Publicat el Dimarts, 18 Juny 2024 15:45 Escrit per Redacció
La iniciativa, que ara compleix 20 anys, suma diferents esforços per col·laborar amb empreses locals i fomentar el comerç rural a la província
El vicepresident de la Diputació de Lleida, Agustí Jiménez, ha participat en una jornada per conèixer-ne l’experiència juntament amb l’Associació de Micropobles de Catalunya i el seu president, Joan Solà, així com membres de la Diputació de Girona
El vicepresident de la Diputació de Lleida, Agustí Jiménez, ha participat aquest dimarts en una visita i sessió de treball a la Cambra de Comerç i Indústria de Terol per conèixer el projecte Multiservicio Rural, que ara compleix 20 anys des de la seva posada en marxa.
La Cambra de Comerç i Indústria de Terol va iniciar aquest projecte per facilitar la pervivència del comerç rural a la província, en entorns escassament poblats. Multiservicio Rural dota els petits municipis de serveis bàsics per a la població quan aquests ja no existeixen o quan estan a punt de desaparèixer.
Els serveis que es posen en marxa a través de Multiservicio Rural poden ser cafeteries, restaurants, allotjaments, botigues, cuines, espais per connectar-se a internet, punts d’informació turística o fins i tot comerços de productes d’artesania.
La Cambra aporta conceptes de projectes, els selecciona i els articula dins de la xarxa que ja tenen creada. A partir d’aquí, els ajuntaments que hi participen poden proporcionar espais per crear centres i les diputacions aporten recursos per reformar espais, finançar quotes d’autònoms, etcètera i els governs regionals faciliten recursos i subvencions a consums, reparacions i manteniment dels equipaments informàtics necessaris. De moment, s’han creat 21 centres a la província de Saragossa, 13 a la d’Osca i 100 a la de Terol.
“La col·laboració entre les diferents administracions, en aquest cas la Cambra de Comerç i Indústria de Terol i les administracions provincials i regionals fa possible que en molts pobles continuïn existint serveis que sense el suport d’aquestes haurien desaparegut. Per tant, la funció d’aquest projecte també és social”, ha explicat Agustí Jiménez.
“Les administracions públiques hem de vetllar perquè les persones que viuen als municipis petits no en marxin. De fet, cal que posen en marxa tota la maquinària per aconseguir, no només que aquells que hi resideixin ja es quedin, sinó perquè altres persones hi arribin disposades a fer arrelar nous projectes de vida”, ha afegit.
Per la seva banda, Joan Solà, president de l’Associació de Micropobles de Catalunya, ha remarcat que “mantenir viva la xarxa comercial i de serveis als micropobles és essencial per contribuir a l’arrelament i atreure a més població”. En aquest sentit, Solà considera clau la col·laboració público - privada “per vertebrar un sistema que permeti la revitalització comercial de zones amb baixa densitat de població”.
A la sessió de treball hi han participat la Diputació de Lleida i la Diputació de Girona, així com l’Associació de Micropobles de Catalunya, amb l’objectiu de conèixer el projecte per dotar d’equipaments comercials a poblacions de fins a 500 habitants. “Conèixer el projecte i veure l’abast d’una possible aplicació a Catalunya ens ha permès reflexionar plegats sobre els pros i contres per avançar en el repoblament en una demarcació poblacionalment tan dispersa com és Lleida, el Pirineu i l’Aran”.