Canal Ajuntament

Blanes. Blanes compleix el 223è Vot de Vila, una prometença del 1795 (s.XVIII) que cada any renova el consistori

Aquest cap de setmana Blanes ha celebrat una de les tradicions més antigues que encara es conserven en aquest municipi on comença la Costa Brava: el Vot de Vila. L'alcalde de Blanes, Mario Ros, s'ha encarregat de renovar la prometença que data del segle XVIII que van fer els devots de la Verge del Vilar davant la temença que hi hagués una invasió de les tropes franceses.

Amb la renovació d'aquest 2018 ja s'han complert els 223 anys d'ençà que es va fer la primera vegada, ja que es tracta d'una de les tradicions més longeves que hi ha arreu del territori gironí. Fidel a aquesta tradició, Blanes va renovar la prometença el migdia d'aquest passat diumenge al Santuari del Vilar.

La lectura del Vot de Vila és el moment culminant de l'Aplec de Sant Rafel, i manté tota l'essència del què va ser, tot i el pas del temps. La tradició s'ha anat perpetuant des del 24 d'octubre de l'any 1795, al segle XVIII, i actualment queden ben pocs indrets ja no tan sols a comarques gironines, sinó arreu de Catalunya, on encara es mantingui de manera tan fidel una tradició tan longeva.

Lectura del Vot de Vila en el català original del segle XVIII

La celebració, que es coneix popularment com l'Aplec Votiu de Sant Rafel, l'organitzen els membres de l'Obreria del Santuari del Vilar amb el suport de l'Ajuntament de Blanes. Investit de la cerimoniositat de fa més de dos segles, l'acte el presideixen regidors i regidores del consistori encapçalats pel seu alcalde, així com membres de l'Obreria del Vilar. Els dos col·lectius presideixen l'altar.

L'alcalde com a màxima autoritat del municipi, fa la lectura de la prometença. Per primera vegada se n'ha encarregat Mario Ros Vidal, qui va prendre possessió del seu càrrec el 30 de novembre de l'any passat. El text que es llegeix, que narra tot el què va passar al 1795 a mode d'acta notarial, es conserva en el seu redactat original, el català del segle XVIII, i per tant durant la lectura es poden escoltar girs i expressions que actualment s'han perdut en el temps.

Així, al començament del text es recorda: 'Atenent que en lo any proppassat de 1794, en ocasió de trobarnos ab continuos sobresals per temor dels francesos (que entre las moltas insolències que comtian, profanaven iglesias, ultrajavan las imatges y cometian atrocitats en les hiziendas, honras y vides) tenint fundats recels de que arribassen a est terme'.

Després de seguir descrivint la situació i la prometença que se li va fer a la Verge del Vilar, al haver protegit la població de l'atac dels francesos es declara: 'Y com la condició del vot o prometença ja (gracies a Deu) se ha verificat concedint-nos lo senyor misericordiosament la pau ab que quedam segurs en nostres cases, libres dels temors y recels nos amenaçaven (...) renova la de fer festa solemne tots añs in perpetuum ad perpetuam dei memoriam en igual y semblant dia d'avui 24 de octubre'.

La part de la cerimònia que no ha perdurat en el temps és que el dia en què es renova el vot de vila havia de ser festiu: 'Se faria festa en esta parroquia com si fos a lo sant diumenge, ohint tothom missa y abstenitse de treballar, y tots los añs per tal dia'. Per aquest motiu, la tradició que es continua fent és que el dia de l'aplec coincideixi amb el darrer diumenge del mes d'octubre.

Ofrena Floral a la imatge de Sant Rafel i celebració religiosa

Abans de la lectura del Vot de Vila, l'alcalde i un dels membres de l'Obreria del Vilar van dipositar un centre de flors als peus de la imatge de Sant Rafel, que presideix un lateral de l'ermita. L'ofrena fa pocs anys que s'ha incorporat a la litúrgia de l'Aplec Votiu, per donar un major relleu a la festivitat de Sant Rafel.

Un cop renovat el vot bicentenari, la cerimònia va continuar amb una missa concelebrada pels rectors de Blanes, i finalment els membres de l'Obreria del Vilar van oferir un aperitiu davant del porxo del Santuari. Per facilitar l'accés des de Blanes 'el Santuari està situat a 4 km del nucli poblacional- l'Ajuntament va organitzar un servei d'autocar gratuït d'anada i tornada des de la Plaça Catalunya.

Origen bicentenari de la tradició de l'Aplec Votiu de Sant Rafel

Els fets que van originar el naixement d'aquest costum es remunten a l'any 1794, pel temor de l'arribada a Blanes de les tropes franceses. Els devots de la Mare de Déu del Vilar es van endur la imatge del Santuari a la Parròquia Santa Maria per protegir-la, i van prometre a la verge que, si els salvava de l'amenaça de la invasió, assistirien de nou cada any al Vilar per renovar la prometença, el què es coneix com el Vot de Vila, per agrair-li aquesta intercessió.

Un cop passat el perill, el 24 d'octubre de 1795, van retornar la imatge al Santuari del Vilar i, en compliment de la prometença, van llegir el Vot de Vila per primera vegada amb el compromís de seguir perpetuant-ho any rere any. La raó per la qual també es coneix com L'Aplec de Sant Rafel és perquè el dia en que es va llegir el vot se celebrava Sant Rafel, la imatge del qual presideix un lateral de l'ermita.

Els llibres d'història expliquen que el solemne acte per iniciar la tradició del Vot de Vila es va encetar amb una processó per portar la imatge al seu propi temple. Fins que no va ser al seu lloc original, la van escortar representants de l'església i membres de l'Ajuntament de Blanes. Perquè en quedés constància, a més, van demanar al llavors notari de Blanes, Manel Miralbell, que aixequés acta dels fets. 

1540818845Lectura Vot de Vila 1.jpg
1540818845Lectura Vot de Vila 11.jpg
1540818846Membres Obreria i Ajuntament 1 ok.jpg
1540818846Obreria del Vilar 2.jpg
1540818846Ofrena a Sant Rafel 2.jpg
1540818846Vot de Vila 6.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version