Publicat el Dijous, 21 Març 2013 12:19 Escrit per Ajuntament de Blanes
Al llarg d’aquest temps, hi han participat més de 2.000 blanencs, amb una mitjana de 150 i 300 persones cada any. L’edició que comença ara s’allargarà fins al 25 de maig
Ahir al vespre es va presentar a la Biblioteca Comarcal de Blanes una nova edició de la Campanya Voluntariat per la Llengua, que organitza l’Ajuntament de Blanes a través de l’Oficina de Català. L’acte el van encapçalar la regidora del Servei de Català, Susana Ramajo, i la directora de l’Oficina de Català, Elisa Sola, i es va tancar amb un conte per adults a càrrec de Mercè Domènech, que va comptar amb el suport de tres alumnes de català.
Enguany l’experiència ja ha arribat a la seva 11a edició consecutiva. Al llarg d’aquests darrers deu anys hi han participat més de 2.000 blanencs i blanenques, amb una mitjana d’unes 150 i 300 persones cada any. D’aquesta manera, s’han format a la població 1.000 parelles lingüístiques, quantitat que demostra que Blanes és un lloc acollidor i obert en matèria lingüística, ja que les dades globals de tot Catalunya durant el mateix període són de 71.500 parelles.
Aquest recorregut de 10 anys de feina fa que aquesta campanya estigui totalment arrelada al territori i compti amb la implicació d’institucions, del teixit associatiu, comercial i econòmic del municipi. N’és un exemple l’adhesió de les dues entitats comercials de Blanes, amb més de 300 botigues, bars i restaurants associats. A més a més, aquesta campanya es duu a terme de manera normalitzada en els centres educatius de secundària com a eina de suport a la tasca docent.
El Voluntariat Lingüístic consisteix a posar en contacte una persona que està aprenent català amb una altra de catalanoparlant perquè puguin practicar la llengua en un ambient distès: passejant, en un bar, en un centre cívic, assistint a un espectacle, etc.
Una de les grans virtuts de la campanya del Voluntariat per la Llengua és que no és excloent, sinó que implica persones de totes les edats, professions, nivells culturals i socials, i, a més a més, combina dos aspectes: la difusió del català entre la població immigrada i la cohesió social. D’altra banda, ha incidit en un aspecte clau per millorar l’actitud lingüística dels catalanoparlants, que és ajudar-los a superar la dificultat de mantenir la llengua catalana encara que la fluïdesa de l’interlocutor no sigui completa, entenent aquesta actitud com a signe d’hospitalitat i d’acceptació de l’altre i no pas com a signe de mala educació.
A més a més, des de l’Oficina de Català de Blanes es programen tot un seguit d’activitats paral·leles, culturals i de coneixement de l’entorn, per incentivar aquesta cohesió en grup. Entre elles, destaquem la cita anual de les Llengües del Món, a càrrec dels alumnes dels cursos de català que es farà el proper 26 d’abril, així com la sortida a Arenys de Mar per assistir a una ruta teatralitzada per l’univers de Salvador Espriu que s’emmarca en els actes de l’Any Espriu 2013. Aquesta sortida està programada pel maig, i posarà punt i final a aquesta edició de voluntariat lingüístic.
L’any 2005, el Voluntariat per la Llengua va ser reconegut per la Comissió Europea com una de les 50 millors pràctiques de reforç per a l’aprenentatge d’una llengua que s’estaven portant a terme a la Unió Europea, i una mostra de l’èxit d’aquesta iniciativa és que s’ha implantat a les Illes Balears, al país Valencià i a Andorra. A la Vall d’Aran també s’ha adaptat per a l’occità, i a l’estranger s’ha fet a la província de Bolzano (Itàlia), així com a la regió de Flandes (Bèlgica)
Servei de Comunicació Ajuntament de Blanes
Eva Palau –608 880 002 i 972 35 17 17
Adjuntem imatges de l’acte de presentació que es va fer dimecres passat a la Biblioteca Comarcal de Blanes
Autor Imatges: Ajuntament de Blanes