Canal Ajuntament

Palafrugell: Jornades tècniques sobre recursos per als museus i el patrimoni en la nova economia

En el marc d’aquestes Jornades Tècniques, organitzades pel Museu del Suro de Palafrugell, el Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i RETECORK – Xarxa Europea de Territoris Surers, tindrà lloc la II Trobada Europea de Museus i Centres d’Interpretació Surers.

Els propers dies 13 i 14 de febrer tindran lloc les Jornades Tècniques: Recursos per als Museus i el Patrimoni en la nova economia. La coincidència a Palafrugell de la II Trobada Europea de Museus i Centres d’Interpretació Surers i la disponibilitat del nou Museu del Suro, inaugurat el passat mes de juny, ha propiciat una oportunitat per fer una reflexió, col·lectiva i oberta a tothom, sobre els recursos que té a l’abast el sector dels museus, i del patrimoni en general, per afrontar les conseqüències de la profunda crisi social i econòmica que ens envolta.

Per això, aquestes Jornades Tècniques, que compten amb la participació de qualificats especialistes, estan dedicades a l’anàlisi de les noves estratègies per a la sostenibilitat dels museus, unes estratègies relacionades, entre d’altres, amb els canvis que impulsa l’administració catalana, amb l’eventual vigència d’un enfocament social i participatiu, amb les oportunitats que es poden generar a partir d’un treball seriós amb el turisme cultural, amb el coneixement de noves formes de finançament i nous programes d’ajuts així com amb el treball cooperatiu i en xarxes, siguin temàtiques o territorials, a escala nacional o europea.

Els conferenciants i les intervencions són les següents:

· Jusèp Boya (Cap del Servei de Museus, Generalitat de Catalunya): “El recurs administració”.

· Gabriel Alcalde (director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural): “El recurs social”.

· Antoni Laporte (director de l’empresa Artimetria, estratègies per a la cultura): “Museus participatius: de l’hermetisme a la complicitat”.

· José Antonio Donaire (director de l’Institut Superior d’Estudis Turístics, Universitat de Girona): “El turisme cultural, entre l’experiència i el ritual”.

· Cristina Riera (gestora i consultora cultural): “Noves formes de finançament: el micro mecenatge”.

· Albert Sorrosal (director de CNS Consultores i expert en programes i projectes finançats per la U.E.): “El recurs Europa”.

· Eusebi Casanelles: (director del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya): “Les xarxes de museus i de patrimoni industrial a Europa”.

· Josep Capellà (gerent de DCB Turisme i Desenvolupament Local i coordinador de RETECORK): “La cooperació i el treball en xarxa: l’experiència de RETECORK, Xarxa Europea de Territoris Surers”.

Pel que fa a la II Trobada Europea de Museus i Centres d’Interpretació Surers, emmarcada en el projecte Territoris Surers, liderat per RETECORK i cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el FEADER, prové d’una primera reunió que va tenir lloc a Seixal (Portugal) els dies 2 i 3 de juliol de 2010 sota el títol Encontro Internacional de Património Cultural, a Cortiça e os Museus. En aquesta trobada es va tractar la possibilitat i la idoneïtat de crear una xarxa internacional de Museus i Centres d’Interpretació Surers, i la trobada d’enguany el dia 13 de febrer ha de servir per avançar més cap a una xarxa que està contemplant els següents objectius:

· Impulsar el coneixement general del patrimoni surer, la seva protecció i la seva posada en valor.

· Impulsar l’ús del patrimoni surer com un element de desenvolupament local sostenible.

· Incrementar el coneixement mutu per aconseguir una millor adaptació dels centres museístics i patrimonials a la realitat internacional del patrimoni i negocis surers, amb un fort component multinacional des dels seus orígens (intercanvis entre països de matèries primeres, de productes transformats, de capitals, empreses, persones, tecnologies i idees).

· Desenvolupar amb major rapidesa i eficiència els serveis dels centres constituents de la

xarxa, aprofitant els desenvolupaments de cadascun d’ells.

· Incrementar els recursos disponibles accedint amb major facilitat, des d’una base argumental molt sòlida, a recursos europeus.

· Concentrar esforços i desenvolupar noves iniciatives per tenir una major presència mediàtica.

Les Jornades s’adrecen especialment a professionals de museus i gestors de patrimoni cultural així com a estudiants universitaris. L’assistència és gratuïta i cal inscriure’s a través del següent correu electrònic: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. .

 

 


 

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version