Canal Ajuntament

Blanes. El president Quim Torra i l’alcalde de Blanes Àngel Canosa presentaran dissabte la ‘Ruta Joaquim Ruyra’

És la segona ruta literària després que la primera està dedicada a Roberto Bolaño. Inclou 18 punts que s’estrenaran dissabte a la tarda amb dues Visites Guiades gratuïtes

L’Ajuntament de Blanes posarà en marxa dissabte vinent una nova ruta literària dedicada en aquest cas a l’escriptor que està considerat el Mestre de la prosa catalana, i una de les figures centrals del modernisme literari. La ‘Ruta Joaquim Ruyra’ es presentarà el proper 15 de febrer en un acte institucional que encapçalaran el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa.

La ‘Ruta Joaquim Ruyra’ és un itinerari a l’aire lliure que ressegueix indrets relacionats de forma directa amb la figura i obra de Joaquim Ruyra i Oms. El recorregut, que proposa conèixer els aspectes més rellevants de la biografia de l’autor, així com dels seus textos més rellevants. Tot i que va néixer a Girona un 27 de setembre de 1858, Ruyra era blanenc. La casa pairal de la seva família, coneguda amb el nom de ‘Can Creus’, és al cèntric Carrer Ample de Blanes.

L’itinerari inclou un total de 18 punts senyalitzats: 12 d’ells amb plaques a la paret, 4 amb un petit peu arran de terra, i els 2 indrets restants amb tòtems de mida més gran. Es tracta del mateix tipus de senyalització que ja es va posar en marxa l’any 2013 amb la primera Ruta Literària de Blanes, dedicada en aquest cas a Roberto Bolaño. La de l’escriptor d’origen xilè és de color vermell, mentre que la ‘Ruta Joaquim Ruyra’ és de color verd.

Amb la posada en marxa de la ‘Ruta Joaquim Ruyra’, Blanes ret homenatge a un dels literats que més ha contribuït a donar a conèixer la ciutat on comença la Costa Brava. Ruyra fou un autor d’una producció reduïda però d’una altíssima qualitat literària. Les seves narracions són un referent estilístics i representen tot un model de llengua. L’èxit literari el va obtenir amb la seva primera obra, ‘Marines i Boscatges’, un llibre de 1903 que recull 15 narracions curtes amb el mar i la seva gent com a grans protagonistes.

Són molts els racons i els personatges blanencs que van inspirar en el seu moment al Mestre Ruyra i que estan recollits als seus relats. Per això, l’itinerari de la ‘Ruta Joaquim Ruyra’ vol ser una invitació perquè vilatans i visitants puguin fer un primer tast o aprofundir en la lectura de les seves obres completes, i en cada punt de la ruta hi ha un text i una fotografia relacionades amb el lloc d’aturada.

Visites Guiades Gratuïtes coincidint amb la inauguració

Coincidint amb la inauguració de la ‘Ruta Joaquim Ruyra’, l’Ajuntament de Blanes ha organitzat visites guiades gratuïtes que tindran lloc la mateixa tarda del dissabte 15 de gener. Se n’han programat dues que faran un seguiment pels principals punts de la ruta localitzats al centre de la vila, i se n’encarregarà de monitoritzar-les el tècnic de l’Arxiu Municipal i gran coneixedor tant de l’obra com de la biografia del literat, l’historiador blanenc Aitor Roger.

Les Visites Guiades a la ‘Ruta Joaquim Ruyra’ es faran el proper dissabte 15 de febrer a les 4 i a les 5 de la tarda. Per participar-hi caldrà fer una inscripció gratuïta prèvia posant-se en contacte amb l’Oficina de Turisme de Blanes, al telèfon 972 330 348. Les inscripcions es podran fer fins el divendres 14 de febrer, o bé fins exhaurir el nombre total previst: 30 persones per a cada visita.

Fotos: Monument a Joaquim Ruyra i Casa J.Ruyra del Carrer Ample + Fotografia d’Arxiu de l’escriptor
Autor Fotografies: Ajuntament de Blanes    

1581433071Joaquim Ruyra - 1934 - Domicili Carrer Ample Blanes - Fons Francesc Salt.jpg
1581433071Monument a Ruyra - 1958 - Fons Coma Soley.jpg
1581433071Portada Llibret Ruta Ruyra.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 972 831 541

Top Desktop version