Publicat el Dimarts, 18 Juny 2024 15:45 Escrit per Ajuntament de Solsona
Amb la voluntat comuna de fornir de música l’agenda cultural d’estiu de Solsona, l’Ajuntament, l’Orfeó Nova Solsona, l’AIMS Fundació, Joventut Solsonina i l’Associació del Mètode Suzuki sumen esforços sota el paraigua del Solsona dona la nota. Avui n’han presentat el programa el regidor de Cultura, Albert Colell, i la presidenta de l’Orfeó, Rosa Tristany, en un dels escenaris musicals del nucli antic, la plaça de la Catedral.
En aquesta nova edició, es manté “l’aposta per la diversitat de gèneres, per arribar a l’espectre més ampli de públics possible i per l’equilibri d’artistes i formacions de casa i de fora”, remarca el regidor de Cultura. Albert Colell destaca també la gratuïtat de moltes convocatòries i els “preus simbòlics” dels espectacles de pagament. “Volem que l’oferta cultural estigui a l’abast de tothom, alhora que la posem en valor”.
Com cada any, la programació musical de juliol i agost inclou el Cicle de concerts coorganitzat per l’Orfeó i la regidoria de Cultura, que cada vegada aposta més pel segell solsoní; l’AIMS Festival, que arriba a la seva vint-i-tresena edició del 2 al 20 d’agost; la programació “Solsona Sona” dins el Curs d’estiu de l’Associació del Mètode Suzuki; el Cap de Setmana Jove, proposat per Joventut Solsonina el 19 i el 21 de juliol; les revetlles dels dissabtes a la nit a la plaça del Camp i les ballades de sardanes al portal del Castell amb la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona.
El tret de sortida a la programació es donarà el 5 de juliol al teatre comarcal amb l’espectacle performatiu De Circe a Circe passant per l’Hades, estrenat el desembre a l’últim Festival Clàssics a la Biblioteca de Catalunya. S’hi trenen la paraula, el dibuix i la música en directe amb la poeta i rapsoda Anna Maluquer, l’artista Jona i els músics Montserrat Isanta I Marc Egea per fer reviure al públic la baixada de l’heroi Ulisses a l’inframon i la seva tornada passant per la relació amb la bruixa Circe. Les entrades, al preu de 5 euros, es posaran a la venda a la plataforma Entradessolsones.com.
Concert de la flamant Orquestra Jezz Club
Les altres dues cites del Cicle de concerts d’estiu seran d’entrada lliure. D’una banda, el 12 de juliol a la plaça del Consell Comarcal es podrà veure la flamant Orquestra Jezz Club, formada per dotze músics solsonins apassionats pel jazz clàssic dirigits per Xavi Juanco. Serà la segona actuació d’aquesta formació, després de presentar-se en societat al Jezz Club l’abril passat, que aspira a prendre el relleu d’orquestres solsonines jazzístiques com la Diamant Club i la Solsona 70.
D’altra banda, el 26 de juliol actuarà a la plaça de la Catedral el jove quartet de Vilafranca del Penedès Trèvol, guanyador de l’últim concurs Sons de la Mediterrània amb un repertori basat en la reversió de melodies tradicionals dels Països Catalans. Una gralla, un oboè, un flabiol i un tamborí fusionen la música tradicional amb el folk, el pop i altres gèneres.
També la primera setmana de juliol, coincidint amb la celebració de Sant Cristòfol, arrenca a la plaça del Camp la programació de revetlles setmanals amb Stres Band, totes d’entrada lliure. Aquest estiu tocaran també Crystal (13 juliol), Joan Vilandeny (20 de juliol), Pep i Maria José (27 de juliol), Raül (3 d’agost), Jordi Casellas (10 d’agost), Elisabeth Majoral (17 d’agost) i Marc Anglarill (24 d’agost).
Actuacions de l’Associació del Mètode Suzuki
Del 17 al 21 de juliol, l’Associació Catalana del Mètode Suzuki torna a Solsona en el seu sisè curs d’estiu, “Solsona sona”, per a violí i violoncel, en el decurs del qual oferirà quatre concerts oberts a tot el públic d’entrada gratuïta. Alumnes i professors actuaran a les places Major i de Ramon Llumà i al teatre comarcal.
Segons la presidenta de l’Associació Catalana del Mètode Suzuki i coorganitzadora de l’estada a Solsona, Montse Ciurans, “el curs té l’objectiu d’oferir un intensiu de classes d’instrument, donar l’oportunitat de conèixer nou professorat i crear convivència entre les famílies, gaudir d’un entorn privilegiat i fer partícip de les activitats la població de Solsona”.
Les classes individuals compartides es combinen amb les col·lectives, les sessions d’improvisació, l’espai d’orquestra i música de cambra i els concerts, entre d’altres. El mètode Suzuki d’aprenentatge musical dona un paper clau a les famílies en la motivació dels infants. Conegut també com l’educació del talent, parteix de la idea que si els nens i nenes s’envolten dels musicals com ho fan de la llengua materna, poden desenvolupar l’habilitat en la música.
Cap de Setmana Jove més llarg
El Cap de Setmana Jove aquest any s’amplia amb un concert per a adolescents, després d’acollir una proposta del Consell d’Adolescents de Solsona. Així, el divendres 19 de juliol a la plaça de l’U d’Octubre actuarà el DJ Amamaut i el dissabte 21, Sixtus i DJ Monty. Tota la informació es publicarà a través del compte d’Instagram de Joventut Solsonina (@joventutsolsonina).
Quan arribi l’agost, la programació musical s’internacionalitza amb l’AIMS Festival i el seu format habitual. Solsona centralitzarà bona part del certamen que casa la dimensió pedagògica amb l’artística, entre els dies 2 i 20, amb un concert inaugural i un de cloenda al teatre comarcal; el de l’Orquestra de l’AIMS, el dia 9 a la sala polivalent; els recitals de trenta minuts a la plaça de la Catedral del 5 al 8 i del 12 al 15 d’agost, i quatre concerts d’alumnes a l’auditori de la sala polivalent els dies 9, 10, 16 i 17. Les entrades es podran adquirir a Entradessolsones.com.