Publicat el Dimecres, 23 Octubre 2024 13:59 Escrit per Ajuntament de Banyoles
L’editorial Comanegra ha editat aquest receptari elaborat a partir d’una quarantena d’expressions de la llengua catalana vinculades al menjar
Banyoles ha estat el lloc escollit pel xef Lluc Quintana, del restaurant Can Xapes de Cornellà de Terri, per presentar Per sucar-hi pa!, un llibre que no només parla de cuina, sinó que és una simbiosi entre receptes i expressions dels països catalans relacionades amb el menjar. Aquest és un llibre a quatre mans, ja que les il·lustracions que acompanyen les receptes són de Marta Montenegro.
Gallina vella fa bon caldo o ser la xocolata del lloro són algunes de les 35 expressions catalanes que es poden trobar en aquest llibre de Lluc Quintana, xef de Can Xapes, i que, conjuntament, amb la dissenyadora Marta Montenegro han elaborat un recull de plats a través d’expressions de la llengua catalana vinculades al menjar. A les receptes de Quintana i les il·lustracions de Montenegro cal sumar-hi els apunts sociològics i gormands de Magí Camps, que ha donat com a resultat Per sucar-hi pa!.
Lluc Quintana ha explicat que “és un llibre pensat des de l’origen gastronòmic i de la llengua, i és que a partir de les frases fetes, jo m’he encarregat de fer una recepta amb un producte principal i la Marta ha dissenyat les il·lustracions”. A més, també ha afegit que “per posar en valor les expressions escollides hem comptat amb la col·laboració de Magí Camps que ens ha ajudat a conèixer l’origen de les frases fetes”. Per la seva banda, Marta Montenegro ha apuntat que “una de les dificultats que vam tenir a l’inici del projecte era com ajuntar cuina i llengua per tal que tingués un sentit i que permetés a en Lluc fer les receptes i que jo en pogués fer les il·lustracions, tant en sentit literal com en el metafòric, per això l’aportació d’en Magí ha estat molt important”.
El llibre, editat per Comanegra, inclou receptes de primers plats, plats principals i postres. Les fotografies han anat a càrrec de la banyolina Laura Pujolàs i el pròleg ha estat a càrrec de la reconeguda cuinera, Carme Ruscalleda.
Lluc Quintana i Banyoles
La presentació de Per sucar-hi pa! ha tingut lloc a Banyoles, una ciutat amb la que Lluc Quintana hi té una vinculació cada vegada més estreta. El passat mes de març el xef gironí i el consistori van presentar un projecte de malbaratament alimentari en la que es van recuperar i transformar prop de 800 quilos de taronja amarga provinent de l’arbrat municipal.
En aquesta línia, Miquel Noguer, alcalde de Banyoles, ha destacat que “cal posar en valor la feina que en Lluc fa més enllà de la seva cuina, en aquesta ocasió hi ha el rerefons de la protecció a la llengua i de la memòria històrica, que se suma a la seva tasca de donar oportunitats als joves que treballen i es formen a Can Xapes”, a més d’afegir que “es tracta d’un llibre d’aquí, de casa nostra, que fa comarca i territori i que, per això, presentem a Banyoles”.