Canal Ajuntament

Blanes. Blanes celebra el primer acte obert al públic amb una nova edició de ‘Liceu a la Fresca’ a la Plaça de l’Església

L’expectació per assistir-hi feia dies que s’havia traduït en nombroses trucades al Departament de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes, organitzador de l’esdeveniment. Tothom preguntava on es podien reservar les entrades, i la resposta era que l’accés era lliure i gratuït, però restringit a un aforament que situava el topall en les 80 localitats..

Ningú no es volia perdre la ocasió d’assistir no tan sols a un esdeveniment de qualitat, sinó també al que ha estat el primer acte obert al públic organitzat a Blanes post COVID-19. Per facilitar la logística, es va deixar un sol accés a la Plaça de l’Església i, a mesura que anaven arribant els espectadors, els controladors d’accessos anaven proveint tothom de gel hidroalcohòlic.

Tan sols la pluja que va estar caient abans que comencés l’espectacle, i just mitja hora abans que estava previst obrir els accessos, va fer tirar enrere gran part dels qui tenien previst assistir-hi. Per aquest motiu, es van ocupar tres quartes parts de l’aforament màxim, 80 cadires. El públic havia de respectar la necessària distància de seguretat amb les cadires llevat de si formaven nucli familiar, de manera que llavors se’ls permetia seure un al costat de l’altre.  

Mesures per vetllar pel compliment de la seguretat per COVID-19

Altres mesures que s’han implementat, després del preceptiu informe de Protecció Civil i la Policia Local de l’Ajuntament de Blanes, ha estat l’imprescindible complement de vestuari en què ha esdevingut la mascareta, així com la preceptiva distància. Malgrat aquests necessaris inconvenients i la incordiant pluja, la vetllada operística va comptar amb tots els ingredients del ‘Liceu a la Fresca’.

Entre els qui no es van voler perdre l’esdeveniment s’hi van comptar l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el regidor de Cultura i Festes, Albert Sanz. Es va poder gaudir d’una autèntica nit d’òpera, però d’una manera encara més agradable: en la frescor d’una nit estiuenca a l’aire lliure. En aquesta ocasió estrenant nou entorn: la Plaça de l’Església escortada per la Parròquia Santa Maria, amb més de 700 anys d’antiguitat.

Projecció de ‘Carmen’ de Bizet, en versió de Calixto Bieito

I és que, sense cap mena de dubte, si hi ha alguna òpera popular, un clàssic entre els clàssic que inclou cançons conegudes pel gran públic en general, aquesta és ‘Carmen’, de Bizet, amb cèlebres temes com ara ‘Torejador’ o bé ‘Havanera’. En aquesta ocasió, però, cal dir que la versió que s’ha ofert enguany a la nova edició de ‘Liceu a la Fresca’ no és la que tothom tenim a l’imaginari comú cultural.

Ahir es va projectar una adaptació de Calixto Bieito de l’any 2010 on, enlloc d’una fàbrica de tabac de Sevilla de finals del segle XIX, hi ha contrabandistes de la dècada de 1970, un regiment de legionaris, vells vehicles de la icònica marca Mercedes on carregar el contraban i una gran silueta del brau ‘Osborne’ que presideix l’escenari. La proposta de Bieito estrenada al 2010 va recrear l’adaptació que ja havia fet l’agost de 1999 al Festival de Peralada de Girona, i l’acció se situa en aquest cas a la frontera entre Ceuta i el Marroc.

Segons les circumstàncies actuals, seguint les mesures preventives anunciades per les autoritats sanitàries, i davant la impossibilitat de poder aventurar com podrien ser les limitacions de cara a la transmissió prevista per aquest mes de juny, el Gran Teatre del Liceu va decidir que no duria a terme l’activitat en el format habitual d’anys anteriors, amb una sessió en directe, però mantindria la transmissió amb la col·laboració de Televisió de Catalunya i RTVE.

Una gravació única, perquè va ser l’estrena de la producció al Teatre del Liceu, protagonitzada per Béatrice Uria-Monzón com a Carmen, Roberto Alagna com a Don José i Marina Poplovskaya com a Micaela. Un repartiment de luxe que va permetre a tota Catalunya poder gaudir d’aquest icònic muntatge que ha esdevingut referent a Europa. 

1592835078Liceu a la Fresca Blanes 1.jpg

1592835078Liceu a la Fresca Blanes 3.jpg
1592835078Liceu a la Fresca Blanes 7.jpg
1592835078Primers espectadors 5.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version