Canal Ajuntament

Blanes. La marca 'Blanes Gluten Free' comença a agafar embranzida



Compta amb un pressupost propi per organitzar accions de promoció, sensibilització i formació, i ja s'estan fent diverses activitats que durant els propers mesos s'incrementaran

El projecte de crear la marca Blanes Gluten Free ja camina amb pas decidit en aquest municipi de la Costa Brava d'ençà que es va donar a conèixer a finals de l'any passat. Llavors, el punt de partida va ser la signatura d'un acord de col·laboració entre l'Ajuntament de Blanes i l'Associació Celíacs de Catalunya, i ara el consistori ja compta amb un pressupost que destinarà a promoure accions de sensibilització, formació i publicitat de la nova marca.

Justament per aquest motiu, des de la regidoria de Promoció de la Ciutat -des d'on es treballa el projecte- es va organitzar fa uns dies una reunió conjunta amb les associacions, empreses i entitats que, bé ja ho estan, o bé poden estar-hi implicades. Així, van participar-hi representants de l'Associació Celíacs de Catalunya, l'Associació de Botiguers de Blanes Centre, la Cambra de Comerç de Girona, l'Associació d'Hostaleria de Blanes, Aula Gastronòmica Grenyal, Altimir Formació i Som Celíacs.

La regidora de Promoció de la Ciutat, Dafne Galvany, que va encapçalar la trobada donant la benvinguda, ha recordat el doble objectiu que mou al consistori blanenc en la promoció d'aquesta marca: 'Es tracta facilitar el creixement econòmic de la ciutat amb una marca de reconeguda qualitat, que ens ajudarà a assolir un posicionament internacional. Amb el projecte 'Blanes Gluten Free' apostem una vegada més per obrir-nos a nous perfils de turistes, al ser una destinació per a celíacs, i alhora volem contribuir a reduir l'estacionalitat, ja que aquests visitants vénen durant tot l'any'
El projecte compta amb una partida de 10.000 €, una quantitat co-finançada per la Diputació de Girona (75%) i l'Ajuntament de Blanes (25%). Hi ha tres principals eixos de treball: Accions de Sensibilització, Accions de Formació i Accions de Promoció. En el primer cas es tindrà present el tema del gluten en el major nombre possible d'activitats que organitza l'Ajuntament de Blanes, o bé on hi col·labora conjuntament amb entitats i associacions del municipi.

Respecte aquest primer eix en què es treballarà, val a dir que des de Promoció de la Ciutat s'ha indicat la necessitat que els establiments siguin conscients que es tracta d'un segment del mercat de clients força important. Actualment no hi ha una oferta específica per aquest col·lectiu, de manera que significaria un pol d'atracció de clients per un ample ventall d'establiments: hotels, restauració, comerços alimentaris, etc.

Segons dades de l'Associació Celíacs de Catalunya, gairebé a un 10% de la població els afecta el consum de gluten d'alguna manera o altra. Això suposa per tant una oportunitat a explorar pel sector de la restauració, no tan sols per tenir el client que no pot consumir gluten, sinó igualment per a tots els qui els acompanyen quan surten fora a fer algun àpat. Les xifres estimatives situen entre un 5% i un 8% l'augment de facturació que aquests clients poden arribar a portar en un negoci.

Accions per promoure la marca durant els propers mesos

Durant la reunió per donar a conèixer els principals eixos de treball es van avançar les diferents activitats que s'incrementaran a partir de la setmana vinent, amb una acció formativa que anirà a càrrec de l'equip Territorial de Salut Pública de la Selva, i que tindran continuïtat al llarg dels següents mesos. L'objectiu que s'ha proposat el Departament de Promoció de la Ciutat de l'Ajuntament és organitzar 4 accions promocionals -1 per setmana- dirigides a empreses en general.

Per fer-ho, es comptarà amb un càtering que confeccionarà per als assistents l'entitat Som Celíacs, que ja ha participat en la trobada amb els diferents agents implicats. Els assistents poden comprovar de primera mà com d'exquisits poden ser els plats i les tapes aptes per a celíacs. El proper mes de juny s'organitzarà una acció de sensibilització molt intensiva i concreta, amb motiu de l'acció promocional que hi haurà arreu de Blanes durant el cap de setmana del 10 i 11 de juny, i de la qual es donaran a conèixer un bon nombre de detalls properament.

Totes les accions formatives que es facin a partir d'ara es tancaran sempre amb una darrera part on s'informarà sobre els passos i requisits que fan falta per acreditar-se com establiments Gluten Free. D'aquest aspecte s'encarregarà l'Associació Celíacs de Catalunya, que compta a Blanes amb una activa representació a través de la delegació de l'Alt Maresme i la Selva Marítima. A dia d'avui, a Blanes hi ha l'establiment especialitzat 'Som Celíacs', també hi ha dues franquícies gastronòmiques que estan acreditades, i actualment estan en procés d'obtenir la certificació cinc restaurants més.

Tallers de formació gastronòmica teòrica i pràctica

Les accions formatives com la que es farà la setmana vinent són de caràcter general, i es tracta d'alliçonar sobre aspectes generals en temes de seguretat alimentària. Els establiments interessats rebran de manera gratuïta un servei d'assessorament i implementació per poder acreditar-se com a establiment lliure de gluten per l'Associació de Celíacs de Catalunya.

Un altre tipus de formació són els tallers gastronòmics, dels quals ja se n'han començat a fer uns quants a Blanes. El més recent, organitzat per la delegació de l'Associació Celíacs de Catalunya amb la col·laboració d'Aula Gastronòmica de la Costa Brava Sud-Grenyal, va consistir en un suggestiu ventall de dolços aptes per celíacs a càrrec d'Isabel Trullenque, de Celiadictos.

Treballar sense gluten a la cuina no és fàcil, i per això es tracta de normalitzar el dia a dia per fer més fàcil l'elaboració de receptes a casa que poden complaure a tota la família. També es compta amb la qualitat afegida que els productes sense gluten representen una manera de menjar més sa, ja que no hi ha tants productes processats.

D'aquesta manera, les receptes sense gluten no comporten necessàriament renunciar a sabors de tota la vida, i en el taller de dolços sense gluten va quedar evidenciat. Es van treballar quatre receptes: pa de pessic d'avellanes, magdalenes, base per a pastissos, i la pasta sablé amb poma, unes varietats que els alumnes van poder aprendre a preparar i apreciar de manera pràctica al terme de la classe, que va comptar amb una vintena d'assistents.


1495542132Presentacio Blanes Gluten Free 11.jpg

1495542132Benvinguda de la regidora Dafne Galvany 4.jpg
1495542132Presentacio Blanes Gluten Free 3.jpg
1495542133Presentacio Blanes Gluten Free 4.jpg
1495542133Presentacio Blanes Gluten Free 10.jpg
1495542133Taller de Cuina 3.jpg
1495542133Taller de Cuina 5.jpg
1495542133Taller de Cuina 2.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version