Canal Ajuntament

Girona. L’Ajuntament de Girona presenta els nou capgrossos restaurats de la comparsa dissenyada per Joaquim Pla i Dalmau el 1963

Es tracta del Ciutadà i la Beneta de la Força, el Mercader i l’Argentera, el Merdisser i la Marieta de les Cols, el Ballester i la Pericota i l’Esquivamosques

L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont; el director del Museu d’Història de la Ciutat, Pere Freixas, i el cap de colla de Fal·lera Gironina, Nuxu Perpinyà, han presentat aquest matí els capgrossos de la ciutat restaurats, que són les nou figures de la comparsa que va dissenyar Joaquim Pla i Dalmau el 1963: el Ciutadà i la Beneta de la Força, el Mercader i l’Argentera, el Merdisser i la Marieta de les Cols, el Ballester i la Pericota i l’Esquivamosques. Aquestes figures protagonitzaran una cercavila i un acte al Museu d’Història de la Ciutat aquest dissabte, 27 d’octubre, en el marc de les Fires de Sant Narcís.

Aquesta presentació “encaixa amb la voluntat d’aquest govern d’anar cuidant i posant en valor el nostre patrimoni i la nostra cultura popular que tristament ha estat sovint desatesa i que encara som lluny de tenir-li la consideració que ha de tenir a Catalunya i a la ciutat Girona”, tal com ha manifestat l’alcalde de Girona. Carles Puigdemont ha fet una crida també a les famílies de Girona “perquè facin un petit gest de responsabilitat amb la mainada i els expliquin qui eren aquests personatges fascinants i que els expliquin un relat al seu voltant i ho vinculin al territori”.

Les nou figures protagonitzaran una cercavila i un acte al Museu d’Història de la Ciutat aquest dissabte, 27 d’octubre, en el marc de les Fires de Sant Narcís. La comparsa guiada començarà a partir de les cinc de la tarda i recorrerà els carrers del Barri Vell (de la “Força vella”) i, després de passar pels indrets que representen cadascun d’aquests capgrossos, acabarà a les sis de la tarda al Museu d’Història. “Aquesta presentació és la primera acció d’un projecte més ampli que culminarà amb una exposició la propera primavera dedicada al bestiari i a la faràndula gironina, ja que el 2013 es compliran 50 anys dels capgrossos de Joaquim Pla i Dalmau i 500 anys dels primers gegants coneguts de la ciutat”, ha avançat Pere Freixas. Un cop finalitzi aquesta mostra, s’exhibiran de manera permanent en un espai habilitat per aquesta finalitat a l’entrada del Museu d’Història de la Ciutat.

“Aquesta comparsa és l’única que tenim sencera de totes les que hi ha hagut a Girona des que a mitjans del s. XIX van aparèixer els primers capgrossos com a elements de la faràndula a la ciutat. Són peces úniques, fetes sense motlle. Va pensar una comparsa de capgrossos que no fossin elements genèrics com la resta que hi ha havia hagut fins aquell moment, sinó que fossin uns capgrossos que expliquessin una mica la història de la ciutat”, ha explicat Nuxu Perpinyà, que ha afegit que “ara el paper d’aquestes figures és fer d’iniciadors per la mainada de Girona de la història local; les rèpliques, des del carrer, i els originals, des del Museu d’Història”.

La nova comparsa de capgrossos està vinculada a algun indret de Girona. Estan construïts segons els dissenys que contenen les làmines en color que edita el mateix Joaquim Pla coincidint amb la seva estrena el 13 de juny de 1963 durant la processó de Corpus. Jaume Busquets va ser l’encarregat de modelar-los, mentre que de pintar-los se n’encarregà Joan Castells i les modistes Remei Teixidor i Josefina Quiñoy en feren el vestuari.

 

 Dossier

 

 


 

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version