Canal Ajuntament

Titulars
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
A+ A A-

Calonge. Un gran concert a l'Auditori de Girona posa punt final a l'Any Viladesau

“Tot Viladesau: Sardanes, Havaneres i Boleros”, és el nom del concert de cloenda que tindrà lloc, dissabte 9 de febrer, a l’Auditori Palau de Congressos de Girona

La Principal de la Bisbal, Port bo, Peix fregit amb Jordi Molina i l’Orquestra Di-versiones amb Blas, són els grups que participaran del concert d’homenatge definitiu a la figura de Ricard Viladesau

Després del tancament al municipi natal de Ricard Viladesau, Girona acull un concert d’homenatge únic al músic i compositor calongí per posar punt final a l’any de commemoració del centenari del seu naixement. “Tot Viladesau: Sardanes, Havaneres i Boleros”, és el concert definitiu de cloenda que tindrà lloc el proper dissabte 9 de febrer, a les 20.30 h, a l’Auditori Palau de Congressos de Girona. Com el seu propi nom indica, el concert vol mostrar la versatilitat de tota la música de Ricard Viladesau, sobretot en la seva faceta com a compositor, sempre amb un segell característic i de qualitat. “Tot Viladesau: Sardanes, Havaneres i Boleros”, és un espectacle musical amb imatges, pensat per descobrir algunes de les facetes més desconeguts de Viladesau. Escoltant les interpretacions més conegudes dins del món de la sardana i l’havanera, però, també, descobrint algunes noves perspectives musicals no tan conegudes com són els ballables i els boleros, l’espectacle donarà a conèixer les qualitats d’un músic total.

En aquest viatge musical per l’obra de Ricard Viladesau hi participarà la seva cobla, La Principal de la Bisbal. Durant 20 anys, Viladesau va ser-ne el solista de tenora i és on va demostrar les seves qualitats interpretatives i on va arribar a convertir-se en el gran mite de la sardana. En el món de l’havanera, es comptarà amb dues de les formacions més prestigioses en aquest moment, Peix fregit i Port bo. Del Port bo, que  han cantat sempre cançons de Viladesau, en destaca la seva gran qualitat interpretativa. Han participat en totes les edicions de la Cantada d’havaneres de Calella i a moltes de les més prestigioses de Catalunya, com ara la de Sant Antoni i la del Collet. 

Continuant en el món del cant de taverna, destaca la presència del Peix fregit, qui varen tenir una llarga i directa relació amb Viladesau, propiciada per la relació personal i musical del seu capdavanter, Josep Bastons. Aquesta amistat va afavorir que Peix fregit gaudís d’un repertori amb els arranjaments del compositor calongí i estrenés totes les seves havaneres. El grup de Palafrugell, comptarà amb l’acompanyament de Jordi Molina com a tenora, un dels primers i millors  deixebles de Viladesau.

Calonge és terra de músics. I els músics actuals i reconeguts calongins tenen nom propi: Di-versiones. Els ídols de les festes majors no podien faltar en un espectacle dedicat al també músic calongí. L’Orquestra Di-versiones, són en l’actualitat, els autèntics representants dels músics de Calonge. Interpretaran els dos ballables més coneguts de Viladesau, donant-hi una volta i tocant-los en versió d’enguany, 2019. Per un dels dos boleros, Di-versiones comptarà amb la col·laboració de Blas, un dels músics més coneguts a les comarques gironines, cantant melòdic i ex-vocalista del conjunt Setson, una de les formacions que ha participat en més ocasions en la Festa Major de Calonge. 

“Tot Viladesau: Sardanes, Havaneres i Boleros”, un programa de tot per un músic total

El repertori del concert començarà amb les sardanes més conegudes de Ricard Viladesau, des de la primera i recuperada, Records de Torre Valentina, fins a les populars Cors Gironins, L’empordanet, Alt Empordà, l’obligada Llibertat i per acabar amb la intervenció de La Principal de La Bisbal, Esperit calongí. Pel que fa a la cançó marinera i el cant de taverna, el grup Port bo interpretarà les havaneres Mar bonança, Ulls verds i Rosa dels vents, mentre que els Peix fregit, acompanyats per Jordi Molina, cantaran Gavina bonica, Pels camins que té la mar i Mar, deixa’m un cant.

Es tancarà el concert amb l’Orquestra Di-versiones festejant els dos boleros de Ricard Viladesau, que en el seu moment va fer-los populars el cantant Jorge Sepúlveda, El mar y tú i Enamorado del mar. Pel primer d’aquests dos ballables, Di-versiones comptarà amb la sorpresa del vocalista Blas.

Any Viladesau, 12 mesos d’activitats

Coincidint amb el centenari del naixement de Ricard Viladesau, l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, en col·laboració amb la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, va programar un conjunt d’activitats per commemorar i difondre la figura i obra d’un dels músics més destacats de casa nostra. 

L’Any Viladesau ha ofert al llarg de tot l’any 2018, i fins al 9 de febrer de 2019, que es realitzarà el concert “Tot Viladesau: Sardanes, Havaneres i Boleros” a Girona, una programació que ha inclòs concerts, ballades, conferències, taules rodones i una exposició per aprofundir en la seva activitat musical i personal. Tenint en compte que Viladesau no va centrar-se únicament en el món de la sardana, dins la programació també s’hi va incloure la Cantada d’Havaneres de Sant Antoni, així com actes que donaven a conèixer la música de ball i els boleros.

Amb la col·laboració i suport de les entitats i el teixit associatiu de Calonge i Sant Antoni, l’Any Viladesau han sigut 12 mesos intensos i enriquidors que han ajudat a conèixer millor les qualitats musicals i el treball constant d’un dels músics més identificats amb Catalunya i la seva cultura popular.

Ricard Viladesau, el príncep de la tenora

Ricard Viladesau Caner (Calonge, 18/01/1918 – Barcelona, 25/01/2005) va néixer a  Calonge el 18 de gener de l’any 1908. Fou una de les figures més importants del sardanisme modern, combinant unes aptituds excel·lents per a la interpretació de la tenora, una dilatada estada a la primeríssima La Principal de La Bisbal i una fecunda producció com a compositor.

Considerat l’instrumentista més important de la història de la sardana, fou qualificat per Pau Casals com el “Príncep de la tenora”. La producció sardanista de Viladesau amb més de 200 sardanes és prou coneguda i interpretada, amb composicions populars com Girona m’enamora, Esperit Calongí, Niu d’amor, Pic, repic i repicó, Alt Empordà, Calongina o Sal i pebre, entre d’altres, però també cal esmentar música de ball, boleros i havaneres molt populars com Enamorado del mar, El mar y tú, Gavina bonica o Ullets verds. A més va compondre cant coral, música de cobla com Danses Catalanes o el pasdoble Fragància.

L’any 1991 fou distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, i posteriorment reconegut amb la medalla al mèrit sardanista, i nomenat Fill Predilecte de Calonge, el 1997.

Arxius adjunts:

Fotografies dels diferents grups que actuaran a l’auditori i fotografia del concert de la Cobla Sant Jordi a Torre Valentina i de La Principal de La Bisbal al castell de Calonge dins de l’Any Viladesau. Talls de veu del director artístic i presentador, Francesc Sánchez Carcassés.

 


1549028000Port bo.jpg
1549028000Di-versiones.jpg
1549028000Peix fregit.jpg
1549028000La Principal de La Bisbal.jpg
1549028001Cobla Sant Jordi concert a Torre Valentina.JPG
1549028001principal_bisbal_castell_calonge.jpg


Ajuntaments i Municipis de Catalunya Ajuntament Municipi

Ajuntament Girona, Ajuntament Figueres, Ajuntament Blanes, Ajuntament Lloret de Mar, Ajuntament Olot, Ajuntament Salt, Ajuntament San Feliu de Guíxols, Ajuntament Roses, Ajuntament Banyoles, Ajuntament Palafrugell, Ajuntament Palamós, Ajuntament Llagostera Ajuntaments Gironès, Ajuntaments Pla de l'Estany, Ajuntaments La Selva, Ajuntaments Baix Empordà, Ajuntaments Alt Empordà, Ajuntaments Garrotxa, Ajuntaments Ripollès, Ajuntaments Cerdanya, Ajuntaments Baix Llobregat, Ajuntaments Barcelonès, Ajuntaments Vallès Oriental, Ajuntaments Vallès Occidental, Ajuntaments Barcelona, Ajuntaments Lleida, Ajuntaments Tarragona, Notícies, Notícies Girona, Notícies Barcelona, Notícies Figueres, Notícies Lleida, Notícies Tarragona, Notícies Blanes, Notícies Olot, Notícies Roses, Notícies Llagostera, Notícies diputació, Notícies municipals, Notícies alcaldes, Notícies regidors, Notícies municipis, Notícies pobles, informació municipal, informació política, informació electoral, informació local, informació provincial, informació regional, informació alcaldes, informació regidors, informació consistorial, informació Girona, informació Barcelona, informació Tarragona, informació Lleida, informació gironès, informació comarcal, Barcelona alcaldes, Barcelona regidores , Barcelona municipis, Barcelona municipi, Barcelona Diputació, Barcelona comarca, Barcelona consistori, Barcelona ple, Barcelona eleccions, Barcelona notes premsa, Barcelona polítics, Barcelona polític, Barcelona consell comarcal, Barcelona consellers, Barcelona poblacions, Barcelona ciutat, Girona alcaldes, Girona regidores, Girona municipis, Girona municipi, Girona Diputació, Girona comarca, Girona consistori, Girona ple, Girona eleccions, Girona notes premsa, Girona polítics, Girona polític, Girona consell comarcal, Girona diputats, Girona consellers, Girona demarcació, Girona poblacions, Girona ciutat, Lleida alcaldes, Lleida regidores, Lleida municipis, Lleida municipi, Lleida Diputació, Lleida comarca, Lleida consistori, Lleida ple, Lleida eleccions, Lleida notes premsa, Lleida polítics, Lleida polític, Lleida consell comarcal, Lleida diputats, Lleida consellers, Lleida demarcació, Lleida poblacions, Lleida ciutat, Tarragona alcaldes, Tarragona regidores, Tarragona municipis, Tarragona municipi, Tarragona Diputació, Tarragona comarca, Tarragona consistori, Tarragona ple, Tarragona eleccions, Tarragona notes premsa, Tarragona polítics, Tarragona polític, Tarragona consell comarcal, Tarragona diputats, Tarragona consellers, Tarragona demarcació, Tarragona poblacions, Tarragona ciutat, Ajuntament Platja d'Aro, Ajuntament Begur, Ajuntament Llambilles, Ajuntament Quart, Ajuntament Corçà, Ajuntaments barcelonins, Ajuntaments catalans, ajuntaments Catalunya, ajuntaments comarcals, ajuntaments independents, notícies actualitat, notícies d'interès, notícies premsa, notícies diàries, notícies agencia, informació actualitat, informació premsa, informació diària, informació d'interès, informació última hora, Ajuntament Albiol, Albons, Alcanar, Alcanó, Alcarràs, Alcoletge, Alcover, Aldea| Aldover, Aleixar, Alella, Alfara de Carles, Alfarràs, Alfés, Alforja, Algerri, Alguaire, Alins, Alió Almacelles, Almatret, Almenar, Almoster, Alòs de Balaguer, Alp, Alpens, Alpicat, Alt Àneu, Altafulla, Notícies Amer, Ametlla de Mar, l' Ametlla Vallès, Ampolla, Amposta, Anglès, Anglesola, Arbeca, Arboç, Arbolí, Arbúcies, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argelaguer, Argençola, Argentera, Argentona, Armentera, Arnes, Arres, Arsèguel, Artés, Artesa de Lleida, Artesa de Segre, Ascó, Aspa, Avellanes i a Linya, les Avià, Avinyó, Avinyonet de Puigventós, Avinyonet Penedès, Badalona, Badia Vallès, Bagà, Baix Pallars, Balaguer, Balenyà, Balsareny, Banyeres Penedès, Banyoles, Barbens, Barberà de la Conca, Barberà Vallès, Barcelona, Baronia de Rialb, Bàscara, Bassella, Batea, Bausen, Begues, Begur, Belianes, Bell-lloc d'Urgell, Bellaguarda, Bellcaire d'Empordà

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409