Canal Ajuntament

Blanes. L’Ajuntament de Blanes presenta als veïns el projecte de remodelació de la Plaça 11 de Setembre

El local de l’Associació de Veïns de Mas Enlaire va acollir el vespre d’aquest passat dijous una presentació força especial. Es tracta de la proposta per redactar el projecte de remodelació urbana de la Plaça 11 de Setembre, ubicada al cor mateix d’aquest veïnat situat molt a prop del centre de la vila, i on al llarg de l’any tenen lloc diversos esdeveniments.

La presentació la van encapçalar ahir dijous l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa; acompanyat de la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Rosa Aladern; el president de l’AVV de Mas Enlaire, Miguel Gallego; i el redactor del projecte escollit, l’arquitecte Jordi Barri. També va participar-hi l’arquitecta municipal, així com regidors i regidores de l’Ajuntament, entre elles l’anterior regidora d’Urbanisme, Pepa Celaya.

Un projecte destriat d’entre un total de 32 propostes presentades

L’objectiu de la presentació d’ahir va ser doble. D’una banda, donar a conèixer tots els detalls que s’ha pensat incloure al projecte definitiu, i de l’altra escoltar les opinions dels veïns i veïnes, així com les idees que poguessin aportar per millorar-lo. La remodelació d’aquesta plaça, un parc públic que ocupa uns 15.000 m2 al centre de Mas Enlaire, fa temps que el reivindiquen des d’aquest barri.

El febrer del 2017, amb la posada en marxa de les obres d’urbanització del Pla Parcial Costa Brava -que connecta amb Mas Enlaire-, la necessitat de donar forma i usos a la plaça, es va fer més evident. A principis d’aquest 2019, l’anterior equip de govern va iniciar els tràmits per aprovar el plec del concurs d’idees per seleccionar una proposta arquitectònica que servís de punt de partida per a la redacció del projecte bàsic. El concurs va cridar força l’atenció. Prova d’això és que van concórrer un total de 32 propostes, que responien a una sèrie de criteris prèviament prescrits des del consistori.

Per fer el triatge, es va formar un jurat compost per quatre tècnics municipals, el president de l’Associació de Veïns de Mas Enlaire, i l’anterior tinenta d’alcalde d’Urbanisme. També es van incloure tres arquitectes designats pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Girona. Després de diverses reunions, la major dificultat va ser fer una primera tria de cinc projectes finalistes. D’aquests cinc finalistes, el jurat ha hagut d’escollir-ne un de definitiu, el què es va presentar ahir.

Projecte ‘Pluges i Boscatges’

El guanyador del concurs d’idees ha estat l’arquitecte Jordi Barri, de Barri Arquitectura S.L., a qui se li ha adjudicat la redacció del projecte bàsic del Parc Onze de Setembre per un import de 32.609’50 €. Posteriorment, l’Ajuntament de Blanes també podrà adjudicar a favor del mateix gabinet d’arquitectura els contractes de serveis relatius a la redacció del projecte executiu, i la direcció d’obres. La previsió és que el projecte bàsic pugui estar enllestit la propera tardor.

El lema del projecte guanyador és ‘Pluges i Boscatges’ –en al·lusió a l’escriptor Joaquim Ruyra, que dóna nom a la Rambla que voreja la plaça- i inclou diversos elements singulars. A l’entrada del parc –que dóna a la cruïlla de la plaça amb el Carrer del Mercat i la part alta de la Rambla Joaquim Ruyra-, hi ha una font superficial i una cisterna soterrada de pluvials.

A l’interior del parc hi ha una zona de Jocs Infantils, una Pista Polivalent, una tarima per allotjar esdeveniments, i al seu davant un Local Polivalent on s’hi allotjarà el nou local social. Igualment, inclou zones enjardinades i recorreguts diversos, tant principals com secundaris. La proposta es marca l’objectiu de convertir la plaça en un important centre urbà, social i ecològic per a Mas Enlaire i per a Blanes en general. Per aconseguir-ho, planteja un gest topogràfic que inverteixi el pendent predominant per capturar les aigües pluvials.

El seu arquitecte: de Nova York a Blanes, passant per Harvard

Quan es va fer el triatge de propostes, ningú no sabia qui signava el què finalment ha estat designat per fer el projecte executiu. Jordi Barri és nascut en una família de viveristes de Blanes, i la nissaga va començar al 1929 amb el seu avi i un petit hivernacle al bel mig del barceloní barri de Gràcia. Son pare va seguir la tradició familiar ampliant els vivers a Gavà, i ara és son germà qui segueix el món dels vivers ornamentals.

La seva infantesa viscuda envoltat de plantes van forjar una relació i sensibilitat especial cap al món vegetal que el va portar a estudiar Enginyeria Agrícola i Forestal entre Barcelona i Lleida. Captivat pel  món del Disseny de Paisatges, va estudiar el Màster d’Arquitectura del Paisatge a Barcelona, graduant-se al Mâster en Disseny amb especialització en planejament territorial i ecologia a la Universitat de Harvard.

Ha treballat als Estats Units en projectes com la reforma del Front del Riu Hudson, a Nova York, i fer de professor al Màster d’Arquitectura del Paisatge a la Universitat de Puerto Rico. La seva recerca en el món urbà i el disseny arquitectònic el va moure finalment a estudiar Arquitectura a Barcelona, on al 2014 va fundar el seu propi despatx fonamentat en tres pilars: Arquitectura, Paisatgisme i Ecologia, la mateixa premissa que ha abordat al Concurs del Parc 11 de Setembre.

Fases del projecte, al voltant d’una espina principal

El projecte s’estructura al voltant d’una espina principal que travessa tot l’espai, i a partir de la qual es van organitzant els diferents espais definits. Paral·lelament, hi ha el vial per on circulen els vehicles, la remodelació global de l’espai, el fa més respectuós amb el medi ambient, i més òptim per passejar-hi i estar-s’hi una estona d’esbarjo.

La proposta també inclou una possible previsió de fases d’execució. Aquesta planificació contemplaria que en la primera fase es construiria la bio-rasa vegetativa pluvial, un element escultòric d’aigua i la cisterna de pluvials. A la segona fase la previsió seria que es fessin els moviments topogràfics generals i la instal·lació dels jocs infantils amb paviments de goma anti-impactant, així com bancs perimetrals.

Tot seguit, en la fase tres s’abordaria la construcció de la part central, amb la pista d’usos polivalents i grades que l’embolcallarien, així com la creació d’una tarima que actuaria com escenari. Finalment, en la quarta i darrera fase es faria la pèrgola de recepció del parc que formaria part de la creació d’un edifici d’ús polivalent que allotjaria el nou local social de l’Associació de Veïns de Mas Enlaire.


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 972 831 541

Top Desktop version