Canal Ajuntament

Barcelona. Barcelona reforça els serveis per lluitar contra la discriminació LGTBIfòbica

Un nou protocol coordinarà l’Oficina per la No Discriminació (OND) de l’Ajuntament de Barcelona, el Centre LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, i la col·laboració de l’Observatori contra l’homofòbia, obert a altres entitats actives en la detecció, atenció i acompanyament a persones que han patit LGTBIfòbia

L'any 2019 l'OND va obrir un total de 228 expedients per discriminació dels quals la LGTBIfòbia va ser el motiu exposat en un 22% de les persones ateses, una xifra que en els darrers anys ha anat creixent 

Un nou protocol coordinarà els diferents actors i circuits de la ciutat, tant públics com privats, per fer front a les situacions per raons de LGTBIfòbia. El document detalla el circuit a seguir en l’abordatge de les situacions detectades de discriminació i/o vulneració de drets per orientació sexual, identitat de gènere i/o expressió de gènere entre els principals agents implicats: l’Oficina per la No Discriminació (OND) de l’Ajuntament de Barcelona, el Centre LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona i les entitats actives en la detecció, atenció i acompanyament a aquestes vulneracions de drets, com ara l’Observatori contra l’homofòbia (OCH). El protocol planteja definicions i marcs normatius respecte de les discriminacions per motius d’orientació sexual, identitat i/o expressió de gènere LGTBIfòbiques, recull els diferents agents actors involucrats i assenta els principis, les pautes d’intervenció i els circuits per les diferents situacions que s’han plantejat.

L’objectiu del protocol és articular l’atenció, acompanyament, anàlisi i assessorament per tal que la persona que pateix o hagi patit situacions de discriminació i agressions lgtbifòbiques a Barcelona pugui superar les situacions d’abús o violència i reparar el dany i les conseqüències personals, laborals, familiars i socials que hagi tingut, potenciant el treball en xarxa, la coordinació i les sinèrgies entre diferents serveis i entitats socials.

Circuits i procediments d’actuació

L’Oficina per la No Discriminació (OND), és el servei municipal referent de les situacions de discriminació, incloses les LGTBIfòbiques, en col·laboració amb els serveis i entitats de la societat civil implicades. Ofereix assessorament jurídic, acompanyament socioeducatiu i, si escau, mediació, i al protocol es configura com la responsable del registre d’informació i de la comunicació amb altres institucions i administracions.

Per la seva banda el Centre LGTBI s’ha establert des de l’any passat com a servei de referència per a la promoció de la diversitat sexual i de gènere. Com a tal, a banda de la programació cultural i associativa, disposa de serveis d’informació, atenció i primera acollida individual, grupal i familiar, alhora que proporciona orientació psicològica i assessorament jurídic general per a qualsevol temàtica relacionada amb la promoció de la diversitat sexual i de gènere. És l’espai emblemàtic de referència per a les persones LGTBI i per tant constitueix una via important de detecció i derivació. Per als casos de LGTBI-Fòbia ofereix acompanyament i suport psicosocial de forma complementària a l’atenció jurídica, socioeducativa o de mediació que proporciona l’OND per poder fer oferir una atenció jurídica especialitzada en aquest àmbit.

Les entitats socials, per la seva banda, fan una tasca fonamental no només d’incidència i sensibilització sinó també d’atenció i acompanyament a les persones que viuen situacions de discriminació.  L’Observatori contra l’Homofòbia,en particular, és l’entitat social especialitzada en el tractament de  la discriminació i l’homofòbia, bifòbia, transfòbia. Ofereix acompanyament i suport psicosocial, representació lletrada si fos necessari i incidència pública.

El protocol estableix la creació d’una Taula de Coordinació formada, en principi, per l‘Oficina per la No Discriminació, el Centre LGTBI i l’Observatori contra l’Homofòbia, i oberta a d’altres entitats implicades en la detecció i el seguiment de casos de LGTBI-fòbia. Aquesta Taula de Coordinació treballarà per facilitar tots els mecanismes, assessoraments i eines a l’abast de la persona per tal de desenvolupar les accions, ja siguin de denúncia (penal o administrativa), psicosocials, d’acompanyament, educatives o d’intermediació, que aportin a la persona la restauració necessària posant les seves necessitats en el centre de la intervenció

Es treballarà també la difusió del protocol a la resta de serveis municipals susceptibles de· detecció i derivació de casos.

Davant la detecció o coneixement d’un cas d’agressió per part d’algun dels serveis municipals o d’alguna entitat, caldrà activar el següent:

En cas de ser una situació de risc alt o una situació urgent, s’activaran als recursos d’urgència necessaris, sobretot els sanitaris en un primer moment. També es poden requerir altres recursos com ara els de seguretat (Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra) o els socials (CUESB).

Un cop activats els serveis d’urgència si són necessaris, i sempre d’acord amb la voluntat i desig de la persona afectada, es realitzarà una atenció per tal de valorar l’actor del protocol a activar segons la situació concreta i les necessitats que tingui.

La Taula de Coordinació serà l’espai que aglutinarà tota la informació, gestions, funcions, rols de cada operador i derivacions de les situacions LGTBIfòbiques detectades. Per tant, funcionarà com l’espai d’anàlisi, debat i distribució del treball a desenvolupar.

L'any 2019 l'OND va obrir un total de 228 expedients per discriminació i va assessorar i informar a 439 persones, una xifra que en els darrers anys ha anat creixent. A més, un total de 1.138 persones van participar a tallers i sessions formatives, la major part dirigides a joves i adolescents de la ciutat, com a eina de prevenció dels casos de discriminació. Dels 228 casos, la LGTBIfòbia ha sigut el motiu exposat en un 22% de les persones ateses (50 casos).

Des de l’inici del 2020 s’han obert 18 expedients a l'OND per discriminació per raons lgtbifòbiques pels que s’ha requerit atenció jurídica, educativa, psicosocial o intermediació. Durant el confinament s'han obert 5 expedients per LGTBIfòbia.

En aquest sentit, l’estat d’emergència a causa de la Covid-19, i la crisi econòmica i social que se’n deriva, planteja un context molt difícil com a societat i caldrà fer seguiment de com incideix en la problemàtica de la discriminació LGTBIfòbica. La situació ha afectat moltes persones LGTBI, deixant-les en posicions de precarietat i vulnerabilitat.

El propi confinament també ha implicat una situació de convivència forçada que pot haver dificultat l’accés a la salut, la feina i altres drets bàsics, i intensificant situacions de violència i discriminació que caldrà seguir abordant, durant i després del moment d’emergència.


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version