Publicat el Dilluns, 21 Octubre 2024 15:57 Escrit per Ajuntament de Banyoles
L’Ajuntament de Banyoles ha celebrat aquest migdia un acte en el que s’ha reconegut la tasca com a ciutadà i seu llegat com activista cultural i natural de Josep Maria Massip
Avui l’Ajuntament de Banyoles ha fet entrega de la Medalla d’Or de la Ciutat al naturalistaJosep Maria Massip i Gibert, que serà la 19a persona en rebre aquest distintiu. El consistori hadecidit atorgar aquest reconeixement a Massip pel seu treball en els àmbits cultural, social i natural. El lliurament ha tingut lloc en un Teatre Municipal de Banyoles que s’ha omplert per viure aquest acte institucional.
Josep Maria Massip, naturalista, licòleg i etnògraf va néixer a Banyoles el 1948 i compta amb molt treballs i publicacions sobre la fauna en general, i més en concret, sobre els seus estudisdel llop. Amb tot, més enllà de la seva tasca com a naturalista, a nivell professional ha estat marcat com a directiu d’empreses i diferents entitats, i també ha col·laborat en premsa, ràdio i televisió.
Miquel Noguer, alcalde de Banyoles ha destacat que “estem davant d’una de les figures exemplars de la ciutat i el fet d’entregar-li la Medalla d’Or era una passa més que havíem de fer com a consistori perreconèixer la seva tasca com a ciutadà, a nivell cultural i mediambiental, i així ho vam acordar tots elsgrups municipals”. A més d’afegir que “és una persona que des de sempre ha tingut ganes de fer coses i ha estat implicat, des de jove, en el teixit social de Banyoles”.
Durant l’acte d’entrega de la Medalla d’Or de la Ciutat, Josep Maria Massip ha explicat que “m’he considerat sempre una persona amb inquietuds, mai he deixat de treballar en iniciatives de patrimoni cultural i natural de la nostra comarca”. Massip també ha destacat que“m’he involucrat en la vida de la ciutat, perquè soc de Banyoles i estimo Banyoles, per això, rebre la Medalla d’Or és, segur, el millor reconeixement que podria tenir”.
Dinovena persona en rebre la Medalla d’Or
L’any 2011 Josep Maria Massip va rebre el premi a la Trajectòria dels Premis Banyolí de l’Any. En referència al seu treballs etnogràfics ha escrit llibres, articles, i ha participat en nombrosesconferències, col·loquis i exposicions. Entre altres, és autor de El llop i els humans. Passat ipresent a Catalunya. També ha estat una figura destacada en la defensa del medi ambient, especialment en la preservació de l’Estany de Banyoles, motiu pel qual l’any 2012 va obtenir el Premi Josep Codina a la preservació del patrimoni natural de la Fundació Valvi.
Massip se suma a la llista de personalitats que ja arriba a 19 persones que han estat distingitsamb aquest honor, el darrer dels quals va ser Jeroni Moner l’any 2017.
- 7 de febrer de 1979. Josep M. Corominas Planellas (al mèrit cultural).
Antoni Maria Rigau i Rigau (Cronista Oficial).
- 15 de juny de 1985. Erundino Sanz Sánchez.
- 28 d’abril de 1991. Francesc Figueras i de Ameller. Jaume Butinyà i
Granés.
- 25 d’octubre de 1993. Manuel Saderra i Puigferrer.
- 18 de desembre de 1999. Antoni M. Rigau i Rigau.
- 12 de desembre de 2004. Jaume Farriol i Montserrat.
- 15 d’agost de 2005. Pere Comas i Masgrau.
- 8 d’abril de 2006. Frederic Corominas i Planellas.
- 28 de desembre de 2006. Magdalena Aulina i Saurina.
- 20 de desembre de 2008. Josep Maria Mateu i Tarafa.
- 24 d’octubre de 2009. Martirià Font i Coll.
- 20 d’octubre de 2012. Joan Olivas i Coll.
- 1 de juliol de 2013. Club Esportiu Banyoles.
- 29 de setembre de 2014. Pere Bach i Fernando.
- 30 de maig de 2016. Irene Rigau i Oliver.
- 25 de setembre de 2017. Jeroni Moner i Codina.
- 19 d’octubre de 2024, Josep Maria Massip i Gibert.