Canal Ajuntament

Solsona. Solsona omple el juliol i l'agost de propostes musicals majoritàriament al carrer

El divendres 28 d’aquest mes un muntatge musical d’homenatge al músic i compositor Joan Roure a la plaça de Sant Joan dona el tret de sortida a la programació Solsona dona la nota 2019, amb què la ciutat omple l’estiu de propostes musicals de diversos gèneres i formats. Fins a final d’agost es podrà assistir a una quarantena d’actuacions de cobla, cant, cantautor, música antiga, rock, música clàssica, revetlles i sardanes, entre d’altres. En la majoria de casos, són convocatòries al carrer.  

Aquest migdia han presentat aquesta programació en roda de premsa l’exregidora de Cultura, Sara Alarcón, la regidora que la substituirà en aquesta àrea, Judit Gisbert, i la presidenta de l’Orfeó Nova Solsona, Magda Miralles. La voluntat d’apropar la cultura musical a tots els públics amb una oferta variada i majoritàriament gratuïta continua sent un dels objectius principals de l’organització. “Continuem apostant per democratitzar l’oferta cultural”, ha destacat Alarcón, que posa de relleu el fet que les actuacions de pagament tenen preus molt assequibles. A més, s’intenta donar protagonisme als carrers i places del nucli antic. “Programar actes a l’exterior i a l’emblemàtic espai de la plaça de Sant Joan té un encant que Solsona no pot desaprofitar”.

Un dels pilars del Solsona dona la nota és el Cicle de concerts d’estiu, que arriba a la 38a edició amb un accent molt local. Tres de les quatre convocatòries són de segell solsoní: la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona prepara un espectacle d’homenatge a Joan Roure amb la col·laboració de Teresa Subirà i el Jove Ballet Solsoní (28 de juny); l’Orfeó Nova Solsona oferirà el concert de final de curs basat en bandes sonores de pel·lícules (5 de juliol), i Eduard Gener presentarà el seu últim disc, Vitamina D (19 de juliol).

L’últim concert d’aquest cicle, el 26 de juliol, serà de música renaixentista, a càrrec de La Caravaggia, per traslladar el públic al segle XVI amb motiu del 425è aniversari del títol de ciutat. En el mateix acte es projectarà un documental sobre la Solsona del 1594. Aquestes cites seran totes en divendres a dos quarts de deu del vespre i l’entrada serà gratuïta, excepte en l’actuació de fi de curs de l’Orfeó, en què hi haurà taquilla inversa.

Sopar popular i concert jove

La programació d’estiu també inclou el Cap de Setmana Jove, organitzat per Joventut Solsonina els dies 13 i 14 de juliol. El concert de la Sala Polivalent, que començarà a les dues de la matinada, anirà a càrrec del grup de versions La Banda del Coche Rojo i Dj Sendo. Abans, hi haurà un sopar popular a la plaça del Camp a partir de les deu de la nit i l’actuació de Dj Monty a la mitjanit, seguit de Batxaranga fins a la Sala Polivalent. L’entrada al concert valdrà 6 euros (amb una consumició inclosa) i en cas que també es pagui el sopar, 15 euros (punts de venda als bars El Ral i El Castell).

L’AIMS creix amb l’Orquestra Simfònica

Com cada any, el programa que internacionalitza més la ciutat és l’AIMS Festival, que tindrà lloc entre el 2 i el 18 d’agost amb un total de 18 actuacions a la capital del Solsonès. En la seva divuitena edició, el programa de l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona continua creixent i, a més dels concerts de cordes, piano, orgue i vents, s’hi afegeix l’AIMS Festival Orquestra Simfònica, l’11 d’agost. Una altra novetat serà l’escenari de The AIMS Magic Rock Show, el 9 d’agost, que es traslladarà a l’aire lliure, la plaça de Sant Joan.

La disponibilitat d’instal·lacions municipals i els espais del nucli antic on poder actuar fan de Solsona la ubicació escollida per emplaçar-hi, un any més, el 3r Curs d’estiu de l’Associació del Mètode Suzuki de Catalunya. Els seus cinc concerts, tots d’entrada lliure, es repartiran entre les places Major i de Ramon Llumà, el Teatre Comarcal i la residència Pere Màrtir Colomés. El mètode Suzuki d’aprenentage musical, creat pel violinista i pedagog japonès Shinichi Suzuki a mitjans del segle XX, dona un paper clau als pares en la  motivació de l’infant. 

Una prova pilot

I com cada any, l’oferta musical de l’estiu també inclou sardanes a càrrec de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona, els dissabtes  6  i 20 de juliol, 3 i 24 d’agost, i el dijous 15 d’agost a les set de la tarda al passeig del Pare claret. Igualment, les vetllades dels dissabtes d’estiu són sinònim de revetlla, sempre a partir de dos quarts d’onze de la nit a la plaça del Camp. La temporada s’obrirà el 6 de juliol, coincidint amb la festa de Sant Cristòfol, a càrrec de Stres Band. Una novetat aquest any serà el trasllat excepcional de la revetlla del 13 de juliol a la plaça de Palau amb motiu del sopar popular que es durà a terme a la plaça del Camp. “És una prova pilot que busca compatibilitzar la celebració de la revetlla amb la demanda dels joves d’organitzar un acte nocturn a la plaça del Camp”, ha explicat Sara Alarcón. En aquest sentit, una vegada s’hagi fet, “caldrà valorar-ne el resultat i els pros i contres”. L’última revetlla serà el 24 d’agost.

Judit Gisbert, per la seva banda, ha agraït l’esforç de les entitats coorganitzadores de la programació d’estiu i la col·laboració, mitjançant subvencions, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida. La nova responsable de Cultura al consistori solsoní posa èmfasi en “el luxe” d’instal·lacions i espais de què disposa la ciutat tant per a l’estudi com per a la interpretació de la músical. “Projectes com l’AIMS i el curs d’estiu de l’Associació del Mètode Suzuki consoliden aquesta línia en què cal continuar apostant”.

Alarcón ha aprofitat la seva última compareixença com a regidora de Cultura, càrrec que ha ocupat des del juny del 2007, per acomiadar-se de les entitats, a les quals ha agraït el treball conjunt de tots aquests anys, el personal municipal, especialment el de la seva àrea, i els mitjans de comunicació locals.

1561122591BCR.JPG
1561122591EduardGener_1_horitzontal_pt.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version