Canal Ajuntament

Barcelona. L’Ajuntament i el comerç alimentari acorden un llistat de bones pràctiques per fer més fàcil la compra durant la COVID-19

L’Ajuntament i les entitats que agrupen el conjunt del sector alimentari, gremis i sindicats han acordat un codi de Bones Pràctiques on aconsellen als usuaris 10 comportaments a seguir perquè la compra sigui, a més de segura, fàcil i amable i posen en valor 10 bones pràctiques de venda que ja s’estan duent a terme

El document demana planificar la compra per fer només els desplaçaments imprescindibles, fer compres abundants sense acaparar productes i pagar preferentment amb targeta de crèdit o mòbil

Assenyala també la necessitat d’anar a comprar individualment, evitar en la mesura del possible que les persones grans o més vulnerables hagin de fer la compra i intentar fer comandes col·lectives per al repartiment domiciliari

El decàleg recomana als establiments fixar una franja horària de compra per als col·lectius de persones grans, persones vulnerables i personal dels serveis essencials i donar-los prioritat d’accés, a les caixes, o a qualsevol dels serveis

El consistori i les entitats també aconsellen establir mecanismes de venda no presencial en la mesura en què pugui cada establiment

L’Ajuntament i les entitats que agrupen el conjunt del sector alimentari, gremis i sindicats han acordat un codi de Bones Pràctiques on aconsellen als usuaris 10 comportaments a seguir perquè la compra sigui, a més de segura, fàcil i amable i on posen en valor 10 bones pràctiques de venda que ja s’estan duent a terme arran la pandèmia de la COVID-19.

El document, que subscriuen les entitats representants de tot tipus d’establiments d’alimentació, mostra l’agraïment als treballadors i treballadores de tota la cadena de distribució del sector alimentari que, recorden, estan prestant un servei essencial.

Les entitats del sector que subscriuen el document “Bones pràctiques per fer més fàcil la compra segura” són, alfabèticament, l’Associació de Cadenes Espanyoles de Supermercats (ACES), Associació de Mercats de Catalunya (AMC), Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, Comissions Obreres (CC.OO.), Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya (CEDAC), Comertia, Federació de Gremis de Detallistes de Productes Alimentaris i Associacions de Concessionaris de Mercats de Catalunya (FEGRAM), Foment del Treball Comerç, Gremi de Carnissers, Xarcuters i Aviram de Barcelona i Comarques, Gremi de Detallistes de Fruites i Hortalisses de la Província de Barcelona, Gremi de Flequers de Barcelona, Gremi de Peixaters, Institut Municipal de Mercats de Barcelona, Mercabarna, PIMEC Comerç i Unió General de Treballadors (UGT) Comerç..

Consells a la ciutadania

El document demana que els ciutadans i ciutadanes planifiquin la compra per fer només els desplaçaments imprescindibles als comerços, fer compres abundants sense acaparar productes més enllà del què es necessita i pagar la compra preferentment amb targeta de crèdit o mòbil.

Igualment, assenyala que és preferible anar a comprar individualment i que una mateixa persona pugui efectuar la compra de la seva comanda i la d’altres persones que li hagin encarregat, així com evitar en la mesura del possible que les persones grans o més vulnerables hagin de fer la compra.

El decàleg de consells de bones pràctiques dirigit als usuaris és el següent:

1. Seguir i respectar les instruccions i les recomanacions que han implementat als establiments per garantir una compra segura.

2. Ser comprensives i solidàries amb les mesures implantades per les empreses pel que fa a la priorització de la compra de determinats col·lectius.

3. Anar a comprar, si és possible,individualment; no en família, grup o amb criatures.

4. Evitar tant com sigui possible que les persones grans, amb malalties cròniques o vulnerabilitat es desplacin a comprar.

5. Planificar correctament la compra dels productes d’alimentació i primera necessitat per evitar desplaçaments innecessaris i fer-la en el temps mínim imprescindible amb l’ajuda d’una la llista de la compra.

6. Reduir la freqüència dels desplaçament fent compres més grans, però sense acaparar productes més enllà de les necessitats reals, ja que el subministrament de productes de primera necessitat està garantit.

7. Fer el pagament de la compra preferentment per mitjans electrònics (targetes de crèdit o mòbil) i evitar el contacte amb diners físics

8. Anar als establiments en franges horàries i dies repartits, per evitar concentracions.

9. Mirar de fer comandes col·lectives: que una mateixa persona pugui efectuar la compra de la seva comanda i la d’altres persones que li hagin encarregat.

10. Recordar que les persones que treballen en el sector alimentari estan prestant un servei essencial. Gràcies a l’esforç i compromís de totes aquestes persones podem gaudir d’un bon abastiment en tot moment.

Bones Pràctiques als comerços

En relació a les mesures a prendre pels propis comerços, el decàleg recull bones pràctiques que els establiments ja han posat en marxa, en funció la configuració dels seus locals i dels models de negoci, i que es consideren bons exemples a replicar.

Entre aquestes pràctiques, destaca la de reservar una franja horària de compra per als col·lectius de persones grans, persones vulnerables i personal dels serveis essencials. També es destaca la iniciativa de donar prioritat d’entrada d’accés, a les caixes, o a qualsevol dels serveis a aquests col·lectius.

El consistori i distribuïdors de productes alimentaris aconsellen donar servei de venda a distància i de repartiment, dins les possibilitats de cada empresa, a les persones amb necessitats especials o col·lectius vulnerables, així com establir horari preferent de recollida de les comandes.

El decàleg també insta a posar a disposició dels clients gels desinfectants, guants, paper i papereres obertes o amb pedals perquè la clientela utilitzi a les botigues sempre que hagin de tocar els productes a la venda. I recull la recomanació d’establir mesures de seguretat per als treballadors més enllà de les obligatòries com mampares de separació, ulleres o gel desinfectant.

En concret, les bones pràctiques dels establiments que es posen en valor són:

1. Reservar una franja horària de compra per als col·lectius de gent gran, persones vulnerables (com dones embarassades o persones amb mobilitat reduïda) i per personal acreditat dels col·lectius que presten serveis essencials (sanitaris, policia, personal d’atenció social i bombers).

2. Donar prioritat d’entrada, d’accés als productes, de pagament o en qualsevol altre moment als col·lectius esmentats a l’apartat anterior. Així mateix, que la comunicació d’aquesta priorització sigui visible.

3. Donar servei, dins les possibilitats de cada empresa,a la clientela de venda a distància (online, click&collect, drive,per telèfon, WhatsApp o altres canals) i de repartiment a domicili, prioritzant les persones que tinguin especials necessitats i els col·lectius vulnerables. Així mateix, establir, quan sigui possible, unes hores preferents de recollida de la compra feta a distància.

4. Posar a disposició dels clients per usar a les botigues,productes com a gels desinfectant, guants, paper i papereres obertes o amb pedals. Aquestes mesures no són necessàries en els establiments on els clients no han de tocar els productes a la venda. Resulta recomanable en aquest punt la Guía de buenas prácticas para los establecimientos del sector comercial publicada pel Ministeri de Sanitat.

5. Posar mesures de protecció per als treballadores i les treballadores, com ara, mascaretes, guants, mampares de separació, ulleres, gel desinfectant i distàncies de treball entre els treballadors i entre aquest personal i els clients.

6. Amb les recomanacions realitzades per les autoritats sanitàries, respectar els aforaments màxims recomanats normativament per aquesta situació excepcional

7. Senyalitzar les distàncies mínimes a les cues, d’acord amb les prescripcions de la normativa present.

8. Establir punts de recollida concrets allà on sigui possible.

9. Adaptació dels horaris comercials per poder reposar adequadament els productes i desenvolupar les tasques de prevenció de riscos als treballadors i treballadores i a les persones compradores.

10. Col·laborar en la mesura del possible amb el Banc dels Aliments i entitats benèfiques certificades per Benestar Social.


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version