Canal Ajuntament

Blanes. La piscina Ventijol de Blanes torna a estar en funcionament

Representants de l’Ajuntament de Blanes, el Consell Comarcal de la Selva i Dipsalut han fet avui una visita als treballs d’adequació que s’han fet a la piscina terapèutica Jordi Kemner, al CEE Ventijol

 

L’alcalde de Blanes, Josep Marigó; el president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria i el vicepresident primer de Dipsalut, Josep Ma Corominas, han encapçalat la visita que s’ha fet avui al matí a la piscina terapèutica Jordi Kemner del CEE Ventijol. També han assistit a l’acte regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes; el gerent del Consell Comarcal de la Selva, Joan Burjachs; el director del CEE Ventijol, Xavier Hernáez, i la presidenta de l’AMPA, Mercè Navarro.

Les tres administracions (Ajuntament de Blanes, Consell Comarcal de la Selva i Dipsalut) van signar l’any passat un conveni de col·laboració per al finançament de les obres per a l’adequació higiénico-sanitària de la piscina terapèutica, uns treballs que han significat un cost de 40.000 €. La Diputació de Girona, a través de l’organisme autònom de Salut Pública Dipsalut, va col·laborar econòmicament amb 20.000 €; el Consell Comarcal de la Selva va aportar 15.000 € i els 5.000 € restants s’han finançat a través de l’Ajuntament de Blanes.

La piscina Jordi Kemner l’utilitzen habitualment alumnes de la comarca de la Selva que han estat matriculats en el CEE Ventijol. Des de la seva posada en marxa, la piscina s’ha anat obrint a altres entitats que atenen a persones afectades per alguna malaltia o discapacitat física per a realitzar teràpies diverses d’hidroteràpia, com per exemple gent gran, malalts de fibromiàlgia o pàrkinson, entre d’altres. També hi ha usuaris particulars que fan rehabilitació segons indicacions del metge i, fins i tot, nadons o nens petits que requereixen una piscina climatitzada.

La piscina, per raons d’eficiència i precaucions sanitàries, va ser clausurada el mes de febrer de 2012. Principalment perquè no complia els paràmetres específics pel que fa a la temperatura de l’ambient i l’aigua de 32 graus i una humitat del 60%.

L’Ajuntament de Blanes va procedir a redactar una memòria per a la rehabilitació integral de la piscina i, després d’un concurs públic en què van participar dues empreses, va adjudicar els treballs a Duarte Lampisteria S.L. Ho va fer per un import menor al pressupost de sortida, que era de 40.000 €, una baixa que ha permès que, a banda dels treballs inicialment previstos, se n’hagin pogut fer d’altres complementaris.

Ara, un cop els treballs han finalitzat i s’ha comprovat que tot funcionava perfectament, la piscina terapèutica s’ha tornat a posar en marxa aquesta setmana amb els alumnes del CEE Ventijol. No serà fins de cara al curs vinent que s’hi incorporaran els usuaris externs, ja que caldrà fer una valoració de les despeses i els costos de manteniment per repercutir-ho adequada i proporcionalment. 

 

Signatura Conveni de Col·laboració entre l’Ajuntament de Blanes i l’AMPA del Centre d’Educació Especial Ventijol 

En el curs escolar 2012-2013 assisteixen al CEE Ventijol 80 alumnes, dels quals el 65% són dels següents municipis: Arbúcies, Breda, Fogars de la Selva, Hostalric, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Hilari Sacalm, Tordera, Vidreres, Tossa de Mar i Sils.

El cost de funcionament de la piscina terapèutica és de prop de 30.000 € anuals, un import que inclou el subministrament d’electricitat, aigua i gas-oil, així com les revisions periòdiques de neteja i desinfecció anual, l’adquisició i subministrament de productes de neteja diària de l’equipament, reparacions ordinàries i personal de manteniment, entre d’altres. L’Ajuntament va evidenciar la necessitat de compartir les despeses de funcionament i manteniment de l’equipament entre el consistori i el centre escolar mitjançant la seva AMPA i, pel que fa als municipis que aporten infants, adolescents i joves al centre, s’està gestionant la seva tramitació.

Per aquest motiu, avui al matí l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, i la presidenta de l’AMPA del CEE Ventijol, Mercè Navarro, han signat un conveni de col·laboració que estableix principalment tres punts: l’Ajuntament es farà càrrec de les despeses d’aigua, electricitat i gasoil, que pugen a 17.000 € anuals; el CEE Ventijol mitjançant l’AMPA aportarà 7.000 € anuals en concepte de cofinançament de les despeses de manteniment; i es demanarà als ajuntaments que tenen alumnes en el centre una aportació econòmica total de 7.000 € anuals.

D’altra banda, avui també s’ha signat el conveni entre l’Ajuntament de Blanes i la direcció del CEE Ventijol per vehicular l’aportació de 5.000 € que va fer la Generalitat de Catalunya per a les obres de rehabilitació de l’escola. 

 

Obres d’Adequació de la Piscina Terapèutica 

El principal problema que calia arranjar era que la màquina que s’encarregava de mantenir l’estat de la piscina en els marges adequats (32 graus de temperatura i 60% d’humitat) no funcionava correctament. L’ús ininterromput durant 11 anys de la màquina que condiciona l’ambient i l’aigua va comportar un deteriorament dels elements. El motiu del desajust era el no funcionament del compressor.

D’altra banda, els ventiladors i la resta de la màquina van estar treballant en condicions d’extrema humitat i van acabar molt malmesos. Tot plegat –les elevades temperatures i humitat- van deteriorar diverses estructures i materials a l’entorn de la piscina terapèutica. D’aquesta manera, les obres han incidit principalment en 4 aspectes:

- Substitució total de la planta refredadora amb una nova maquinària que garanteixi l’eficàcia i l’eficiència a llarg termini. 

- Sanejament de les superfícies de fusta laminada que hi ha a l’interior de la piscina polint les superfícies i zones ennegrides o tacades. També s’ha fet una aplicació d’acabat final amb tractaments protectors preventius per a insectes i fongs.

- Reparació del mur de contenció extern per òxid d’elements metàl·lics: hi havia punts on s’havia produït un deteriorament superficial per corrosió dels extrems i s’ha procedit a eliminar les capes de ferro rovellat. 

- Neteja i desinfecció de la piscina per posar-la a punt després de tant de temps sense utilització. 

 

Com dèiem abans, al produir-se una baixa en l’adjudicació, s’han pogut fer treballs complementaris : 

- Reparació d’un canal de recollida d’aigües pluvials, així com la seva impermeabilització. 

- Instal·lació d’una manta tèrmica a la piscina per prevenir que hi hagi canvis de temperatura bruscos. També evita que hi hagi evaporació i, d’aquesta manera, elimina part de les pèrdues de calor que això provocava. Aquesta mesura contribueixen igualment a reduir els costos de climatització, especialment a les nits. 

- Treballs de reparació menors complementaris. 

 

 

Servei de Comunicació Ajuntament de Blanes 

Eva Palau – 608 880 002  i  972 35 17 17

Adjuntem imatges de la visita que s’ha fet avui al matí 

Autor Imatges: Ajuntament de Blanes

 

 


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version