Publicat el Dissabte, 27 Setembre 2014 18:00 Escrit per Ajuntament de Llagostera
Llagostera ha dedicat aquest dissabte una jornada als mítics motors Jacob ideats i fabricats a Llagostera durant els anys 20. La jornada s'emmarca dins les activitats programades de Can Caciques, Centre d'Interpretació de Llagostera amb la voluntat de donar a conèixer el patrimoni.
Una quinzena de propietaris de motors s'han trobat a Llagostera on han engegat i explicat el funcionament dels motors. Seguidament s'ha fet la xerrada 'Miquel Casadevall, el meu avi inventor' a càrrec d'Ignasi Casadesús Casadevall.
Els actes han acabat a les 13 h amb una explicació tècnica del motor Jacob i una segona posada en marxa.
Aquesta jornada complementa l'exposició 'El Jacob, un motor fet a Llagostera' de l'espai 'La Temporal' de Can Caciques que es pot visitar gratuïtament de dilluns a diumenge de 10 a 14 h.
Sobre els motors Jacob
Ideats pel llagosterenc Miquel Casadevall pels volts de 1920 a partir d'un motor Challenge americà similar. L'enginy de Miquel Casadevall va aportar al model de referència una millora substancial en disminuir-ne a una tercera part el consum de combustible. Aquesta, segurament, va ser la clau de l'èxit dels Jacob, motors de marxa lenta i de baix consum.
Va ser abans de la guerra civil espanyola que els motors Jacob de Llagostera varen viure l'època d'esplendor. Es produïen a Can Pau Jacob -nom amb què s'ha conegut popularment el taller dels Casadevall a Llagostera-, i es distribuïen per tota la península. El motor va ser reconegut amb distincions a Barcelona i a Lleida, on va guanyar, respectivament, la Medalla d'Or a l'Exposició de Regs de l'any 1927 i la Medalla de Plata l'any 1928.
Amb l'inici del conflicte armat del 1936, Miquel Casadevall es va traslladar a Barcelona i no va tornar a Llagostera fins al 1939, moment en què va reprendre l'activitat a l'empresa familiar, però dedicada ja a la fundició de metalls, la fabricació de cisalles i de bombes d'engranatge, entre d'altres i més tard a la fabricació de les serres de metall "Langosta", d'agulles per a màquines de punt i de serretes per a ampolles d'injeccions. En aquell moment ja no es fabricaven motors Jacob, però durant molt de temps encara varen funcionar en moltes cases de pagès i horts de Llagostera i d'arreu.
Miquel Casadevall va batejar el seu motor amb el nom de l'àvia paterna, Jacoba Darder. Els Jacob es fabricaven en versió 1½ cv, 2¼ cv i 4 cv. Els petits es venien per 700 pessetes i gastaven poc, de 5 a 35 cèntims l'hora. Era un motor de gasolina de marxa lenta, amb un sol pistó, que funcionava, depenent del model, a 300-500, 300-650 i 500 revolucions i per això prometia tenir menys desgast que d'altres.
Al material promocional es defensava la seva versatilitat, però els Jacob estaven pensats sobretot per activar bombes d'aigua i generadors elèctrics i per a treballs que exigissin poca força motriu, com ara accionar premses, serres, màquines de rentar, molins domèstics, etc.
Sobre Miquel Casadevall
Nascut a la plaça del Mercat el 17 de maig de 1888, fill de Pau Casadevall Darder i Carme Font Coromines, Miquel Casadevall es va criar al si d'una família de serrallers que dominava l'art del ferro forjat. L'enginy i el perfeccionisme per una banda i l'emprenedoria per l'altra varen ser trets distintius de la seva personalitat i li varen determinar de forma decisiva la trajectòria vital.El seu caràcter decidit i emprenedor el va dur a crear una de les empreses de referència de Llagostera durant el segle XX, Casadevall SA. Fou a la mort del seu pare, Pau Casadevall, el 1925, que Miquel va proposar a la seva mare i els germans, Raimon i Josep, de formar la societat Casadevall i reformar el taller, emplaçat ja al carrer Sant Pere, just on hi havia hagut la Sala Bassets,. Al cap dels anys la societat esdevindria Casadevall SA i el 1946 s'ampliaria la fàbrica per donar pas a les instal·lacions definitives de la societat . Sobre Can Caciques. Centre d'Interpretació de Llagostera El Centre d'Interpretació de Llagostera Can Caciques és un equipament dinàmic i actiu que convida el visitant a descobrir els trets més significatius del passat del poble.Es troba ubicat a Can Caciques, una casa construïda aprofitant una de les torres de la muralla medieval del segle XIV.Està format per dos espais. La vila emmuralla ens descobreix la formació del nucli antic de Llagostera amb un recorregut per l'evolució urbana des de la construcció del castell i la muralla fins que queda sobrepassada pel creixement urbà del segle XVI.L'espai El privilegi del bosc ens apropa a la relació de l'home i el bosc, que a Llagostera ha estat tradicionalment intensa donada la important presència de superfície forestal al municipi, on conflueixen els massissos de Gavarres i de l'Ardenya - Cadiretes. Conté un variat fons de peces en exposició permanent que il·lustren alguns dels oficis derivats de l'aprofitament del bosc.A més, Can Caciques presenta periòdicament "La Temporal", on posa el focus sobre una de les peces de la col·lecció que no estan visibles a l'exposició permanent per descobrir al visitant aspectes propis de la vida domèstica, el lleure, la indústria i els oficis o els costums populars de Llagostera.