Canal Ajuntament

Blanes. Una concentració per la pau amb la participació de les comunitats religioses de Blanes tanca el cicle de la ‘Quinzena per la Pau’

Durant els darrers dies l’Ajuntament de Blanes ha organitzat diversos actes centrats en la temàtica de la crisi dels refugiats

La tarda-vespre d’aquest passat divendres l’Ajuntament de Blanes va celebrar el darrer dels actes inclosos al cicle de la ‘Quinzena per la Pau’ que s’ha estat fent des del passat 22 de gener, quan es va inaugurar l’exposició ‘Refugiats, Perquè'’. I és que aquest 2024 el cicle que cada any es dedica a conscienciar sobre la cultura de la pau ha tingut com a temàtica de fons parlar de les persones refugiades des de diverses vessants.

Per tancar el cicle d’activitats, ahir es va fer una ‘Concentració per la Pau’ davant l’edifici del consistori blanenc. L’acte ha substituït la ‘Marxa per la Pau’ que s’havia estat realitzant durant cinc anys no consecutius, ja que va haver-hi l’obligat impàs marcat per la pandèmia. Enguany s’ha optat per fer una concentració, però comptant amb els mateixos ingredients que tenia la marxa.

Els actes de la ‘Quinzena per la Pau’ els han organitzat des del Servei de Primera Acollida i Interculturalitat, emmarcat en l’Àrea d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania. S’ha comptat amb el recolzament de la Comissió de Cooperació, Solidaritat i Cohesió Social, la Taula de Diàleg Interreligiós, així com la Biblioteca Comarcal, el Centre Catòlic i d’altres institucions i ONGs.

Concentració per la pau amb la Taula pel Diàleg Interreligiós

La Concentració per la Pau d’ahir es va encetar amb unes paraules de benvinguda del tinent d’alcalde de Nova Ciutadania i Solidaritat, Mario Ros, qui va donar pas al primer ingredient de la vetllada. El músic i compositor blanenc Martí Delgado va interpretar al violí la coneguda cançó tradicional catalana de Nadal que Pau Casals va popularitzar internacionalment: el ‘Cant dels Ocells’. Una música que va contribuir a què es convertís en un símbol de la pau quan el tocava lluny de casa seva, a l’exili forçat, i que també va oferir durant un concert a la mateixa Casa Blanca de Whashington, per al president John Fitzgerald Kennedy.

Tot seguit, diversos representants de les comunitats religioses que hi ha a Blanes, i que pertanyen a la Taula pel Diàleg Interreligiós, van encarregar-se de llegir diversos textos relacionats amb la pau. Així, van intervenir l’Església Evangèlica de Filadelfia, la Asamblea de Dios Ministerio Koinonia, el Centre Cristià FEAM de Blanes, la Comunitat Islàmica de la Mezquita Rahma, i l’Església Catòlica. Tots els textos convergien en un mateix missatge explicat de diverses maneres.

La necessitat que la humanitat visqui en pau, la inutilitat de les guerres, adonar-se que la pau no és només l’absència de conflictes, sinó que és torbar serenitat enmig de les adversitats. També es va incidir especialment en un missatge: que la pau uneix, però que cal treballar-la amb una major empatia, cultivant l’altruisme i conreant la igualtat que, en una gran part de facetes, encara està lluny que es pugui aconseguir.

Es va recordar que la pau veritable no depèn de circumstàncies favorables, sinó més aviat de la confiança en assolir les obligacions que tots i totes tenim, així com de la resiliència de fer-ho possible rodejat de dificultats. Una altra aportació va aprofundir en el fet que, si bé no està a les nostres mans aturar les guerres, en canvi sí que és possible treballar per la pau construint una millor convivència entre els nostres conciutadans.

Cada intervenció va ser reblada per un emocionat aplaudiment que es va anar repetint fins tancar la primera part de l’acte. Abans de passar al darrer ingredient l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, acompanyat de diverses regidores i regidors, va agrair la implicació de tothom, i es va aprofitar des de l’organització per fer una fotografia de família de totes les persones que havien protagonitzat l’acte.

Una xocolatada per tancar l’acte i difusió del ‘Calendari Interreligiós 2024’

Finalment, la Concentració per la Pau es va tancar de la mateixa manera que se solia fer a la Marxa per la Pau: amb una xocolatada apte per a celíacs, acompanyada de melindros també aptes per a tothom. Val a dir que enguany les tècniques del Servei de Nova Acollida i Solidaritat, Núria Lavado i Miquel Sardà, van esgotar totes les existències que repartien, ja que tothom va voler degustar el berenar. També els va acompanyar la cap d’Acció Social, Lurdes Rodríguez.

Simultàniament a l’àpat, tothom qui va voler es va poder endur el ‘Calendari Interreligiós’ 2024, una eina creada per iniciativa de la Taula de Diàleg Interreligiós de Blanes. Recull les festivitats i dies assenyalats que hi ha al llarg dels 12 mesos de l’any, celebrats per les diferents comunitats religioses del municipi. Al mateix temps, inclou d’altres dates que no estan relacionades amb cap creença, però que són festes de caràcter civil i social. Són dates laiques com ara la Festa del Treball o el Dia Internacional de la Dona. 


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version