Canal Ajuntament

Banyoles. Banyoles se suma a l’Any Josep Carner amb un programa d’activitats dedicat a l’escriptor

Banyoles se suma a la celebració de l’Any Josep Carner amb una programació pròpia de propostes per difondre la vida i l’obra de l’escriptor. Les activitats, que es portaran a terme durant tot l’any, inclouran un cicle de conferències, concerts, una exposició, un espectacle familiar i un sopar carnerià amb el cuiner Pere Arpa. L’Any Josep Carner a Banyoles s’obrirà aquest dissabte a l’Auditori de l’Ateneu amb el concert de jazz Els fruits saborosos amb la Dream Big Band amb Gemma Abrié.

L’Any Josep Carner està impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat, a través de la Institució de les Lletres Catalanes, coincidint amb el cinquantenari de la mort de l’escriptor. Josep Carner és una figura cabdal en la literatura catalana del segle XX i és considerat el “Príncep dels poetes catalans”, renovador de la poesia, de la llengua i de la prosa. Per això, un dels objectius de l’Any Carner és difondre el conjunt de la seva obra, fent-la viva en la gent.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha destacat avui, en la presentació del programa d’activitats de l’Any Carner, que “Carner és el gran poeta de la llengua catalana i hem dissenyat aquest programa per difondre’n la figura i donar a conèixer la seva obra”. En el mateix sentit, Miquel Cuenca ha remarcat que “Banyoles compta amb tres dels màxims especialistes en l’obra carneriana i per nosaltres tenia tot el sentit oferir un programa d’activitats diversificat per oferir-lo a diferents públics”.  

El comissari de l’Any Josep Carner és el banyolí Jaume Coll, Doctor en Filologia Catalana i professor de Crítica del Text de la Universitat de Barcelona, que, des de 1988 és també el marmessor literari de l’obra de Carner. A més d’editar alguns dels llibres més importants de l’autor, Coll ha publicat nombrosos estudis a l’entorn dels textos carnerians. En l’acte de presentació del programa d’activitats a Banyoles, Jaume Coll ha remarcat que “els actes que s’han dissenyat a Banyoles són extraordinaris perquè resumeixen en petit format el que serà l’Any Carner a nivell de país”.

Extens programa d’activitats

El programa d’activitats per commemorar l’Any Josep Carner a Banyoles s’allargarà durant tot aquest any 2020 i inclou diverses propostes amb l’objectiu d’arribar a públics diferents. La directora de la Biblioteca Comarcal del Pla de l’Estany, Eva Martí, ha destacat que “l’Any Carner el programa s’ha dissenyat amb la voluntat de recollir totes les diferents vessants de Carner: el poeta, el traductor, el gastrònom...”.

En aquest sentit, la primera proposta és el concert que aquest dissabte oferiran la Vicens Martín Dream Big Band i Gemma Abrié, organitzat per Joventuts Musicals. La formació portarà a l’escenari de l’Auditori de l’Ateneu l’espectacle Els fruits saborosos, guardonat amb els premis Enderrock a la Millor Proposta de Jazz i el Millor Directe de Jazz i basat en el recull de poemes homònim de Carner que, sota el títol d’un fruit, parla de les emocions en diferents moments de la vida.

Les activitats de l’Any Carner continuaran el divendres 15 de maig amb un Sopar Carnerià al restaurant Ca l’Arpa. El cuiner Pere Arpa oferirà un menú inspirat en l’obra de Carner i on, entre altres, hi participarà el mateix Jaume Coll.

El programa inclou també un cicle de conferències que abordarà la figura i l’obra de Carner. La primera conferència serà el dissabte 23 de maig i el mateix comissari de l’Any Carner, Jaume Coll, parlarà sobre Les etapes de la poesia de Carner: Barcelona, l’aventura consolar, l’exili.

El dissabte 30 de maig el traductor i poeta Salvador Oliva parlarà sobre Els dos nivells d’interpretació de la poesia de Josep Carner. La darrera conferència anirà a càrrec de l’escriptor J.N.Santaeulàlia i se centrarà en Tres poemes de Josep Carner. Totes les conferències seran a les 7 de la tarda al Museu Darder.

Durant el mes de juny es podrà veure a la Biblioteca Pública de Banyoles una mostra itinerant de l’Any Carner presentada en forma de plafons il·lustrats. L’exposició Auca Carner narra la vida i l’obra de Josep Carner i ha estat comissariada pel mateix Jaume Coll.

A la tardor, les activitats de l’Any Carner a Banyoles continuaran amb l’espectacle familiar de titelles Faules de La Fontaine, que Carner va traduir, que es podrà veure el 17 de setembre a la Biblioteca. L’Any Carner es tancarà el 7 de novembre a l’Auditori de l’Ateneu amb el concert de folk de The New Catalan que presentaran l’espectacle Bestiari.

Paral·lelament, i coincidint amb l’Any Carner, la Biblioteca ha editat una guia de lectura on es recullen els llibres de Josep Carner que els lectors tenen a la seva disposició.

1582241567Cartell activitats ANY CARNER a Banyoles.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version