Canal Ajuntament

Solsona. Els ganiveters Casafont donen a l’Ajuntament de Solsona el primer fons documental del sector que entra a l’Arxiu Comarcal

L’Arxiu Comarcal del Solsonès disposa des d’ara del primer fons documental d’un dels sectors més significatius de la història industrial de Solsona, el ganiveter. L’empresa familiar Ganiveteria Casafont, que va cessar l’activitat el 2007, ha fet una donació del seu fons documental a l’Ajuntament per tal que sigui classificat i posat a disposició dels estudiosos. El material d’aquesta documentació s’inicia cronològicament els anys trenta, tot i que de forma continuada l’any 1950, i s’allarga fins als últims dies del negoci.

Divendres es va formalitzar aquesta donació mitjançant la signatura d’un conveni per part de l’alcalde, David Rodríguez, i Josep Casafont i Folch, amb la presència del director de l’Arxiu Comarcal del Solsonès, Jordi Torner, i la regidora de Cultura, Sara Alarcón.

L’embalum que l’Arxiu està classificant consta de cinc classificadors, vuit llibres de comptabilitat i algunes fotografies. El gruix més important s’estén des del 1950 fins al 1993, tot i que hi ha documents dels anys trenta, alguns dels quals fan referència a la Unió de Fabricants de Navalles de Solsona, desapareguda el 1936. La documentació està molt ordenada i en destaquen llibres diari que permeten fer un seguiment acurat del negoci i el seu context temporal i geogràfic.

Sèries documentals molt completes

 Segons l’Arxiu Comarcal del Solsonès, la importància d’aquesta donació rau en el fet que es tracta del primer fons d’un sector tan rellevant en la història econòmica de Solsona com el de la ganiveteria. A més, les sèries documentals són molt completes, de manera que es facilita l’estudi d’aquest sector durant la segona meitat del segle XX. Així mateix, coincideix amb l’interès de l’Arxiu a potenciar el creixement dels seus fons comercials i d’empresa.  

Josep Casafont i Folch, representant de l’última generació de ganiveters, agraeix a l’Ajuntament i l’Arxiu la formalització d’aquest conveni, sobretot pel seu pare, Josep Casafont i Planes, ja que passa dels 90 anys –no va poder assistir a la signatura per motius de salut–. Per a Casafont, aquesta és la manera perquè d’aquí a unes dècades “aquest patrimoni es conservi i tinguem un major coneixement d’un sector tan important per a la ciutat”. Ell considera també que “és un reconeixement a uns ganiveters i a tot el sector en general que s’hi ha dedicat a Solsona”.  

Tres generacions de ganiveters 

La Ganiveteria Casafont, nascuda el 1917, la van formar tres generacions de ganiveters: Casafont Vantoldra, Casafont Planes i Casafont Folch. En la documentació de la ciutat apareix esmentada en els pagaments de la matrícula industrial i en altres documents, però és a partir dels anys quaranta i principi dels cinquanta, sobretot, quan el fons és més complet, fet que permet fer-se una idea detallada de la trajectòria de l’empresa. El 1993 es va produir un canvi substancial a la ganiveteria, ja que va abandonar la fabricació industrial per concentrar la seva activitat a la producció artesanal, una etapa que va finalitzar el desembre del 2007 –el seguiment, en aquest cas, es pot fer a través d’unes agendes on s’anotaven les comandes i els clients.   

Josep Casafont va obsequiar els assistents a l’acte de signatura del conveni amb unes navalles de l’empresa de començaments dels anys noranta.

Imatges: Rodríguez i Casafont, al centre, en la signatura del conveni, juntament amb Torner i Alarcón i una imatge d'arxiu del pare i fill Casafont (Ajuntamtent de Solsona)


 

 

 

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version