Canal Ajuntament

Blanes. El turisme espanyol, francès i rus, principals visitants de Blanes aquest estiu

Aquesta és una de les dades que s’ha donat a conèixer coincidint amb la presentació de la Taula de Turisme de Blanes, el nou òrgan d’interlocució de l’Ajuntament amb tots els sectors econòmics vinculats a aquest àmbit: allotjament, comerç i restauració 

 

La Taula de Turisme de Blanes -que s’ha posat en marxa aquest mes d’octubre-, substituirà les funcions que fins ara feia el Patronat Municipal de Turisme, tot i que des d’un punt de vista molt més ample, ja que té format assembleari i s’ha convidat a participar-hi altres àmbits econòmics com la restauració i el comerç (que ja disposaven d’un representant al Patronat), així com l’oferta complementària i els atractius turístics de renom a la població. En aquest sentit, la intenció és que sigui el nou òrgan d’interlocució de l’Ajuntament de Blanes amb tots els sectors econòmics vinculats al turisme, i que es puguin definir estratègies conjuntes i nous productes de cara a la millora de la competitivitat de Blanes com a destinació turística. 

Aquest nou òrgan forma part de l’estructura participativa del Departament de Promoció de la Ciutat, que estableix tota una sèrie de mecanismes de participació de tots els sectors econòmics amb l’Ajuntament per treballar projectes a curt i mitjà termini a través de taules sectorials. Paral·lelament a aquests mecanismes, s’està treballant en la definició d’un grup de debat de planificació a mig i llarg termini per definir les estratègies de ciutat a través d’un Think Tank. Aquest grup de treball també comptarà amb les aportacions de representants de tots els sectors econòmics, així com d’altres professionals residents a Blanes però que treballin fora.

Durant la presentació de la Taula de Turisme -que va anar a càrrec de la primera tinenta d’alcalde de Benestar i Ciutadania, Lourdes Fàbrega, després que l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, els va donar la benvinguda-, es va presentar la memòria d’estiu i una valoració de la temporada turística. Tanmateix, es van plantejar les línies estratègiques per al  turisme i es van proposar diversos grups de treball per aprofundir en temes concrets. 

 

Ocupació Turística 

A l’hora de fer balanç de la temporada turística que tot just s’acaba de tancar, una de les principals dades és que en general hi ha hagut una ocupació inferior a la del 2011, llevat del mes de setembre. Segons dades facilitades pels mateixos establiments a l’Oficina de Turisme, als hotels és on s’ha registrat un millor resultat, entre el 65% i el 85%; als càmpings s’ha situat entre el 33% i el 60% i als apartaments entre el 32% i el 60%. Durant els mesos de juny, juliol i agost l’ocupació mitjana als apartaments ha caigut un 16%, mentre que als càmpings ha patit una davallada important els mesos d’agost i setembre respecte l’any anterior, un 7%. 

 

Oficines d’Informació Turística 

Respecte les accions d’atenció al client que s’han fet des de l’Oficina de Turisme de Blanes del maig al setembre destaca l’augment del nombre de persones ateses a les  OIT (Oficines d’Informació Turística) que han donat servei aquest estiu. Es tracta de les OIT que estan situades al costat de la Biblioteca (Oficina Central), al nucli urbà (Oficina de la plaça Catalunya) i a la zona turística (Oficina dels Pins). Així, la suma del nombre d’atencions a les tres oficines obertes l’estiu de 2012 és de 13.083 visitants, un 42% més que al 2011, quan se’n van atendre 9.244 en aquestes tres mateixes oficines.

Les consultes que s’han atès eren majoritàriament de visitants de l’estat espanyol, seguits pel públic de França i en tercer lloc pels qui procedien de Rússia, Ucraïna i Lituània. Respecte el tipus d’informació demanada, la major part es referia al jardí botànic Marimurtra (16’25%), seguida per les activitats que es fan a Blanes (15’45%), el trenet i els creuers (12’84%), el jardí botànic Pinya de Rosa (8’83%), els Concurs Internacional de Focs d’Artifici (7’96%) i el castell de Sant Joan i l’església Santa Maria (7’07%). La demanda d’informació sobre les platges del municipi ocupa el vuitè lloc amb un 6’09%. 

  

Millores en la Competitivitat i la Promoció 

Per millorar la competitivitat de la destinació de Blanes, una de les accions que s’han continuat fent a l’estiu són les visites guiades nocturnes, que enguany han incorporat dues novetats: a diferència de les tres anteriors edicions, l’activitat ha passat ser de pagament (3’50 € als majors de 14 anys) i hi ha hagut la condició que els grups havien de ser d’un mínim de 15 persones. Respecte el 2011, hi ha hagut una reducció d’un 60% dels usuaris, si bé s’ha doblat a l’agost (142 persones) respecte al juliol (85 persones). Aquesta davallada d’usuaris pot haver estat a causa que enguany ha deixat de ser una activitat gratuïta o bé que en anys anteriors els usuaris fossin principalment habitants de Blanes o propietaris de segones residències. De fet, i en favor d’aquesta hipòtesi, s’ha constatat una disminució del percentatge de sol·licitants de les visites en català i castellà, que al 2011 va ser d’un 90% i ha passat a ser d’un 73%. 

Un altre dels serveis que s’ha continuat oferint als visitants per millorar la competitivitat de Blanes –en aquest cas dins la marca DTF, Destinació de Turisme Familiar-, són els Beachs Clubs Infantils que estaven oberts a la platja del centre i a la dels Pins. Enguany hi ha hagut poc més de 10.000 usuaris d’aquest servei gratuït respecte els poc més de 14.600 que van haver el 2011. Aquest descens ha estat principalment a causa de dos factors: no s’han comptabilitzat els nois i noies que feien els casals d’estiu i no s’han organitzat tantes edicions de la Festa de l’Escuma com en anys anteriors, una activitat que aplegava molts participants.

Entre les accions de promoció que s’han impulsat des de l’Oficina de Turisme, cal destacar l’excel·lent resultat que han suposat enguany les cinquenes Jornades Gastronòmiques del Suquet de Peix de Sa Palomera, que es van fer del 10 de juny al 15 de juliol. Aquesta darrera edició ha augmentat del 50% el nombre de restaurants participants i també s’ha registrat un augment del 27% del nombre total de menús serveis. 

 

Nou Material Turístic i de Promoció 

L’Ajuntament treballa des de fa mesos en l’edició de nou material de promoció turística amb la nova marca de Blanes. Aquest estiu s’ha editat un flyer que s’ha distribuït als hotels i als llocs d’arribada de turistes (estacions de trens i d’autobusos, aeroport, etc). També s’ha elaborat un nou plànol de Blanes que incorpora en un sol document desplegable la guia de carrers, les rutes turístiques i el mapa del municipi. De distribució gratuïta, inicialment se n’han fet 40.000 exemplars en 2 versions, cadascuna de les quals inclou 3 idiomes: català, castellà i anglès + francès, holandès i rus.

Igualment, s’estan acabant d’elaborar dos catàlegs adreçats a professionals del sector, un general sobre Blanes i l’altra enfocat al turisme esportiu. Aquest nou material (en castellà/francès i Anglès/rus) es presentarà a les fires de turisme internacional de preparació de la nova temporada. Paral·lelament, l’Oficina de Turisme de Blanes està fent un esforç per implantar un pla de màrqueting digital per millorar i potenciar la presència a la xarxa i promocionar així la destinació. 

 

 

Per a més informació :

Eva Palau – 608 880 002 i 654 725 106 

Adjuntem gràfiques amb les dades + Imatges Turisme Blanes 

Autor Imatges: Ajuntament de Blanes 

 

   Dades temporada estiu 2012 - Blanes

 

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 972 831 541

Top Desktop version