Canal Ajuntament

Solsona. Solsona acollirà el maig la Trobada Nacional de Trabucaires coincidint amb el 50è aniversari de la colla local

El mateix cap de setmana se celebrarà a la ciutat el certamen d’elecció de la pubilla i l’hereu de la Catalunya central

El cap de setmana del 10 i 11 de maig Solsona es convertirà en un epicentre de cultura popular catalana, amb la 32a Trobada Nacional de Trabucaires, coincidint amb el 50è aniversari del grup solsoní, i el certamen d’elecció de la pubilla i l’hereu de la Catalunya central. És previst que acudeixin a la capital del Solsonès una quarantena de colles amb uns 350 trabucaires i acompanyants. 

Per a la setmana prèvia a la Fira de Sant Isidre, la regidoria de Cultura del consistori solsoní, la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya i la colla solsonina ja tenen tancat el programa de la Trobada Nacional, que combinarà durant dos dies galejades col·lectives, cercaviles i àpats de germanor, entre d’altres. L’acte més simbòlic i vistós es farà diumenge a partir de les onze del matí amb un muntatge que donarà relleu a l’àmbit rural de Solsona.  

Després d’esmorzar al Camp del Serra i d’una rebuda dels caps de colla a la sala de plens municipal, a les onze del matí tots els trabucaires es repartiran en quatre grups, un per a cada una de les partides del Vinyet de Solsona, i es dirigiran a quatre punts ja fixats. Des d’allà faran un recorregut a peu, tot galejant, amb la idea que es facin sentir per tot el municipi. Cada grup arribarà a peu a un portal del recinte emmurallat assignat, des d’on farà un quart de volta fins al portal següent per tal de dur a terme la circumval·lació dels valls.

A continuació, els trabucaires entraran dins el nucli antic i es trobaran a la plaça Major, a les dotze del migdia, per realitzar una tronada conjunta i immortalitzar el moment amb una foto de grup. Continuaran pel carrer del Castell fins a la plaça del Camp, on tindrà lloc una salve final i el canvi de bandera amb la població que l’any que ve acollirà la trenta-tresena Trobada Nacional de Trabucaires. 

“Normalment els actes es fan dins el nucli urbà, però en aquest cas la trobada quedaria coixa, perquè l’essència de la figura del trabucaire està arrelada a la terra i el ruralisme”, destaca la regidora de Cultura, Sara Alarcón.

Els actes es clouran amb un dinar popular a la Sala Polivalent. Però la programació s’encetarà dissabte al migdia amb una visita guiada pel nucli antic; una galejada conjunta a les cinc de la tarda des del Castellvell fins al passeig del Pare Claret tot baixant per l’antiga carrera, i una cercavila a les sis en què també participaran les pubilles i hereus de la Catalunya central i que s’acabarà a la plaça de Sant Joan, que acollirà l’acte de comiat dels representants del pubillatge de l’últim any, entre els quals hi ha la solsonina Cristina Ribera, i la proclamació dels nous.

La convocatòria de caràcter més local per commemorar el cinquantenari dels Trabucaires de Solsona serà dissabte a les vuit del vespre al Teatre Comarcal. Entre d’altres, l’acte consistirà en una xerrada sobre l’origen històric dels trabucaires i en parlaments institucionals. Aquesta cita serà la més emotiva, però l’Ajuntament prefereix no revelar-ne tots els detalls per mantenir la sorpresa.    

La colla més antiga de Catalunya 

“Serà el colofó d’una sèrie d’accions que hem dut a terme els dos darrers mandats per fer justícia a la figura del trabucaire, que tant a contribuït a dignificar les festes solsonines”, assenyala Sara Alarcón. “Volem enaltir-los perquè són la colla més antiga de Catalunya i en què s’emmirallen molts grups, fet que ens ha de fer sentir orgullosos”, remarca.

I és que els Trabucaires de Solsona són un referent a Catalunya “tant per les armes, com per la indumentària, el protocol, les maneres de fer...”. El 2010, coincidint amb l’edició del llibre Homes de terra i foc. Els Trabucaires de Solsona, obra de Montse Auguets, Ramon Montraveta i Pere Cuadrench, el Ple de l’Ajuntament va aprovar el protocol escrit de la colla, amb què la ciutat era pionera en la redacció d’una eina escrita d’aquest tipus. S’hi recull la configuració del conjunt folklòric, el vestuari, el tipus de sortides que realitza, la gestió, la seguretat i el seu bon fer, i té per objectiu preservar aquest patrimoni festiu.  

“Aquell cap de setmana Solsona bullirà de tradició i cultura popular”, expressa la regidora de Cultura. Dissabte al matí es faran les proves que organitzen Foment de les Tradicions Catalanes i l’Associació del Pubillatge Solsoní per elegir els nous representants de les comarques centrals abans de l’acte central de la tarda a la plaça de Sant Joan. “Entre uns i altres preveiem la visita de més de 600 persones i això també genera ocupació hotelera a la ciutat”, apunta Sara Alarcón.

Bandera i barjoles noves

Amb motiu del mig segle de vida del conjunt, els trabucaires solsonins estrenaran una bandera nova del grup, que sempre duu el cap de colla, amb l’escut de Solsona, l’escut propi i l’any de constitució, el 1964. També seran noves les barjoles, que són els sarrons de cuir on guarden la pólvora. Els últims anys la regidoria de Cultura ha anat renovant la indumentària dels trabucaires: s’han confeccionat nous vestits, s’ha proveït la colla de faixes i barretines noves i d’un segon equip. 

En aquests moments integren el grup de Solsona 16 trabucaires, que tenen Josep Vendrell, “Estevet”, com a cap de colla. El més jove té 48 anys i el més gran, 86. El relleu generacional és el repte d’aquest conjunt folklòric. Les seves principals actuacions a la comarca s’emmarquen en el Corpus i la Festa Major i, tal com preveu el Reglament de protocol, honors i distincions de l’Ajuntament de Solsona, sempre que visita la ciutat una autoritat del Govern de la Generalitat o el Parlament.

Si bé ja havien adoptat un paper destacat en la Coronació de la Mare de Déu del Claustre, el 1956, els Trabucaires de Solsona es van constituir formalment el 1964 i l’any següent van dur a terme la seva primera sortida, que va ser a Santiago de Compostel·la. El 4 de setembre d’aquell any, una vintena de solsonins completament uniformats van representar la cultura folklòrica catalana en la festa del Jacobeu de la capital gallega.

Imatge: L’abril de l’any passat els solsonins van rebre el relleu de mans de la colla de Ripoll (Arxiu- Ajuntament de Solsona)


 

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version