Canal Ajuntament

Presentació de les novetats del Museu de la Terrissa de Quart

Es presenten les novetats del proper trimestre d’aquest equipament cultural del municipi de Quart dedicat a la preservació i difusió del món terrisser

Després de vuit mesos de reobertura, el Museu de la Terrissa de Quart, ha fet les primeres passes per consolidar el seu paper com a referent cultural i patrimonial del municipi de Quart

 

Aquest matí, l’edifici dels serveis territorials de Cultura a Girona ha acollit la presentació de les novetats que es duran a terme al Museu de la Terrissa de Quart a partir de l’últim trimestre d’aquest 2024. També s’ha fet balanç de les actuacions realitzades des del novembre 2023, moment en el qual aquest equipament museístic dedicat a la preservació i difusió de la terrissa, va reobrir les portes.

A l’esdeveniment hi ha participat l’alcalde de l’Ajuntament de Quart, Ferran Rodero; el director de la revista Bonart, Ricard Planas, el secretari de l’Associació de Terrissers Artesans de Quart, Quim Cufí i l’artista Aleix Font.

Tots els participants en l’acte són membres del Consell Assessor del Museu de la Terrissa, un òrgan consultor format per destacats experts en art, cultura i museus i té com a objectiu principal definir el full de ruta estratègic per consolidar el museu com a referent.

Ferran Rodero, alcalde de Quart, ha destacat que s’ha plantejat un projecte que no depengui d’una legislatura, sinó que sigui de llarg termini. Una de les accions que ajudarà que així sigui ha estat la creació del Consell Assessor, que vetllarà pel present i futur del museu. Amb l’objectiu de que el museu sigui la casa dels quartencs i quartenques, s’ha creat un carnet anomenat “Q-Art, som cultura!” que permetrà gaudir d’avantatges en activitats i accions relacionats amb la cultura, que succeeixin al museu, i al poble en general. 

Pel que fa al director de Bonart, Ricard Planas, ha explicat que fa quasi un any que s’està treballant amb l’Ajuntament i l’Associació de Terrissers per desenvolupar el projecte del museu de la terrissa de Quart. A l’hora de vertebrar el museu i veure quines accions s’hi podien fer, s’ha decidit dividir-lo conceptualment i físicament en dos espais: l’exposició permanent, que a partir de l’any vinent s’hi durant a terme reformes d’actualització, i una sala d’exposicions temporals, on s’hi acolliran exposicions de valor. Es durà a terme una acció amb l’associació de terrissers i l’artista contemporani Aleix Font, juntament amb col·laboració de les escoles del municipi, per actualitzar la façana i la porta principal del museu, perquè el discurs de l’art contemporani actualitzi el discurs del patrimoni.

El secretari de l’Associació de Terrissers Artesans de Quart, Quim Cufí ha assenyalat que l’ofici encara és viu, a Quart hi ha terrissers en actiu, i els terrissers es reivindiquen al museu. Ha remarcat que es senten satisfets perquè el museu està obert, i té una gestió al darrera que preveu un futur optimista.  “En aquest nou camí creat, els terrissers de Quart sentim que en formem part” ha acabat matitzant.

 

Novetats per l’últim trimestre del 2024

El Museu de la Terrissa prepara per al curs escolar 2024-2025 amb diverses actuacions, activitats i exposicions que pretenen donar a conèixer i posar en relleu el món de la terrissa del municipi.

Una de les més destacades és la creació del carnet “Q-Art. Som Cultura!”, el qual oferirà avantatges en actes culturals i entrada gratuïta al Museu de la Terrissa als veïns i veïnes de Quart. Aquest carnet estarà disponible a partir del trimestre d’aquest 2024.

La programació del primer trimestre 2024-2025 inclourà sis cursos per a totes les edats i tres exposicions de diverses temàtiques. Dos cursos seran per a infants i joves de 8 a 15 anys, centrats en l’escultura amb fang i la iniciació del treball amb la roda. Un tercer serà sobre la tècnica de ceràmica oriental, Raku, dirigit a persones majors de 16 anys. L’Associació de Terrissers Artesans de Quart, organitzarà tres cursos per a adults, dos d’iniciació al treball amb la roda i un de seguiment. 

Pel que fa a les exposicions, de setembre a novembre es durà a terme “Ceramistes i Aleix Font”, una exposició organitzada per l’Associació de Terrissers amb la col·laboració d’aquest ceramista. I, a partir de finals de novembre fins al mes de gener, s’exposaran dues més: “Provi Casals”, mostra d’aquesta artista ceramista del territori gironí, i “Exposició de l’associació de futbol UE Quart”, una retrospectiva històrica d’aquesta entitat des dels seus inicis, l’any 2023.

 

Vuit mesos treballant per donar a conèixer el llegat terrisser

El Museu de la Terrissa de Quart, inaugurat per primera vegada l’any 2011 i reobert el novembre de 2023 després del tancament provocat per la pandèmia de la COVID-19, ha dut a terme diverses actuacions per impulsar el seu reconeixement i valor. Una de les més destacades ha estat la seva incorporació com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) el passat 20 de març. Aquest reconeixement posa en relleu el valor patrimonial historicoartístic del museu i n’assegura la preservació i conservació.

Un altre pas significatiu ha estat la constitució del Consell Assessor del Museu de la Terrissa, format per onze destacades personalitats del món de la cultura, entre les quals es troben Josep Calatayud, Ferran Rodero i Ricard Planas. La primera trobada del Consell Assessor es va dur a terme el passat mes d’abril i va servir per marcar el camí a seguir i definir el full de ruta estratègic del museu. L’òrgan consultiu es reunirà semestralment per avaluar els progressos i definir les estratègies a seguir. Aquest consell també permetrà la creació de sinergies i col·laboracions entre tots els membres.

A més, al mes de febrer es va signar un acord de col·laboració entre l’Ajuntament de Quart i el Govern de la Generalitat, mitjançant el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball. En el marc del Programa d’Avantatges i Serveis del Carnet d’Artesà i Artesana, els titulars d’aquest carnet poden gaudir d’un 50% de descompte en el preu de l’entrada al Museu de la Terrissa.

 

Prop d’un miler de visitants

Des de que el Museu de la Terrissa de Quart va esdevenir BCIL, el passat mes de març, ha rebut 739 visitants. La tipologia de públic majoritari ha estat la dels grups de visitants, que representen un 43% del total. El públic familiar ha estat també destacat, amb un 31% de les visites. Les visites individuals o en parella han estat menys freqüents, amb un 6% cadascuna, mentre que el 13% restant han estat grups d’amics.

Quant a l’edat dels visitants, el grup majoritari han estat persones de més de 65 anys, que representen un 43% del total. Un 25% han estat persones de 36 a 65 anys, mentre que el 16% i el 15% han estat visitants de 19 a 35 anys i de 0 a 18 anys, respectivament.ç

 

Quart, municipi terrisser

La tradició terrissera de Quart, documentada des del 1312, ha estat un element fonamental de la seva història. El municipi ha comptat amb nombrosos obradors de terrissa, arribant a prop d’una cinquantena. Un d’aquests obradors, l’antiga bòbila de la família Ginesta, acull avui el Museu de la Terrissa, situat al costat de l’antic tram del Carrilet, ara part de la Via Verda de Girona.

 

1721912710pre_museu_terrissa_p1.jpg

1721912711pre_museu_terrissa_p2.jpg
1721912711pre_museu_terrissa_p3.jpg
1721912712pre_museu_terrissa_p4.jpg
1721912712pre_museu_terrissa_p5.jpg
1721912713pre_museu_terrissa_p6.jpg
1721912713pre_museu_terrissa_p7.jpg
1721912714pre_museu_terrissa_p8.jpg

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version