Canal Ajuntament

Cassà de la Selva. Congelació de les taxes però pujada forçada de l'IBI per als cassanencs

L'equip municipal sosté que la revisió cadastral del 2010 "no va anar bé" i fa apujar l'impost

L'Ajuntament de Cassà de la Selva va aprovar ahir al vespre la congelació de les taxes del 2014. En el Ple Municipal es va acordar que no es modificarà l'impost de vehicles, ni el d'activitats econòmiques (IAE), ni la taxa d'escombraries i clavegueram. Gran part de la discussió es va centrar en la pujada de l'IBI. 

L'alcalde Enric Bagué (CIU) va defensar que la pujada "va en contra de la seva voluntat" però que la revisió cadastral feta el 2010 i que es va aplicar el 2011 "no va sortir bé". L'afirmació va ser criticada per David Vila (ERC) que va afirmar que no és la revisió cadastral el que fa apujar l’IBI, sinó la voluntat del govern central de finançar els ens locals amb aquest impost. El batlle va recordar que la llei del cadastre permet la revisió una vegada transcorreguts 5 anys de l'última revisió, encara que obligatòriament es fa cada 10 anys.

Bagué va afegir que s’ha baixat el tipus de l'IBI del 0,75 al 0,73, el màxim que podien reduir. Amb aquesta modificació unes 2.000 propietats veuran un augment d'una mitjana d'uns 21 euros anuals a l'IBI del 2014. Tanmateix, unes 4.500 veuran incrementada la taxa en uns 43 euros. 

L'Ajuntament establirà una línea de subvencions per ajudar a ciutadans concrets que no puguin assumir la pujada de l’impost. 

Els ingressos de la contribució són els més importants per l'Ajuntament de Cassà ja que suposen un 30,6%, per sobre dels fons de l'Estat que es situen en un 18%.

Des del grup municipal d'ERC, juntament amb SI, es van reclamar més indicadors per avaluar les darreres modificacions que permetien pagar de manera unificada l'aigua, les escombraries i el clavegueram amb l'objectiu de reduir la morositat. 

Josep Hernández (ERC) va destacar la complexa situació financera en la que es troba el consistori de Cassà i va instar al grup municipal de CIU a fer un pla director per fixar la ruta fins el 2022. Hernández va remarcar que feia falta la participació de tots els grups polítics, els tècnics i també les entitats ja que es tracta d’una qüestió que “va més enllà de la legislatura”.

L'equip de govern ha eliminat una bonificació del 25% en obres menors i de rehabilitació per un error de forma. Per reduir l'efecte d'aquesta modificació, es destinarà una partida en el pressupost del 2014 per a veïns que ja haguessin fet les obres. 

Les ordenances es van aprovar amb els sis vots a favor de CIU, i l'abstenció en bloc de l'oposició (ERC, SI i PSC). 

Imatge: Moment del Ple Municipal (Ajuntament de Cassà de la Selva)Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version