Canal Ajuntament

Cassà de la Selva. Cassà estalvia 300.000 kWh i 130 tn de CO2 a l'any

La Unió Europea promou el compromís del pacte d'alcaldes per l'energia sostenible, compromís que es va subscriure a Cassà en l'any 2012 i va provocar que es redactés un document anomenat Pla de l'Energia Sostenible de Cassà de la Selva (PAES), que analitza la situació energètica del municipi i dóna unes directrius, a complir per l'Ajuntament per tal d'assolir els l'objectiu de reducció del 20% del consum energètic i la implementació del 20% d'energies renovables, tot abans de l'any 2020. És l'anomenat compromís 20/20/20.

En el marc d'aquest compromís s'han realitzat o estan desenvolupant-se actualment un total de 21 actuacions de les llistades al PAES, que suposen el 34% de les actuacions proposades al Pla. Amb la implementació d'aquestes accions s'ha aconseguit de moment una reducció directa i mesurable de prop de 300.000 kWh anuals i s'han deixat d'emetre a l'atmosfera 130 tn de CO2.

Les actuacions dutes a terme per l'Ajuntament han estat sobretot centrades en l'estalvi energètic de l'enllumenat públic i la millora dels equips de clima i il·luminació dels equipaments municipals, però també es treballa en altres àmbits com la mobilitat sostenible i la divulgació, per aconseguir que els ciutadans del municipi adoptin hàbits per l'estalvi energètic o millores tecnològiques que permetin anar consumint cada vegada menys energia.

A tall d'exemple, s'han actuat a molts dels carrers del poble, on s'ha substituït les bombetes per d'altres que de consum més baix, amb un estalvi per bombeta d'entre el 33% i el 50%. També s'ha treballat en la millora de l'encesa i apagada de les línies, amb la col·locació de rellotges astronòmics o reguladors de flux.

Pel que fa als equipaments, s'han fer actuacions de més entitat, com ara el canvi dels focus del Pavelló del Foment Deportiu per focus LED, o de la substitució dels sistemes de clima de la seu de l'Ajuntament, per d'altres de molt més eficients, però també s'ha actuat en determinats equipaments, com la llar d'infants, amb la conscienciació del personal treballador i de neteja i amb la introducció de petites millores de material i funcionament, que suposen també un estalvi energètic considerable, però una inversió molt menor.

Tot i que s'està treballant a bon ritme, queda molta feina a fer. Segons l'estudi del PAES, només el 2% de l'energia consumida a Cassà és consumida directament pels serveis públics de l'Ajuntament, i el restant queda repartit entre transport privat i comercial, que consumeix el 50% de l'energia, el consum que fem a les cases particulars, que suposa el 27% del consumit al municipi, i d'altres com el consum al sector terciari, que suposa el 14% i les emissions associades al tractament de residus urbans, amb un 7% del consum energètic.

En conclusió, el treball per aconseguir el repte de la millora en eficiència energètica, s'ha de fer des de tots els àmbits, i sobretot des del transport privat i el consum a la llar.

Podeu trobar consells per a estalviar energia al web de l'ajuntament www.cassa.cat i a d'altres webs més especialitzats com www.icaen.gencat.cat.

142814160220150063_1.JPG
142814160220150063_2.JPG
142814160220150063_3.JPG


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version