Canal Ajuntament

Solsona. Nou Servei d'Acompanyament al Dol

El dol és un procés inevitable i necessari davant la pèrdua d’una persona molt propera. “L’únic camí possible és entrar en el dolor del dol per sortir-ne guarit”. Ho va subratllar la doctora en psicopedagogia i experta en acompanyament al dol Anna Maria Agustí dissabte en la presentació a Solsona del nou servei que comencen a oferir els Serveis Funeraris municipals. Ho fa possible un acord de l’Ajuntament amb l’espai terapèutic Matís.  

La psicopedagoga Montserrat Casas lidera un equip del qual també formen part Dolors Villaró, Raquel Vila, Ona Corbera i Susanna Llaudet, i que ja treballen el dol i la pèrdua en diferents àmbits. Ara sumen esforços amb l’Ajuntament. “Aquest serà un primer any pilot, a partir del qual es faran ajustaments a mesura que el servei camini”, especifica Casas, que va explicar el protocol que se seguirà.

Els familiars que tinguin necessitat d’acollir-se al Servei d’Acompanyament al Dol poden contactar amb Matís al telèfon 667024557 (o per correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. ) i es farà una primera trobada de valoració. Els Serveis Funeraris municipals cobreixen el cost d’aquest primer contacte i de les dues primeres sessions de treball.

“Forma part de la vida”

L’alcalde, David Rodríguez, va expressar “l’especial il·lusió” del consistori d’estrenar aquest servei, del qual es parlava ja en el mandat passat. Va recordar en l’acte la importància de la ciutat de tenir uns serveis funeraris municipals: “Per a nosaltres la mort no és un negoci, sinó un servei fonamental. Sabem que és un moment molt delicat per als familiars”. Rodríguez va constatar que tradicionalment s’ha volgut amagar la mort, “igual com els tanatoris, que solen estar amagats”, però “la mort forma part de la vida i l’hem de saber afrontar”.

El nou servei s’adreça a persones i famílies, però, en determinades circumstàncies, també a grups d’infants i joves en l’àmbit educatiu. Així mateix, en col·laboració amb la Biblioteca Carles Morató, també hi haurà servei de préstec de llibres sobre el dol per a infants, joves i adults. També hi ha la possibilitat que al llarg de l’any s’organitzin en aquestes instal·lacions xerrades i algun taller sobre aquesta temàtica.

Tot plegat ha de contribuir a trencar el tabú social de la mort. Perquè “el dolor del dol per ser guarit ha de ser comunicat”, tal com assenyala Anna Maria Agustí, coautora de diversos llibres sobre el dol. Citant Shakespeare, Agustí va dir que “el dolor que no parla gemega al cor fins que l’esquinça”. Hi ha persones que per la seva fortalesa poden tirar endavant sense ajut extern. Però  segons els estudis, un vint per cent de dols no es tanquen. “És important que el dol es faci quan toca, perquè si no, més endavant reaccionem d’una forma desproporcionada”.

El següent pas en la millora definitiva dels Serveis Funeraris municipals de la capital del Solsonès serà l’estrena del nou tanatori, ubicat a l’espai de l’antic Club Sant Jordi. El projecte executiu del nou equipament, amb un pressupost d’1,7 milions d’euros, es va aprovar el passat mes d’octubre. Entre altres espais, tindrà una sala de cerimònies civils, una mancança que en aquests moments té la ciutat.

1581341759Pres_servei_acomp_dol.jpg
1581341759Pres5.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 972 831 541

Top Desktop version