Canal Ajuntament

Titulars
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
A+ A A-

Barcelona. Les persones LGTBI racialitzades i migrants, protagonistes del proper cicle d’activitats del centre LGTBI

Amb el títol ‘Interculturalitat LGTBI. Diàlegs per a una memòria plural’, la programació  explorarà aspectes com l’homonacionalisme, la intersecció entre lesbianisme i negritud, les lluites trans a l’Amèrica Llatina i la invisibilització de les persones gitanes dins la comunitat LGTBI, entre altres realitats.

El disseny del cicle, que es desenvoluparà de febrer a abril, s’ha fet en col·laboració amb  el Programa BCN Interculturalitat.

El programa finalitzarà amb una festa de clausura que tindrà lloc dijous 30 d’abril, a les 17.00 h, a la Nau Bostik.

El Centre LGTBI de Barcelona dedicarà tres mesos a reflexionar i debatre sobre diverses realitats que afecten a les persones LGTBI racialitzades i/o migrants. L’objectiu és avançar en la construcció d’una memòria plural que incorpori una mirada intercultural i visibilitzi aquest col·lectiu, principalment en el context de la ciutat.

Amb el títol Interculturalitat LGTBI. Diàlegs per a una memòria plural, el cicle treballarà mitjançant diversos formats qüestions com l’impacte de l’homocionalisme sobre la cultura, els discursos polítics o els sistemes d’acollida; la invisibilització de les persones gitanes dins la comunitat LGTBI; les lluites trans als països llatinoamericans; els feminismes negres o la intersecció entre lesbianisme i negritud. La programació ha estat dissenyada amb la col·laboració del Programa BCN Intercultural.

L’exposició 3x3x6 emmarcarà el cicle, una mostra de deu retrats realitzats per l’artista multimèdia taiwanesa Shu Lea Cheang amb els que planteja una història alternativa i col·lectiva de la sexualitat. En concret, Cheang relaciona diversos personatges històrics amb la realitat de persones que han estat detingudes per qüestions relacionades amb pràctiques sexuals o per raó del seu gènere, orientació sexual o raça. El projecte està basat en una instal·lació immersiva amb què l’artista va participar l’any passat a la Biennal de Venècia, i que també es va poder veure al CCCB en el marc del festival The Influencers.

A més, del 2 al 31 de març, el Centre LGTBI acollirà Justícia visual: l’obra de Pratibha Parmar, una videoexhibició que ret homenatge a les obres que va fer aquesta cineasta nascuda a Kenia basant-se en el seu activisme en els moviments antiracistes i feministes negres apareguts al Regne Unit als vuitanta i noranta. Va ser una resposta col·lectiva a l’ofensiva de Thatcher contra les comunitats negres i LGTBI.

També s’ha previst la celebració de diàlegs i converses en què participaran diferents veus provinents de l’activisme i el món acadèmic. La primera taula rodona porta per títol Aterrant l’homonacionalisme. Com s’expressa a Barcelona', i intentarà analitzar, des d’una perspectiva àmplia, quines són les idees i pràctiques que instrumentalitzen la lluita pels drets LGTBI en àmbits com la cultura, l’educació o el sistema d’acollida, entre altres contextos (20 de febrer).

La segona trobada (5 de març) serà un taller – conversa durant el qual @criticaldias compartirà una recerca sobre com influeixen les lògiques racials sobre algunes pràctiques de la reproducció assistida.

A banda, amb la col·laboració de l’Espai Avinyó, el Centre LGTBI també acollirà una xerrada sobre l’exotització orientalista en la cultura visual i escrita homoeròtica (26 de març). Finalment, el darrer diàleg serà una conversa en què Miryam Amaya, activista kalí gitana, i Iñaki Vázquez, activista gitano dissident sexual, reflexionaran sobre la invisibilització de la realitat de les persones gitanes dins la comunitat LGTBI (22 d’abril).

Una vegada més, el cinema serà el pretext per treballar qüestions com les lluites trans als països llatinoamericans, la intersecció entre lesbianisme i negritud o les vides de diferents artistes que han fet de les seves trajectòries una plataforma de lluita. Com a novetat, els arguments de pel·lícules com Bixa Travesti (19 de febrer); Out in the Night (26 de febrer); Sin vagina, me marginan (11 de març); The Death and Life of Marsha P. Johnson (25 de març); Lemebel (15 d’abril); i The Watermelon Woman (29 d’abril) donaran peu a interessants sessions de cinefòrum dinamitzades per referents de comunitats racialitzades que viuen a Barcelona.

Club de lectura i nous tallers

El Centre LGTBI donarà continuïtat al club de lectura que ha anat desenvolupant des de la seva obertura. En aquesta ocasió, l’encarregat de dinamitzar-lo serà Diego Falconí, advocat i doctor en teoria de la literatura i literatura comparada. Falconí dedicarà una trobada mensual a comentar textos sexe-dissidents provinents de l’Amèrica Llatina: obres de Julieta Paredes, Yolanda Arroyo Pizarro, Reinaldo Arenas, Pedro Lemebel i Susy Shock, entre altres.

A més, per primera vegada, el realitzador brasiler Aldemar Matías conduirà un taller audiovisual perquè persones joves LGTBI racialitzades comparteixin la perspectiva que tenen de la ciutat de Barcelona. El seu procés de treball, que començarà el 3 de març i es desenvoluparà al llarg de set sessions, servirà per generar arxius audiovisuals en grup.

Per la seva banda, Duen Sacchi i Magda De Santo repetiran a l’abril al capdavant del taller d’escriptura creativa que, aquest cop, convidarà a crear narratives a partir d’experiències de la diàspora i la migració.

Programació ‘OFF’ amb la participació d’entitats i iniciatives culturals

Una de les principals novetats d’aquest cicle és la incorporació d’activitats que han estat organitzades per entitats LGTBI de la ciutat i diverses iniciatives culturals. És el cas de la Residència Faber d’Olot, que tindrà presència al cicle amb dues activitats protagonitzades per creadors que actualment treballen a les seves instal·lacions en el marc d’un projecte LGTBI: Cláudia Naoum i Khaled Alesmael. En col·laboració amb el Casal Lambda i l’Associació de Famílies LGTBI, l’escriptora i dramaturga brasilera Cláudia Noaum farà un contacontes a partir dels seus relats infantils (15 de febrer). Per la seva banda, l’escriptor i periodista sirià Khaled Alesmael conversarà amb la filòloga àrab Fatima El Bejjaji sobre el seu darrer llibre Selamlik, en què recull l’emergent identitat àrab queer (22 de febrer).

A més, ACATHI, entitat de referència sobre migració i refugi LGTBI, organitzarà un taller sobre interseccionalitats (12 de març) i una taula rodona sobre les dificultats que sorgeixen durant l’acollida de persones refugiades LGTBI (2 d’abril).

El Centre LGTBI acollirà, per primera vegada, una projecció del Cicle de Cinema Africà i Dona (CCAD). En concret, de la pel·lícula Au-delà de l’ombre, inèdita a Barcelona, sobre la cara més desconeguda de l’ex activista de FEMEN Amina Sboui i la seva relació amb diverses persones LGTBI a les quals ha acollit (17 de març).

Una gran festa per començar a construir la memòria plural

El cicle Interculturalitat LGTBI finalitzarà dijous 30 d’abril, a partir de les 17.00 h, amb una festa a la Nau Bostik. Entre altres activitats, hi haurà xerrades, projeccions, una poetry jam organitzada per ExpresArte Escenario Abierto i la Xarxa BCN Antirumors i la música de DJ Niña Mai. A més, es presentaran els resultats de bona part dels tallers realitzats durant aquest període. El programa definitiu de la festa es podrà consultar al web centrelgtbi.barcelona.

Ajuntaments i Municipis de Catalunya Ajuntament Municipi

Ajuntament Girona, Ajuntament Figueres, Ajuntament Blanes, Ajuntament Lloret de Mar, Ajuntament Olot, Ajuntament Salt, Ajuntament San Feliu de Guíxols, Ajuntament Roses, Ajuntament Banyoles, Ajuntament Palafrugell, Ajuntament Palamós, Ajuntament Llagostera Ajuntaments Gironès, Ajuntaments Pla de l'Estany, Ajuntaments La Selva, Ajuntaments Baix Empordà, Ajuntaments Alt Empordà, Ajuntaments Garrotxa, Ajuntaments Ripollès, Ajuntaments Cerdanya, Ajuntaments Baix Llobregat, Ajuntaments Barcelonès, Ajuntaments Vallès Oriental, Ajuntaments Vallès Occidental, Ajuntaments Barcelona, Ajuntaments Lleida, Ajuntaments Tarragona, Notícies, Notícies Girona, Notícies Barcelona, Notícies Figueres, Notícies Lleida, Notícies Tarragona, Notícies Blanes, Notícies Olot, Notícies Roses, Notícies Llagostera, Notícies diputació, Notícies municipals, Notícies alcaldes, Notícies regidors, Notícies municipis, Notícies pobles, informació municipal, informació política, informació electoral, informació local, informació provincial, informació regional, informació alcaldes, informació regidors, informació consistorial, informació Girona, informació Barcelona, informació Tarragona, informació Lleida, informació gironès, informació comarcal, Barcelona alcaldes, Barcelona regidores , Barcelona municipis, Barcelona municipi, Barcelona Diputació, Barcelona comarca, Barcelona consistori, Barcelona ple, Barcelona eleccions, Barcelona notes premsa, Barcelona polítics, Barcelona polític, Barcelona consell comarcal, Barcelona consellers, Barcelona poblacions, Barcelona ciutat, Girona alcaldes, Girona regidores, Girona municipis, Girona municipi, Girona Diputació, Girona comarca, Girona consistori, Girona ple, Girona eleccions, Girona notes premsa, Girona polítics, Girona polític, Girona consell comarcal, Girona diputats, Girona consellers, Girona demarcació, Girona poblacions, Girona ciutat, Lleida alcaldes, Lleida regidores, Lleida municipis, Lleida municipi, Lleida Diputació, Lleida comarca, Lleida consistori, Lleida ple, Lleida eleccions, Lleida notes premsa, Lleida polítics, Lleida polític, Lleida consell comarcal, Lleida diputats, Lleida consellers, Lleida demarcació, Lleida poblacions, Lleida ciutat, Tarragona alcaldes, Tarragona regidores, Tarragona municipis, Tarragona municipi, Tarragona Diputació, Tarragona comarca, Tarragona consistori, Tarragona ple, Tarragona eleccions, Tarragona notes premsa, Tarragona polítics, Tarragona polític, Tarragona consell comarcal, Tarragona diputats, Tarragona consellers, Tarragona demarcació, Tarragona poblacions, Tarragona ciutat, Ajuntament Platja d'Aro, Ajuntament Begur, Ajuntament Llambilles, Ajuntament Quart, Ajuntament Corçà, Ajuntaments barcelonins, Ajuntaments catalans, ajuntaments Catalunya, ajuntaments comarcals, ajuntaments independents, notícies actualitat, notícies d'interès, notícies premsa, notícies diàries, notícies agencia, informació actualitat, informació premsa, informació diària, informació d'interès, informació última hora, Ajuntament Albiol, Albons, Alcanar, Alcanó, Alcarràs, Alcoletge, Alcover, Aldea| Aldover, Aleixar, Alella, Alfara de Carles, Alfarràs, Alfés, Alforja, Algerri, Alguaire, Alins, Alió Almacelles, Almatret, Almenar, Almoster, Alòs de Balaguer, Alp, Alpens, Alpicat, Alt Àneu, Altafulla, Notícies Amer, Ametlla de Mar, l' Ametlla Vallès, Ampolla, Amposta, Anglès, Anglesola, Arbeca, Arboç, Arbolí, Arbúcies, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argelaguer, Argençola, Argentera, Argentona, Armentera, Arnes, Arres, Arsèguel, Artés, Artesa de Lleida, Artesa de Segre, Ascó, Aspa, Avellanes i a Linya, les Avià, Avinyó, Avinyonet de Puigventós, Avinyonet Penedès, Badalona, Badia Vallès, Bagà, Baix Pallars, Balaguer, Balenyà, Balsareny, Banyeres Penedès, Banyoles, Barbens, Barberà de la Conca, Barberà Vallès, Barcelona, Baronia de Rialb, Bàscara, Bassella, Batea, Bausen, Begues, Begur, Belianes, Bell-lloc d'Urgell, Bellaguarda, Bellcaire d'Empordà

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409