Publicat el Dimecres, 27 Novembre 2024 17:59 Escrit per Redacció
La possibilitat de portar-hi a terme activitats econòmiques complementàries, una novetat en el nou acord de cessió, fa viable el manteniment de l’espai L’edifici, considerat Bé d’Interès Local i que ja acull la Fira Avícola de la Raça Prat, és originari de principis del segle XX i va convertir-se en el centre de producció lletera més important de Catalunya
La Junta de Govern de l’Ajuntament del Prat ha aprovat aquest dimecres la signatura per part de la tinent d’alcaldia d’Urbanisme, Alba Bou Jordà, d’un nou conveni amb AENA que facilita les condicions necessàries perquè la Granja de la Ricarda pugui convertir-se, a llarg termini, en un museu del Prat i centre d’interpretació del territori del Delta del Llobregat. El text incorpora com a novetat respecte de l’anterior cessió la possibilitat de desenvolupar-hi activitats econòmiques que puguin compensar els costos de manteniment d’aquesta propietat cedida de gairebé 25.000 m2, així com actes de promoció local i un projecte permanent. Així mateix, el nou conveni segueix preveient la celebració anual de la Fira Avícola de la Raça Prat al recinte.
L’Ajuntament, tal com recull el nou text, considera que l’edifici, catalogat com a Bé d’Interès Local, és el lloc idoni per a construir-hi un museu i centre d’interpretació del territori que serveixi per a la difusió, conservació i promoció de l’entorn, des dels espais naturals del Delta al Parc Agrari del Baix Llobregat, sense oblidar el nucli urbà. A partir d’aquesta signatura, tal com ja va apuntar l’alcalde Lluís Mijoler aquesta setmana en el marc de la presentació de la Fira Avícola, el consistori posarà fil a l’agulla per obtenir fonts de finançament addicionals que permetin adequar l’espai per posar en marxa el futur equipament d’interès social.
La clàusula que obre la porta a la sostenibilitat
Per tal de fer front als costos de manteniment dels 24.732 m2 de terreny i l’edifici que conformen la Granja de la Ricarda, propietat d’Aena cedida a l’Ajuntament, el nou conveni contempla que s’hi puguin portar a terme activitats econòmiques complementàries vinculades a la difusió del producte de proximitat, com la venda d’aquests o la restauració. En cas que els ingressos derivats d’aquestes activitats superessin els costos de manteniment, s’estableix que el romanent s’hauria de destinar a activitats mediambientals al Prat.
El conveni té una durada de quatre anys i, en qualsevol moment abans de la seva finalització, les parts poden acordar prorrogar-lo quatre anys mes. L’Ajuntament del Prat i Aena ja havien signat convenis de cessió d’ús de la Granja de la Ricarda anteriorment, però, a diferència de l’actual, tenien una vigència de dos anys i no permetien que s’hi portessin a terme activitats econòmiques, condicions que feien insostenible un projecte municipal permanent.
La Granja de la Ricarda, una peça clau del patrimoni agrícola català
La Granja de la Ricarda va ser construïda per l’industrial tèxtil Manuel Bertrand a principis del segle XX a la finca de la Ricarda. Per les seves característiques tècniques i metodològiques, aviat es convertí en una explotació lletera model i la més important de Catalunya. Els acabats exteriors i els elements decoratius d’aquesta obra, del gran enginyer Joan Torras i Guardiola, s'emmarquen plenament en el modernisme català. La construcció la va fer l'empresa del pratenc Josep Monés i Jané, amic dels Bertrand i a qui es deuen bona part dels edificis més singulars de la ciutat. Com a conseqüència de les afectacions per l’ampliació de l’aeroport, el 2010 la Granja de la Ricarda va ser desmuntada i reconstruïda a la seva ubicació actual al camí de Cal Silet.