Canal Ajuntament

Llagostera. L'arxiu municipal de Llagostera rep un fons fotogràfic de 24.000 negatius

Hi ha prevista una exposició de les fotografies a finals del 2013

L’Arxiu Municipal de Llagostera ha ingressat més de 24.000 negatius fotogràfics (1.533 en vidre) procedents del fotògraf Ricard Solà, que durant 41 anys va fotografiar la gent de Llagostera i la vida institucional, social i cultural del poble.

El fons “Fotos Solà – Can Llirinós” és un conjunt documental format per 24.343 negatius fotogràfics datats entre el 1949 i el 1990 que conté la totalitat de l’activitat professional de Ricard Solà: reportatges d’esdeveniments festius, institucionals i religiosos, imatges publicitàries, casaments, comunions, retrats, fotos de galeria...

Les imatges del fons constitueixen una mostra típica de la feina que a la segona meitat del segle XX realitzen els fotògrafs de poble. Les seves fotografies recullen pràcticament la totalitat dels llagosterencs que passaren a retratar-se al seu estudi, reflecteixen també la majoria de les obres públiques, diferents esdeveniments socials i culturals que es produïren al poble, les inauguracions i les visites oficials i l’aspecte de l’entorn arquitectònic i paisatgístic de Llagostera.

L’estat de conservació  d’aquesta documentació és bo, tal i com ha destacat l’arxivera municipal, Marta Albà: “la informació que ofereix té interès per conèixer diferents aspectes de la història del poble alhora que documenta el treball d’un professional de la fotografia durant bona part del segle XX”.

El regidor de cultura de l’Ajuntament de Llagostera, Josep Aliu, ha agraït que les filles de Ricard Solà, Assumpció i Fina, hagin volgut donar el fons a l’Ajuntament de Llagostera. En aquest sentit ha explicat que “l’Arxiu Municipal de Llagostera  en garantirà la preservació i en farà difusió” i que a finals de 2013 se’n farà una exposició, una vegada el fons estigui inventariat i descrit en la seva totalitat.

Sobre Ricard Solà

Ricard Solà Carles (Anglès 1916 -Llagostera 1991) va arribar a Llagostera el 1948 en casar-se amb Maria Dolors Llirinós Madí. De seguida inicia l’activitat professional com a fotògraf compaginant-la amb la papereria/llibreria.

Alguns dels negatius que formen el fons (Foto: Ajuntament)


Celebració de Corpus de 1959 (Foto: fons Fotos Solà- Can Llirinós)


Festa Major 1959. Retrat de grup de les participants de en la recollida de donatius del Dia Mundial del Càncer a la plaça Catalunya, davant de can Romeu (Foto: Fons Fotos Solà-Can Llirinós)
Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version