Canal Ajuntament

Blanes. 500 escolars de Blanes han participat al Curs de Mobilitat Segura de la Policia Local

Enguany ha estat el 21è curs en què aquest cos de seguretat s’ha encarregat de donar classes teòriques i pràctiques als nois i noies de tots els centres escolars de primària d’arreu del municipi

Aquesta setmana s’han acabat de lliurar a totes les escoles de primària públiques i privades d’arreu de Blanes els diplomes de participació als prop de 500 nois i noies que durant aquest curs 2012-2013 han assistit a les classes de Mobilitat Segura que els ha impartit la Policia Local. Aquest curs ha estat el 21è any en què agents del cos de seguretat municipal s’han encarregat d’impartir les nocions tant teòriques com pràctiques als seus joves alumnes, que tenen entre 10 i 11 anys i estudien cinquè de primària.
Els nois i noies provenen dels 9 centres públics i privats d’ensenyament primari que hi ha a Blanes, i cada grup ha rebut en primer lloc 8 hores de teòrica a les seves respectives aules. Josep Algar i Juan B. Pérez, els dos agents que des de fa anys s’encarreguen d’aquesta tasca ajudats per diversos companys, aconsegueixen que les classes no es facin carregoses per a la canalla, i per això procuren que siguin dinàmiques i pedagògiques, ajudant-se de jocs i vídeos de trànsit per il·lustrar les seves explicacions.
El seu objectiu: que els alumnes adquireixin coneixements tant com a vianants com a conductors de bicicletes, el vehicle que a la seva edat poden conduir a la via pública ara per ara. Per completar les seves lliçons, la Policia Local també els dona un llibret de fitxes amb exercicis de treball confeccionats pels mateixos agents perquè puguin comprovar que els coneixements adquirits són els correctes.
En aquest sentit, tal i com explica un dels instructors del curs, l’agent Josep Algar (qui precisament, abans de treballar com a policia ho va fer com a professor d’autoescola), no tan sols s’alliçona els nois i noies en tot el què afecta als temes de circulació, se’ls ensenya a ser un bon vianant i un bon futur conductor: “El més positiu és que el què aprenen els nens després ho apliquen a la vida real. Més d’una vegada un pare m’ha aturat i m’ha explicat que quan està conduint el seu fill l’avisa si està fent alguna incorrecció, o bé li recorda coses que ha après a les classes. Els pares se n’adonen que el nen ha fet un canvi d’actitud important”

Un cop acabada la fase teòrica, arriba la fase del Curs de Mobilitat Segura que els agrada més a tots i totes: les pràctiques. Primer es fa una sortida en bicicleta des de cada centre escolar, escortats per agents de la Policia Local, fins el circuit tancat que està situat als afores de Blanes, al costat de l’estació de tren. Després, es fa una segona sortida que els porta de nou a les pistes de pràctiques, tot i que aquesta vegada és per conduir un vehicle a motor a la seva mida: els karts.
Per poder dur a terme les pràctiques, l’Ajuntament de Blanes signa des de l’inici d’aquesta activitat, fa 21 anys, un conveni de col·laboració amb l’empresa Karting Club Blanes –que té unes pistes de karting obertes al públic a la carretera d’Accés a la Costa Brava-. L’empresa cedeix gratuïtament sis karts i sis cascs homologats perquè la Policia Local pugui efectuar la darrera fase de les pràctiques.
La prova que les pràctiques amb karts és la part que els agrada més fer a la canalla és que des del principi que comença el Curs de Mobilitat Segura se’ls dona un carnet personalitzat a cada nen i nena que funciona com actualment ho fan els carnets de conduir: per punts. Això vol dir que, quan un alumne no fa bé un exercici teòric, o bé no es comporta adequadament a la classe i durant la sortida en bicicleta, se’ls retira una determinada puntuació. D’aquesta manera, els agents instructors volen que els seus alumnes també aprenguin a formar-se com a persones.

Quan acaba el curs, si el noi o la noia ha treballat bé i, per tant, no té punts retirats, pot gaudir de tot un quart d’hora a les pràctiques de karts. En canvi, com més punts té retirats, més s’escurcen els 15 minuts que hi ha destinats perquè cada alumne gaudeixi del vehicle a motor. D’aquesta manera, segons expliquen els dos agents, hi ha vegades en què un alumne només fa el circuit de karts durant 2 minuts o inclús ni l’arriba a fer.
El mèrit afegit és que aquest sistema de carnet per punts ja fa anys que el porta aplicant la Policia Local de Blanes a les seves classes de Mobilitat Segura, molt abans que s’instaurés per a tots els conductors.


 

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version