Canal Ajuntament

Blanes. Blanes celebra la ‘Diada de Muntanya’ presentant un llibre, un documental i una caminada, entre d’altres

Aquest passat dissabte Blanes ha acollit una experiència organitzada per primera vegada pel Centre Excursionista de Blanes amb el suport de l’Ajuntament de Blanes i diverses empreses. Presentada sota el nom genèric de ‘Diada de Muntanya’, al llarg de tota la jornada es van estar fent un munt d’activitats per a totes les edats, allotjades principalment a la Plaça dels Dies Feiners i a la Sala de Plens.

El punt de partida del programa d’actes, però, com no podia ser d’una altra manera, va ser una Caminada Popular pels Racons de Blanes que va sortir a les 9 del matí des del centre de la vila. Van participar-hi més d’un centenar de persones, que van poder triar entre dos recorreguts: un de 4’5 km i l’altra de 9 km, tots dos amb dos punts d’avituallament i un vermut a l’arribada, escortats per efectius de la Policia Local de Blanes.
Abans que fessin la sortida, l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el regidor d’Esports, Pere Lopera, van acomiadar als participants a la Plaça dels Dies Feiners, on les inscripcions havien començat a 2/4 de 8 del matí. Les activitats del matí es van completar amb la posada en marxa d’un Parc d’Inflables a la mateixa plaça, on va seguir funcionant a la tarda, i ho continuarà fent durant tota la jornada d’avui diumenge.

Projecció del documental ‘Ossètia del Sud, la terra verge’ i altres activitats

Les activitats de la tarda es van encetar a quarts de cinc, amb la projecció del documental ‘Ossètia del Sud, la terra verge’ a la Sala de Plens, seguida per un col·loqui que va comptar amb alguns dels protagonistes del film. Es tracta d’un documental gironí, el primer en esquiar pels cims d’aquesta regió situada a l’Europa oriental, prop de Rússia, que fa poc més de 10 anys estava en guerra.

Ossètia del Sud ha estat el destí triat per l’alpinista blanenc Xevi Esgleas per filmar el darrer documental d’Himalaiaski, un equip format per quatre persones unides per la passió per la natura des de diferents punts de vista: esquiar, córrer, anar amb bici, la fotografia o filmar. També en formen part el també alpinista blanenc Lluís Bedós; l’esquiadora andorrana Inka Bellés, el filmmaker Pep Cuberes i el fotògraf de muntanya Guillem Casanova. Es tracta d’un projecte on també està involucrat l’alpinista internacional blanenc Jordi Tosas.

Tots comparteixen la filosofia de descobrir camins inexplorats, pujar a cims verges, esquiar allà o no hi ha anat ningú, i gravar-ho amb una càmera per explicar-ho al món. Van ser dues setmanes molt intenses, plasmades en aquest darrer reportatge d’Himalaiaski, un somni aventurer que ha dut Esgleas, Bedós i la resta dels seus companys a descobrir l’hivern salvatge d’Ossètia del Sud. Paral·lelament a la projecció del documental, la Plaça dels Dies Feiners va allotjar al llarg de la tarda activitats adreçades principalment a la mainada: una Xocolatada, un Taller de Pintacares, un Contacontes, i un Taller de Natura.

Presentació del Llibre ‘3 Nits de Torb i 1 Cap d’Any’, de Jordi Cruz

A les set de la tarda, de nou a la Sala de Plens, va arribar un altre dels ingredients més atractius de la jornada d’ahir dissabte: la presentació del llibre ‘3 Nits de Torb i 1 Cap d’Any, crònica d’una tragèdia al Pirineu’, a càrrec del seu propi autor, el meteoròleg Jordi Cruz. També es va comptar amb la valuosa intervenció de Lluís Tripiana, protagonista d’un dels accidents mortals més greus que s’ha viscut al Pirineu Català.

Un canvi de temps imprevist van fer esdevenir una senzilla excursió en un terrible malson el 30 de desembre del 2000. El torb, una tempesta de vent que aixeca la neu del terra, va fer esdevenir la zona on eren els excursionistes en una trampa molt perillosa. Van intentar escapar baixant la muntanya el més aviat possible, però nou d’aquestes persones van deixar-hi la vida a el Balandrau i el Gra de Fajol.

Jordi Cruz ho narra al llibre publicat per Símbol Editors, explicant perquè el torb en aquesta ocasió va ser letal. El vent va arribar a ratxes de 140 km per hora i va poder arribar a aixecar fins a un quilo de neu per segon i per metre quadrat. A diferència d’altres casos de torb, en aquesta ocasió la intensitat va ser molt més acusada, amb una sensació de fred de -30ºC.

Una de les persones que aquell dia havia sortit d’escalada amb un grup era Lluís Tripiana, un dels supervivents d’aquella tràgica aventura. El seu testimoni durant l’acte d’aquest passat dissabte a Blanes va colpir tothom que omplia la Sala de Plens, defensant que les previsions meteorològiques per aquell dia en què s’acostava el cap d’any no van avisar sobre la possibilitat que bufés el torb.

La jornada de la ‘Diada de Muntanya’ d’ahir dissabte es va tancar de nou a la Plaça dels Dies Feiners, on es va fer un Sopar Popular a la Fresca a base de botifarres amb pa amb tomàquet. La vetllada nocturna es va completar amb sengles concerts de ‘The Bonet’s’ i d’Andreu Runo i una sessió de DJ’s que va posar la fi de festa.

Per a la organització de la ‘Diada de Muntanya’, el Centre Excursionista ha comptat amb el suport de diverses empreses i establiments blanencs: Zona GR, Can Borràs, Llibreria Ç Trencada, la productora d’àudiovisuals especialitzada Himalaiaski, OKTITANS, el Bar Lounge Oh La Là i Zig Zag Zug, Gestió d’Esdeveniments. 

1568647447Activitats Diada de Muntanya Tarda 1.jpg
1568647447Activitats Pla?a Dies Feiners 4.jpg
1568647447Foto de Grup.JPG
1568647447Jordi Cruz - autor del llibre 1.jpg
1568647447Projecci? Documental 'Osseti del Sud' 1.jpg
1568647447Projecci? Documental 'Osseti del Sud' 4.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version