Canal Ajuntament

Banyoles. Banyoles recupera amb una exposició la història de la ciutat vinculada a l’aigua

La mostra ‘Recs: Banyoles i l’aigua’ repassa dotze segles de cultura hidràulica a la ciutat. Es podrà veure fins a principis d’octubre a l’espai expositiu municipal Can Tarradas

L’Ajuntament de Banyoles recupera a través d’una exposició la història de la ciutat vinculada a l’aigua. ‘Recs: Banyoles i l’aigua’ repassa dotze segles de cultura hidràulica a la ciutat i es podrà veure fins a principis d’octubre a l’Espai Expositiu Municipal Can Tarradas. La mostra s’inaugurarà demà divendres 10 de març a 2/4 de 8 del vespre i l’entrada és lliure. 

‘Recs: Banyoles i l’aigua’ ofereix un recorregut pel camí multisecular d’ordenació territorial i urbana que ha propiciat el sistema de recs de Banyoles construït a partir del segle IX. A la ciutat, hi ha 33 quilòmetres de recs, alguns soterrats, altres a l’aire lliure. Al llarg de la història de la ciutat, els recs han estat els motors de l’activitat banyolina, movent fargues i molins, fent possible l’activitat dels blanquers i pelleters, paraires i teixidors, paperers i polvorers, pagesos i hortolans. A més, els recs han permès també la socialització i el lleure al voltant de safareigs i racons gratificants.

En l’exposició, aquesta història i vinculació dels recs amb la ciutat s’explica a través d’un recorregut lineal de 52 metres de plafons, que es complementen amb audiovisuals, maquetes i escenografies. L’explicació de la mostra s’estructura a través de set grans blocs: Un gran mullader; Carolingis, monjos i jurats; L’aigua encaminada; L’aigua fèrtil; L’aigua feinera; L’aigua riallera; i Tornen els recs!.

A través d’aquests set grans blocs, s’explica l’estany i la seva geologia; el monestir i la propietat de les aigües de l’estany; la construcció dels recs, els múltiples usos agrícoles, industrials o de lleure que s’han fet dels recs al llarg de la història; o la recuperació que s’ha fet en els darrers anys dels recs per retornar-los al paisatge urbà.

El socioecòleg Ramon Folch ha assumit el comissariat i el guió de l’exposició, mentre que l’estudi Oliver Gràfic s’ha encarregat de la museografia. 

El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Banyoles i Batlle d’Aigües, Albert Tubert, ha destacat que “Banyoles és filla dels recs i durant més d’un mil·lenni l’aigua de l’estany, a través de quilòmetres de recs, ha donat vida a la ciutat a tots els nivells”. 

Per la seva banda, el comissari de l’exposició, Ramon Folch, ha remarcat que “els recs són part essencial de l'imaginari banyolí. Rescatar-lo i orientar-lo als reptes del segle XXI és un dels principals objectius d'aquesta exposició”. Pel que fa a la museografia, Isabel Oliver, de l’Estudi Oliver Gràfic, ha explicat que “ha estat un repte plantejar com explicar museogràficament tot el treball i tota la informació que ha recollit el comissari i encaixar-lo en aquest espai expositiu lineal de Can Tarradas”. 

‘Recs: Banyoles i l’aigua. Dotze segles de cultura hidràulica’ s’inaugurarà demà divendres a 2/4 de 8 del vespre a l’Espai Expositiu Municipal Can Tarradas. L’exposició es podrà veure fins al 6 d’octubre en horari de dilluns a divendres de les 9 del matí a les 8 del vespre. L’entrada és lliure.

L’exposició està produïda per l’Ajuntament de Banyoles i una part ha estat patrocinada per les empreses Agbar, Aigües de Banyoles, Bonpreu Esclat i Vidresif.

 


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version