a esgotar el crèdit destinat a la convocatòria, l’import total del qual s'estava acabant de definir.

1596467307Captura de pantalla 2020-08-03 a les 13.10.19.png


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version