Canal Ajuntament

Titulars
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
A+ A A-

Blanes. Protecció Civil de Blanes ha fet avui al matí la jornada de Sensibilització 'Platja Segura' adreçada avui al públic infantil

La platja del centre de Blanes ha estat aquest dijous l'escenari de la jornada de sensibilització 'Platja Segura' organitzada pel Departament de Protecció Civil de l'Ajuntament de Blanes. La campanya d'avui al matí s'ha adreçat principalment al públic infantil, uns dels usuaris més vulnerables que hi ha en aquest medi.

Al llarg del matí s'ha instal·lat una carpa a peu de sorra on s'ha alliçonat la canalla sobre diversos aspectes relacionats amb com s'han de comportar des del punt de vista de seguretat a les platges. Durant tota la jornada calcula que han participat uns 150 nens i nenes de 3 a 12 anys d'edat, principalment del Casal d'Estiu de l'Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa, convidats especials per aquesta ocasió, així com d'altres infants que hi havia a la platja. S'han dividit en sis grups per franges d'edat, que anaven dels 3 fins els 15 anys.

Carnet de 'Socorrista Infantil'

El cap de Protecció Civil, Josep Lluis Pouy, ha fet diverses sessions d'uns 20 minuts de duració cadascuna per explicar a la canalla les principals mesures de seguretat que han de tenir en compte. Per buscar la complicitat dels nens i nenes, se'ls ha proveït d'un simbòlic carnet de 'Socorrista Infantil', una titulació de la qual han pogut donar prova dels coneixements adquirits amb un breu examen oral que els ha fet in situ el cap de Protecció Civil.

Els 'Socorristes Infantils' han après a distingir què signifiquen els colors de les banderes que es fan onejar a les platges. Indiquen no tan sols l'estat de la mar, sinó també si hi ha factors externs que poden impedir el bany, com ara la presència de meduses o vessaments que no fan recomanable banyar-s'hi. Un altre dels conceptes que se'ls ha explicat són les funcions dels socorristes, així com saber on i com se'ls pot localitzar, els torns de funcionament, etc.

Segons Josep Lluís Pouy, l'objectiu de la jornada d'avui al matí ha estat doble: 'Es tractava no tan sols de donar consells a un dels grups d'usuaris més vulnerables de les nostres platges. Els nens i nenes actuen com la 'veu de la consciència' a les seves respectives famílies, per això tot allò que els expliquem ho apliquen i ho recorden a tothom quan es dóna el cas', ha explicat el cap de Protecció Civil.

Se'ls ha donat consells com ara no estar-se massa temps a la platja pels perills d'insolació que això comporta, i menys encara si es pateix algun tipus de malaltia o s'està prenent determinat tipus de medicació. Anar proveïts i protegits amb suficient hidratació, crema solar o para-sols, o bé la qüestió bàsica de no banyar-se si no se sap nadar, n'han estat d'altres.

La jornada de sensibilització tindrà properament continuïtat amb els dos altres col·lectius a tenir en compte, gent gran i adults. En aquest cas, la campanya es traduirà a través de diverses xerrades que s'ampliarà a d'altres aspectes preventius relacionats amb la seguretat a les cases, com per exemple el perill d'incendis.

La idea de fer aquestes jornades la va suggerir el cap de Protecció Civil arran del preocupant augment de víctimes mortals per ofegament que està havent-hi aquest estiu arreu de Catalunya. A data del 9 d'agost, hi ha hagut 29 persones mortes: 19 han perdut la vida al mar, 7 en piscines i 3 en altres tipus d'elements aquàtics com ara rius o sèquies.

1.460.000 usuaris a la Platja de S'Abanell

Una de les principals missions del Departament de Protecció Civil de l'Ajuntament de Blanes durant l'estiu és la seguretat dels usuaris de les platges del municipi a través del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme, que funciona del 10 de juny al 16 de setembre. Es protegeixen principalment tres de les platges més extenses quant a longitud dels respectius litorals: S'Abanell (2'5 kilòmetres), Blanes Centre (250 metres) i Cala Bona (200 metres).

Segons una investigació de l'any 2015 del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), la platja més extensa al costat del passeig construït, la de S'Abanell, allotja durant l'estiu 900.000 usuaris, als quals cal sumar els 560.000 banyistes que també hi ha al tram final d'aquesta zona de bany, la platja de S'Abanell, fins a tocar amb la llera de la Tordera. Això vol dir que, en total, sumen 1.460.000 persones.

Les dades es van recollir durant la franja temporal de l'1 de juny al 30 de setembre en 18 dies diferents, extrapolant quantes persones ocupaven 460 m2 de platja en els dos trams que abasten la platja de S'Abanell. Van ser aquestes xifres les que van fer reflexionar al cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, sobre la necessitat de conèixer millor als usuaris a qui s'està protegint per millorar l'atenció que se'ls dóna.

Enquesta sobre el perfil d'usuaris de les platges de Blanes

Al llarg de l'estiu del 2016 els mateixos socorristes es van encarregar de realitzar 2.000 enquestes amb preguntes elaborades per Protecció Civil de Blanes on es preguntava als usuaris diverses qüestions relacionades amb els seus usos i costums a la platja. Hi havia 18 preguntes sobre el seu temps d'estada diària i setmanal. Després, si solien venir sols o acompanyats, si portaven telèfon mòbil, i altres aspectes. Un 95% de les persones enquestades eren majors de 50 anys.

També se'ls preguntava si feien servir internet, així com xarxes com ara WhatsApp, Facebook o Twitter; si porta para-sol, líquids per beure i crema solar; i el seu coneixement sobre el significat de les banderes a la platja. Un altre dels aspectes del qüestionari tenia a veure amb els propis socorristes: si sabien qui eren i què fan, la situació dels llocs de socors, etc.

Per últim, si l'usuari accedia voluntàriament, se'ls preguntava la seva edat, lloc de residència, així com si prenia algun tipus de medicament i per a quina malaltia. En general, gairebé tothom va accedir a contestar la major part de qüestions. Les dades d'aquesta enquesta s'han presentat enguany al III Congrés Estatal i I Congrés Internacional de Seguretat, Emergències i Socorrisme celebrat el passat 1 de maig a Barcelona.

Dades més rellevants de l'enquesta

Entre les dades més rellevants que s'inclouen a l'enquesta hi ha la del temps d'estada mitjana diària a les platges. De major a menor, 789 persones van contestar que s'hi estan dues hores, 412 tres hores, 190 una hora i mitja, 174 una hora i 167 quatre hores, entre d'altres. La xifra més espectacular és la de l'usuari que va indicar que s'hi està una mitjana de 12 hores, la més alta de totes.
Respecte el nombre de dies per setmana, la més elevada és justament la del màxim possible: 742 persones afirmaven anar a la platja 7 dies a la setmana, 348 usuaris ho fan 2 dies, i 291 banyistes 3 cops. La resta de xifres de major a menor són: 202 persones 1 dia a la setmana, 172 usuaris 5 dies, 148 persones van a la platja 4 dies, i per últim un total de 95 hi van 6 dies a la setmana.
En temes d'autoprotecció, a la pregunta de si hi van sols o acompanyats, 1.681 van contestar que van acompanyats i 316 que ho fan sols. Un total de 1.501 persones sí que porta líquids, mentre que 499 no ho fan; 1.249 usuaris porten para-sol i 751 no; i finalment 1.719 persones es posen crema solar i 283 no. A la pregunta sobre si saben nadar, en general tothom va contestar afirmativament, si bé la major part van triar les opcions de 'Normal' i 'Bé' a les gradacions que anaven des de 'Amb Dificultats' fins a 'Molt Bé'. Tan sols 198 usuaris van dir que no sabien nadar.

En relació al significat de les banderes, 1.876 persones van afirmar saber-lo, contra 124 que van dir que no. També és prou aclaparant el coneixement respecte el lloc de socors i els socorristes. Un total de 1.764 persones sabien on són els llocs de socors contra 234 que no; 1.782 usuaris coneixien què és un socorrista i on se'ls pot trobar, mentre que 218 no. Per últim, una altra dada significativa és que del total dels 2.00 enquestats que van voler contestar la darrera qüestió, 687 van afirmar que sí que es mediquen, mentre que 561 no prenen res.

Per a l'organització d'aquesta jornada s'ha comptat amb la col·laboració del Departament de Protecció Civil de la Generalitat, Cafeteria Primer Casino de Blanes, Grup Ros Comerç de Peix, Nora i diversos departaments de l'Ajuntament.


1502981857Campanya Platja Segura 50.jpg
1502981857Campanya Platja Segura 51.jpg
15029818575e i 6e Grup.jpg
1502981857Campanya Platja Segura 15.jpg
1502981857Campanya Platja Segura 16.jpg
1502981857Campanya Platja Segura 32.jpg
1502981857Campanya Platja Segura 44.jpg
1502981858Campanya Platja Segura 45.jpg
1502981858Campanya Platja Segura 46.jpg
1502981858Campanya Platja Segura 48.jpg


Ajuntaments i Municipis de Catalunya Ajuntament Municipi

Ajuntament Girona, Ajuntament Figueres, Ajuntament Blanes, Ajuntament Lloret de Mar, Ajuntament Olot, Ajuntament Salt, Ajuntament San Feliu de Guíxols, Ajuntament Roses, Ajuntament Banyoles, Ajuntament Palafrugell, Ajuntament Palamós, Ajuntament Llagostera Ajuntaments Gironès, Ajuntaments Pla de l'Estany, Ajuntaments La Selva, Ajuntaments Baix Empordà, Ajuntaments Alt Empordà, Ajuntaments Garrotxa, Ajuntaments Ripollès, Ajuntaments Cerdanya, Ajuntaments Baix Llobregat, Ajuntaments Barcelonès, Ajuntaments Vallès Oriental, Ajuntaments Vallès Occidental, Ajuntaments Barcelona, Ajuntaments Lleida, Ajuntaments Tarragona, Notícies, Notícies Girona, Notícies Barcelona, Notícies Figueres, Notícies Lleida, Notícies Tarragona, Notícies Blanes, Notícies Olot, Notícies Roses, Notícies Llagostera, Notícies diputació, Notícies municipals, Notícies alcaldes, Notícies regidors, Notícies municipis, Notícies pobles, informació municipal, informació política, informació electoral, informació local, informació provincial, informació regional, informació alcaldes, informació regidors, informació consistorial, informació Girona, informació Barcelona, informació Tarragona, informació Lleida, informació gironès, informació comarcal, Barcelona alcaldes, Barcelona regidores , Barcelona municipis, Barcelona municipi, Barcelona Diputació, Barcelona comarca, Barcelona consistori, Barcelona ple, Barcelona eleccions, Barcelona notes premsa, Barcelona polítics, Barcelona polític, Barcelona consell comarcal, Barcelona consellers, Barcelona poblacions, Barcelona ciutat, Girona alcaldes, Girona regidores, Girona municipis, Girona municipi, Girona Diputació, Girona comarca, Girona consistori, Girona ple, Girona eleccions, Girona notes premsa, Girona polítics, Girona polític, Girona consell comarcal, Girona diputats, Girona consellers, Girona demarcació, Girona poblacions, Girona ciutat, Lleida alcaldes, Lleida regidores, Lleida municipis, Lleida municipi, Lleida Diputació, Lleida comarca, Lleida consistori, Lleida ple, Lleida eleccions, Lleida notes premsa, Lleida polítics, Lleida polític, Lleida consell comarcal, Lleida diputats, Lleida consellers, Lleida demarcació, Lleida poblacions, Lleida ciutat, Tarragona alcaldes, Tarragona regidores, Tarragona municipis, Tarragona municipi, Tarragona Diputació, Tarragona comarca, Tarragona consistori, Tarragona ple, Tarragona eleccions, Tarragona notes premsa, Tarragona polítics, Tarragona polític, Tarragona consell comarcal, Tarragona diputats, Tarragona consellers, Tarragona demarcació, Tarragona poblacions, Tarragona ciutat, Ajuntament Platja d'Aro, Ajuntament Begur, Ajuntament Llambilles, Ajuntament Quart, Ajuntament Corçà, Ajuntaments barcelonins, Ajuntaments catalans, ajuntaments Catalunya, ajuntaments comarcals, ajuntaments independents, notícies actualitat, notícies d'interès, notícies premsa, notícies diàries, notícies agencia, informació actualitat, informació premsa, informació diària, informació d'interès, informació última hora, Ajuntament Albiol, Albons, Alcanar, Alcanó, Alcarràs, Alcoletge, Alcover, Aldea| Aldover, Aleixar, Alella, Alfara de Carles, Alfarràs, Alfés, Alforja, Algerri, Alguaire, Alins, Alió Almacelles, Almatret, Almenar, Almoster, Alòs de Balaguer, Alp, Alpens, Alpicat, Alt Àneu, Altafulla, Notícies Amer, Ametlla de Mar, l' Ametlla Vallès, Ampolla, Amposta, Anglès, Anglesola, Arbeca, Arboç, Arbolí, Arbúcies, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argelaguer, Argençola, Argentera, Argentona, Armentera, Arnes, Arres, Arsèguel, Artés, Artesa de Lleida, Artesa de Segre, Ascó, Aspa, Avellanes i a Linya, les Avià, Avinyó, Avinyonet de Puigventós, Avinyonet Penedès, Badalona, Badia Vallès, Bagà, Baix Pallars, Balaguer, Balenyà, Balsareny, Banyeres Penedès, Banyoles, Barbens, Barberà de la Conca, Barberà Vallès, Barcelona, Baronia de Rialb, Bàscara, Bassella, Batea, Bausen, Begues, Begur, Belianes, Bell-lloc d'Urgell, Bellaguarda, Bellcaire d'Empordà

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409