Canal Ajuntament

L'Ajuntament de Quart signa un conveni per millorar la gestió forestal i donar una resposta sostenible al canvi clmàtic

L’Ajuntament de Quart signa un conveni amb l’empresa Palets J. Martorell per a la gestió forestal i l’aprovisionament de biomassa per als equipaments municipals

Les actuacions forestals permetran reduir el risc d’incendis, millorar la biodiversitat i garantir la sostenibilitat dels boscos municipals de Quart

Aquesta actuació pretén ser una prova pilot que incentivi a que els propietaris forestals privats del terme municipal també adoptin aquest tipus de gestió forestal sostenible

 

Aquest mes de juliol, l’Ajuntament de Quart ha signat un conveni d’un any de durada amb l’empresa Palets J. Martorell per a la gestió forestal de sis finques de titularitat municipal, situades al massís de Les Gavarres. L’objectiu d’aquest acord és millorar la salut dels boscos per afrontar els desafiaments del canvi climàtic, a la vegada que es gestiona de manera sostenible per obtenir biomassa destinada a subministrar energia als equipaments municipals.

La gestió forestal esdevé imprescindible per garantir la persistència de les masses forestals, afavorir la salut i la vitalitat dels ecosistemes, i prevenir riscos naturals. En els darrers anys, els boscos catalans, especialment els de les comarques gironines, han experimentat períodes de dèficit hídric i altes temperatures. Aquests factors han debilitat les espècies forestals, incrementant la incidència de plagues i malalties que causen una elevada mortalitat d'arbres, com és el cas del pi marítim afectat pel Matsucoccus. Aquesta situació ha generat boscos amb arbres morts o parcialment secs, augmentant el risc d'incendis forestals.

L’alcalde de l’Ajuntament de Quart, Ferran Rodero, ha assenyalat que «els boscos municipals de Quart no són una excepció d’aquesta situació generada per la sequera i el canvi climàtic. Per això, volem centrar els nostres esforços a fer una gestió forestal adequada a la situació en la qual ens trobem i adaptar els boscos al futur, fent-los més resilients al nou clima». A més, ha destacat que «desitgem que el nostre exemple serveixi com a prova pilot que animi a la resta de propietaris de finques a seguir les nostres passes».

 

Una resposta sostenible al canvi climàtic

El procés de gestió forestal que es durà a terme als boscos públics de Quart consistirà a fer una selecció dels arbres amb més capacitat de supervivència mitjançant una aclarida, la qual reduirà el nombre d’arbres presents, mitjançant la tala dels que estiguin debilitats, morts i parcialment secs. Aquest procés s’executarà durant aquesta tardor i hivern, i es prioritzarà la implantació de pins sans i ben formats i es potenciarà els rodals d’alzina surera i roure. 

Això contribuirà a afavorir que els arbres que es deixaran implantats seran més resistents als estressos provocats pel canvi climàtic; es reduirà la vulnerabilitat del bosc davant del foc, i es promourà la seva regeneració natural.

Amb la finalitat que aquest procés sigui sostenible, la fusta obtinguda dels treballs forestals en aquests boscos públics, en part, es transformarà en fusta de trituració, com a subministrament de biomassa per la caldera municipal de Quart. D’aquesta manera, es generarà energia tèrmica als equipaments municipals (pavelló poliesportiu, Local Social de Quart, gimnàs i edifici de l’Escola Santa Margarida), amb la fusta resultant, tancant així el cicle natural de producció i consum de combustible a escala local.

A partir d’aquesta actuació, s’anirà duent a terme una planificació continuada de la gestió forestal amb l’objectiu de continuar millorant la salut dels boscos i la biodiversitat del paisatge. Aquesta planificació inclourà l’execució d’aclarides periòdiques, realitzades cada 10 anys.

 

Un exemple per a propietaris privats

El model de gestió forestal que s’implementarà a les finques municipals de Quart a través d’aquest conveni vol ser un exemple per a propietaris privats de parcel·les forestals de les Gavarres. Aquests boscos, que tenen una elevada cobertura forestal i no han rebut cap intervenció en anys, comporten un risc elevat d’incendis a la zona.

A més, la demanda de biomassa contribueix a potenciar la gestió forestal sostenible i esdevé una sortida al mercat per a la fusta de menor qualitat dels boscos. La seva producció té avantatges importants directes sobre el medi natural, com la disminució del risc d'incendi i la millora de l'estat de les masses forestals, i indirectes, com la percepció del bosc com a font de treball i riquesa.

 

1722337429conveni_fusta_quart_1.png

1722337430conveni_fusta_quart_2.jpg

17223374321722330891345.jpg

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version