Publicat el Dilluns, 03 Juny 2013 12:33 Escrit per Ajuntament de Banyoles
Aquest dilluns 3 de juny del 2013 s’inicia la campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment neolític de la Draga, a Banyoles, que finalitzarà el dia 5 de juliol. Els treballs arqueològics, coordinats pel Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, són duts a terme pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (IMF, Barcelona), la Universitat Autònoma de Barcelona i el Museu d’Arqueologia de Catalunya. Les primeres tres setmanes hi participaran estudiants del Grau d’Arqueologia de la UAB que desenvolupen part de la seva formació pràctica acadèmica, mentre que les dues darreres es comptarà amb voluntaris de diverses universitats i centres de recerca de l’Estat espanyol i d’Europa. En total, durant el transcurs de la campanya hi treballaran aproximadament 70 persones.
Enguany, s’inicia un sector nou d’excavació amb l’objectiu de localitzar restes del poblat en la zona més elevada del jaciment on les primeres excavacions havien documentat una gran quantitats de fogars, sòls de cabanes realitzades amb pedres i grans fosses emprades com a abocadors.
Paral•lelament es durà a terme l’extracció dels pilars de fusta de les cabanes de fusta excavades l’any passat on havia aparegut entre altres elements l’arc neolític més antic d’Europa, fet de fusta de teix. Els pilars de fusta de les cabanes estan fets amb roure, amb una dels extrems apuntats i alguns poden superar els dos metres de llargada.
El poblat neolític de la Draga
La Draga és un jaciment arqueològic que correspon a un assentament d’una de les primeres comunitats camperoles del nord-est de la Península Ibèrica. Es tracta d’un assentament localitzat a la vora oriental de l’Estany de Banyoles i datat entre 5400-5000 aC. El jaciment ocupa uns 8000 m2 amb un front de 100 m arran de l’estany i una amplada d’uns 80 m en direcció est. Una part del jaciment, l’antiga platja neolítica, està actualment sota les aigües de l’Estany, mentre que les altres zones excavades es troben en terra ferma. Les primeres campanyes es dugueren a terme entre els anys 1990-2005, sota la direcció científica del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles. Des de l’any 1994 es va comptar amb l’ajuda del Centre d’Investigacions Subaquàtiques de Catalunya (Museu d’Arqueologia de Catalunya). En el projecte actual (2008-2013) hi participen també la UAB i el CSIC.
El jaciment de la Draga és excepcional per diversos motius. En primer lloc per la seva antiguitat, que el situa entre els més antics del Neolític Peninsular. En segon lloc pel fet de tractar-se d’un assentament a l’aire lliure amb una certa continuïtat de l’ocupació. I per últim, i potser el més remarcable, per les seves excel•lents condicions de conservació. El nivell arqueològic es troba cobert pel nivell freàtic i per aquest motiu es donen condicions anaeròbiques que afavoreixen la conservació de la matèria orgànica. Aquesta circumstància fa de la Draga un jaciment únic tant a la Península Ibèrica, ja que es tracta de l’únic d’aquestes característiques conegut ara per ara, com a la resta d’Europa ja que és, juntament amb Dispilo a Grècia i La Marmota a Itàlia, uns dels pocs assentament lacustres datats en el VI mil•lenni aC.