Canal Ajuntament

Titulars
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
A+ A A-

Barcelona. El Plenari del Consell Municipal atorga les Medalles d’Or al mèrit cívic a l’Amical de Ravensbrück i a l’Amical de Mauthausen

A més, s’ha llegit una declaració institucional que recull l’adhesió de l’Ajuntament de Barcelona a la “Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme. Mai més” i la participació del consistori en tasques de sensibilització, divulgació i prevenció del feixisme, i amb la recerca històrica dels deportats i deportades de Barcelona

Aquestes actuacions s’emmarquen en el programa d’activitats que la regidoria de Memòria Democràtica ha preparat per a commemorar el 75è aniversari de l’alliberament dels camps de concentració nazis

El Plenari del Consell Municipal ha atorgat per unanimitat les Medalles d’Or al mèrit cívic a l’Amical de Ravensbrück i a l’Amical de Mauthausen, altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya, coincidint amb el 75è aniversari de l’alliberament dels camps de concentració i d’extermini nazis al final de la II Guerra Mundial i l’avenç de les tropes aliades. Aquestes medalles volen reconèixer la seva tasca i homenatjar a totes les persones que foren deportades a camps nazis, entre els quals podem comptar gairebé 700 barcelonins i barcelonines.

La Medalla es lliura a l’Amical de Ravensbrück en reconeixement a les tasques realitzades per l’entitat des de l’any 2005 pel manteniment de la memòria de les dones que van ser deportades als camps de concentració, de totes les víctimes del feixisme i en favor dels valors democràtics i dels drets humans.

Pel que fa a l’Amical de Mauthausen, se’ls ha fet la distinció per la seva tasca de preservació, divulgació i dignificació de la memòria de les persones deportades i per la seva defensa de la llibertat i dels drets humans.

En la mateixa línia, al Plenari s’ha llegit una declaració institucional que recull l’adhesió de l’Ajuntament de Barcelona a la “Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme. Mai més”, que té com a principal objectiu la recuperació dels valors republicans, defensar la memòria dels deportats i deportades espanyols i catalans, i sensibilitzar perquè mai més es repeteixin situacions semblants.

La declaració també recull la participació -conjuntament amb l’Amical de Mauthausen- en la tasca de sensibilització, divulgació i prevenció del feixisme, i amb la recerca històrica dels deportats i deportades del municipi. A més, es busca definir i realitzar conjuntament amb d’altres entitats culturals i cíviques i, especialment amb els centres de Secundària de la ciutat, un programa d’activitats que faci de la nostra societat una societat més justa, solidària, tolerant i lliure de feixisme.

Finalment, el document també contempla la signatura d’un conveni de col·laboració amb l’Amical de Mauthausen i altres camps per a l’impuls i desenvolupament de les activitats de la Xarxa Mai Més i del Projecte Mauthausen/Buchenwald.

Totes aquestes iniciatives s’emmarquen en la commemoració del 75è aniversari de l’alliberament dels camps nazis que la regidoria de Memòria Democràtica ha preparat per enguany. Així, des de finals de gener, l’Ajuntament de Barcelona va organitzar la jornada “Auschwitz avui, 75 anys després” a El Born Centre de Cultura i Memòria, amb l’objectiu de reflexionar sobre els fets passats amb la mirada d’avui.

També va celebrar el Dia Internacional de Comemmoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust amb l'encesa de set espelmes, cadascuna en record d'un col·lectiu víctima de la barbàrie nazi: els sis milions de persones jueves assassinades, la resistència jueva, el milió i mig de nenes i nens víctimes, el poble gitano, els republicans i republicanes deportats, les persones LGTBI i la maçoneria, així com una darrera espelma en record dels "Justos entre les Nacions", aquells homes i dones que van arriscar la vida per salvar els jueus perseguits.

I, finalment, es va posar en marxa l’exposició virtual “Barcelona, refugi de jueus” que es podia visitar a la Capella Reial de Santa Àgata entre el 25 de gener i el 2 de febrer que explicava les principals onades de migracions jueves a la ciutat entre les dues guerres mundials. Realitzada per l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM) amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’exposició prenia com a punt de partida el llibre homònim, publicat l’any 2015 per Angle Editorial, i es complementava amb una recerca documental realitzada durant l’any 2018.

La voluntat de la regidoria de Memòria Democràtica era continuar amb tot un seguit d’activitats que, degut a la situació actual, no s’han pogut dur a terme de moment i que suposaven la commemoració de l’aniversari de l’entrada de les tropes americanes i soviètiques als camps de Buchenwald (3-7 d’abril), de Sachsenhausen (17-20 d’abril), de Ravensbrück (29-30 d’abril de 1945) i de Mauthausen (5-6 de maig de 1945), entre d’altres.

Amical de Mauthausen

L’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya és l’associació que agrupa als exdeportats republicans dels camps de concentració nazis, així com els familiars i amics, tant dels supervivents com dels deportats assassinats als camps. L’Amical va ser fundada el 1962 a Barcelona amb l’objectiu d’agrupar vídues i orfes i donar suport a tots els deportats que havien tornat de l’exili i que no disposaven a Espanya d’una associació d’aquest tipus.

Amb dos intents frustrats de legalització el 1963 i el 1967, l’Amical es va veure obligada a treballar en la clandestinitat fins al final de la dictadura franquista, per la qual cosa les seves activitats es van veure molt limitades. En aquest període, la tasca principal de l’associació va consistir a localitzar supervivents i familiars de les víctimes, assessorar-los sobre les indemnitzacions que donava Alemanya, organitzar viatges a Mauthausen i, en la mesura del possible, dur a terme activitats divulgatives. La legalització va arribar l’any 1978, moment en el que es va iniciar una nova etapa de forta activitat divulgativa, que segueix sent avui dia una de les activitats bàsiques de l’associació.

L’Amical desenvolupa una intensa activitat educativa i cultural. D’una banda, amb xerrades en centres d’ensenyament secundari i universitari, centres cívics, ajuntaments, i, de l’altra, amb diverses exposicions pròpies en constant itinerància pel territori de tot l’estat espanyol.

L’entitat ha desenvolupat una important tasca arxivística que ha servit per fornir una àmplia base de dades i fons fotogràfic que, a banda de l’interès històric, ha permès satisfer la demanda de familiars, ajuntaments i historiadors, facilitant la transmissió de la memòria i la dignificació de la deportació republicana. A més, en el marc de la seva activitat realitza viatges anuals als camps de Buchenwald i Mauthausen, amb una important participació de familiars i instituts d’arreu de l’estat espanyol.

Des del 2013 s’ha posat en marxa el projecte marc de la “Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme Mai Més”, d’àmbit municipalista, que promou el treball coordinat en el món local amb els ajuntaments, les associacions i entitats de cada localitat i sobretot els centres de secundària, per tal de recuperar la memòria de la deportació republicana i sensibilitzar contra el feixisme a partir de les històries i vivències dels deportats i deportades de cada municipi.

També col·labora amb altres organitzacions com la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, SOS Racisme, associacions memorialistes, associacions d’expresos, Ateneu de Memòria Popular, etc, amb l’objectiu de difondre la memòria de la deportació i potenciar i consolidar el treball de l’Amical iniciat pels deportats al 1962 a casa nostra.

Amical de Ravensbrück

Es va fundar l’any 2005 amb l’objectiu de conservar i preservar els llocs de memòria i totes les instal·lacions actuals del major camp de concentració de dones en territori alemany, a on es calcula que van ingressar unes 132.000 dones i nens i hi van morir més de 92.000 persones. A més, treballa en la preservació de la memòria de les persones que van morir i patir captiveri allà, així com la defensa d’un marc democràtic que permeti que fets com els que van propiciar l’aparició dels camps de concentració nazis no es tornin a repetir.

L’entitat desenvolupa una important tasca pedagògica oferint xerrades a escoles, institucions educatives, centres cívics i entitats que ho sol·liciten, sobre la vida al camp de concentració i l’activitat de la pròpia amical. A més, per garantir el relleu generacional, donat que les veus de les supervivents s’estan apagant, ofereixen material pedagògic i una exposició itinerant  per al suport de docents i educadors. També fa divulgació a través de les publicacions Ravensbrück, camp de concentració per a dones (editat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona) i el Memorial de les espanyoles deportades a Ravensbrück.

L’entitat col·labora cada any en la organització del Dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust. Participa en el Comitè Internacional de Ravensbrück, organisme que a nivell internacional vetlla per la memòria dels fets que van tenir lloc al camp de concentració nazi de Ravensbrück i que va ser nomenat “Ambaixadores de la Pau” per l’ONU al 1987.

La seva fundadora i presidenta d’Honor, Neus Català, va tenir un paper rellevant en la lluita antifeixista, tasca per la qual va rebre nombrosos reconeixements i homenatges, entre d’altres, la Medalla d’Or al mèrit cívic de l’Ajuntament de Barcelona l’any 2014.


Ajuntaments i Municipis de Catalunya Ajuntament Municipi

Ajuntament Girona, Ajuntament Figueres, Ajuntament Blanes, Ajuntament Lloret de Mar, Ajuntament Olot, Ajuntament Salt, Ajuntament San Feliu de Guíxols, Ajuntament Roses, Ajuntament Banyoles, Ajuntament Palafrugell, Ajuntament Palamós, Ajuntament Llagostera Ajuntaments Gironès, Ajuntaments Pla de l'Estany, Ajuntaments La Selva, Ajuntaments Baix Empordà, Ajuntaments Alt Empordà, Ajuntaments Garrotxa, Ajuntaments Ripollès, Ajuntaments Cerdanya, Ajuntaments Baix Llobregat, Ajuntaments Barcelonès, Ajuntaments Vallès Oriental, Ajuntaments Vallès Occidental, Ajuntaments Barcelona, Ajuntaments Lleida, Ajuntaments Tarragona, Notícies, Notícies Girona, Notícies Barcelona, Notícies Figueres, Notícies Lleida, Notícies Tarragona, Notícies Blanes, Notícies Olot, Notícies Roses, Notícies Llagostera, Notícies diputació, Notícies municipals, Notícies alcaldes, Notícies regidors, Notícies municipis, Notícies pobles, informació municipal, informació política, informació electoral, informació local, informació provincial, informació regional, informació alcaldes, informació regidors, informació consistorial, informació Girona, informació Barcelona, informació Tarragona, informació Lleida, informació gironès, informació comarcal, Barcelona alcaldes, Barcelona regidores , Barcelona municipis, Barcelona municipi, Barcelona Diputació, Barcelona comarca, Barcelona consistori, Barcelona ple, Barcelona eleccions, Barcelona notes premsa, Barcelona polítics, Barcelona polític, Barcelona consell comarcal, Barcelona consellers, Barcelona poblacions, Barcelona ciutat, Girona alcaldes, Girona regidores, Girona municipis, Girona municipi, Girona Diputació, Girona comarca, Girona consistori, Girona ple, Girona eleccions, Girona notes premsa, Girona polítics, Girona polític, Girona consell comarcal, Girona diputats, Girona consellers, Girona demarcació, Girona poblacions, Girona ciutat, Lleida alcaldes, Lleida regidores, Lleida municipis, Lleida municipi, Lleida Diputació, Lleida comarca, Lleida consistori, Lleida ple, Lleida eleccions, Lleida notes premsa, Lleida polítics, Lleida polític, Lleida consell comarcal, Lleida diputats, Lleida consellers, Lleida demarcació, Lleida poblacions, Lleida ciutat, Tarragona alcaldes, Tarragona regidores, Tarragona municipis, Tarragona municipi, Tarragona Diputació, Tarragona comarca, Tarragona consistori, Tarragona ple, Tarragona eleccions, Tarragona notes premsa, Tarragona polítics, Tarragona polític, Tarragona consell comarcal, Tarragona diputats, Tarragona consellers, Tarragona demarcació, Tarragona poblacions, Tarragona ciutat, Ajuntament Platja d'Aro, Ajuntament Begur, Ajuntament Llambilles, Ajuntament Quart, Ajuntament Corçà, Ajuntaments barcelonins, Ajuntaments catalans, ajuntaments Catalunya, ajuntaments comarcals, ajuntaments independents, notícies actualitat, notícies d'interès, notícies premsa, notícies diàries, notícies agencia, informació actualitat, informació premsa, informació diària, informació d'interès, informació última hora, Ajuntament Albiol, Albons, Alcanar, Alcanó, Alcarràs, Alcoletge, Alcover, Aldea| Aldover, Aleixar, Alella, Alfara de Carles, Alfarràs, Alfés, Alforja, Algerri, Alguaire, Alins, Alió Almacelles, Almatret, Almenar, Almoster, Alòs de Balaguer, Alp, Alpens, Alpicat, Alt Àneu, Altafulla, Notícies Amer, Ametlla de Mar, l' Ametlla Vallès, Ampolla, Amposta, Anglès, Anglesola, Arbeca, Arboç, Arbolí, Arbúcies, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argelaguer, Argençola, Argentera, Argentona, Armentera, Arnes, Arres, Arsèguel, Artés, Artesa de Lleida, Artesa de Segre, Ascó, Aspa, Avellanes i a Linya, les Avià, Avinyó, Avinyonet de Puigventós, Avinyonet Penedès, Badalona, Badia Vallès, Bagà, Baix Pallars, Balaguer, Balenyà, Balsareny, Banyeres Penedès, Banyoles, Barbens, Barberà de la Conca, Barberà Vallès, Barcelona, Baronia de Rialb, Bàscara, Bassella, Batea, Bausen, Begues, Begur, Belianes, Bell-lloc d'Urgell, Bellaguarda, Bellcaire d'Empordà

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409