Canal Ajuntament

Blanes. Blanes acull aquest dissabte una nova edició del ‘Liceu a la Fresca’ amb l’òpera ‘Carmen’ a la Plaça de l’Església

Després de mesos d’haver d’organitzar esdeveniments telemàtics a través de la xarxa, el Departament de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes posa fi a l’online i s’estrenarà el proper cap de setmana amb el primer acte presencial post-COVID-19. Ho farà a través d’una experiència que, en les anteriors ocasions en què ja s’ha acollit en aquest municipi, ha comptat amb una exitosa afluència de públic.

Es tracta d’una nova edició del ‘Liceu a la Fresca’, que s’ha programat per aquest proper dissabte 20 de juny a les 10 de la nit. En aquesta ocasió, a diferència de les anteriors en què Blanes ja havia acollit l’experiència, la sessió d’òpera per gaudir durant una nit d’estiu es farà a la Plaça de l’Església, on s’hi habilitarà una pantalla de grans dimensions amb un equip tècnic d’àudio adequat per poder seguir la transmissió més còmodament, i en les millors condicions tècniques.

Mesures per vetllar pel compliment de la seguretat per COVID-19

Després del preceptiu informe de Protecció Civil i la Policia Local de l’Ajuntament de Blanes per comprovar que es puguin complir les mesures preventives per la COVID-19, s’hi han implementat totes les necessàries per seguir l’espectacle amb total seguretat. En aquest sentit, si bé l’assistència serà lliure i gratuïta, hi haurà uns controladors en els accessos per vetllar pel compliment d’aquestes mesures.

Això ha suposat que hi hagi fins a 70 localitats a través de sengles cadires que es distribuiran per tota la plaça respectant la preceptiva distància dels dos mestres de separació. Del què es tracta és de poder gaudir d’una autèntica nit d’òpera però d’una manera encara més agradable: en la frescor d’una nit estiuenca a l’aire lliure, i a més a més aquest any en un entorn únic com és la Plaça de l’Església escortada per la Parròquia Santa Maria, amb més de 700 anys d’antiguitat.

Projecció de l’òpera ‘Carmen’ de Bizet, en versió de Calixto Bieito

Enguany l’òpera que es podrà gaudir és un clàssic entre els clàssics, ‘Carmen’, de Bizet, en la versió creada fa 10 anys per Calixto Bieito. Segons les circumstàncies actuals, seguint les mesures preventives anunciades per les autoritats sanitàries, i davant la impossibilitat de poder aventurar com podrien ser les limitacions al juny, quan es fa la transmissió, el Gran Teatre del Liceu va decidir que no duria a terme l’esdeveniment en el format habitual d’anys anteriors, amb una sessió en directe.

Amb tot, ja es va prendre la determinació que aquest estiu també hi hauria ‘Liceu a la Fresca’, gràcies a la col·laboració de Televisió de Catalunya i RTVE. Va ser així com va sorgir la idea de transmetre l’òpera enregistrada el 2010 al Gran Teatre del Liceu, una gravació única, perquè va ser l’estrena de la producció al Teatre i està protagonitzada per Béatrice Uria-Monzón com a Carmen, Roberto Alagna com a Don José i marina Poplovskaya com a Micaela. Un repartiment de luxe que permetrà a tota Catalunya poder gaudir d’aquest icònic muntatge que ha esdevingut referent a Europa.

Es va estrenar el setembre de 2010 al Gran Teatre del Liceu de Barcelona després que portava 17 anys absent de la programació, i va servir per aixecar el teló la temporada lírica d’aquell any. El retorn de la cèlebre obra de Georges Bizet escapa de la coneguda dramatúrgia que situava l’entrellat a la fàbrica de tabacs de Sevilla, el terci de dragons del segle XIX i els bandolers de la Serra de Ronda que es descriu al llegendari llibret.

Calixto Bieito ho va substituir per contrabandistes de la dècada de 1970, un regiment de legionaris, vells vehicles de la icònica marca Mercedes on carregar el contraban i una gran silueta del brau ‘Osborne’ que presideix l’escenari. La proposta de Bieito estrenada al 2010 va recrear l’adaptació que ja havia fet l’agost de 1999 al Festival de Peralada de Girona, i l’acció se situa en aquest cas a la frontera entre Ceuta i el Marroc. 

1592330508Liceu a la Fresca 5.jpg

1592330508Liceu a la Fresca 9.jpg
1592330509Liceu a la Fresca 11.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version