Canal Ajuntament

Blanes. Blanes estrena el 10è aniversari dels ‘Docus a la Fresca’, que es farà del 13 de setembre al 25 d’octubre

A partir d’aquest proper divendres 13 de setembre i fins el 25 d’octubre Blanes celebrarà el 10è aniversari d’una experiència pionera no tan sols en aquesta població, sinó arreu del territori, i que no ha perdut vigència malgrat el pas del temps. Es tracta dels ‘Docus a la Fresca’, la projecció de documentals a l’aire lliure que tenen com a principal característica una essència definitòria: és cinema de caire crític i compromès amb les temàtiques que tracta.

Amb motiu de tan assenyalat aniversari, els organitzadors han decidit alterar el format dels nou primers anys i, excepcionalment, oferiran aquest 2019 un total de vuit sessions enlloc de les quatre o cinc que s’havia vingut fent fins ara. També s’ha canviat l’època de l’any en què tindrà lloc i s’oferirà entre els mesos de setembre i octubre, després que originàriament s’havien projectat coincidint amb els divendres del mes d’agost.

Associació Cultural La Focal: cinema compromès amb temàtiques d’interès

‘Docus a la Fresca’ està organitzat per l’Associació Cultural ‘La Focal’ de Blanes amb el suport de l’Ajuntament de Blanes. La seva raó de ser són la divulgació, difusió i projecció de material audiovisual de procedència molt diversa, sempre amb un afany didàctic i gratuït. El seu buc insígnia són els ‘Docus a la Fresca’, i en aquest sentit al llarg d’aquests nou anys s’han projectat 70 treballs de caire reflexiu, crític, de denúncia o senzillament a tall informatiu, dins les bases del més estricte periodisme d’investigació visual.

Cinema compromès, en definitiva, en uns temps en què l’essència de la societat està més dividida que mai entre el consumisme trepidant i la recerca i retrobament amb aspectes més humans que retornin la pròpia definició del què significa viure en comunitat. Cada nit dels ‘Docus a la Fresca’ tenen un fil argumental, una temàtica de fons que es tracta un cop acabada la projecció, quan el recinte de la Plaça Verge Maria on tenen lloc esdevé en una gran Àgora de debat obert a la participació de tothom que tingui ganes d’intercanviar idees i experiències.

Vuit projeccions amb treballs locals i estrenes

Al haver dissenyat una programació més extensa, amb vuit nits de projeccions, es recuperaran treballs que ja s’havien visionat, però que tenen un interès local inqüestionable, realitzats per cineastes blanencs. En aquest sentit, justament la primera sessió del proper divendres 13 de setembre s’encetarà amb un d’aquests documentals: ‘Davant del Mar’. Realitzat per Jaume Pujadas, es va estrenar l’any 2010, i tracta sobre la convulsa història de la ‘Casa del Poble’, molt més que un edifici i una entitat que va quedar sacsejada en acabada la Guerra Civil del 1936-1939 per l’ideari republicà que n’havia fet bandera.

Els altres tres treballs són ‘El Darrer Mestre d’Aixa’ (2011), realitzat per Raúl Busquets, que es projectarà el 4 d’octubre conjuntament amb ‘Fem Teatre’ (2018), de Maria Sola i Xavi Gàmez. Per últim, tancant el periple de cineastes blanencs, l’11 d’octubre es projectarà ‘Pinya de Rosa’ (2003), d’Amat Carreras, que tracta sobre tot el moviment que va haver a Blanes per protegir aquest paratge, i que va culminar aquell any amb l’aprovació del PENIN.

La resta de divendres s’estrenaran propostes molt interessants, com ara ‘Me Llamo Violeta’, que ha estat premiada al Festival de Màlaga 2019 i es projectarà el 20 de setembre; o bé ‘Leo a la vida’, multi-premiada en diversos festivals i concursos, que es projectarà el 27 de setembre. Totes les projeccions començaran a les 10 de la nit i comptaran amb la participació de l’equip de realització. La celebració dels primers deu anys de ‘Docus a la Fresca’ culminarà el 22 de novembre al Teatre de Blanes, on tindrà lloc la Gala del 10è aniversari. 

1568120650Docus All Governments Lie 8.jpg
1568120650Docus All Governments Lie 13.jpg
1568120651Docus All Governments Lie 15.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 972 831 541

Top Desktop version