Canal Ajuntament

Banyoles. L’Ajuntament de Banyoles aprova el catàleg de botigues històriques

S’ha incorporat al Pla Especial de Protecció del Patrimoni i inclou vuit establiments emblemàtics situats al Barri Vell. El ple ha aprovat també el codi ètic i de conducta dels alts càrrecs i del personal del consistori

El ple de l’Ajuntament de Banyoles ha aprovat provisionalment aquest vespre la modificació del Pla Especial de Protecció del Patrimoni per a la inclusió de les botigues històriques. El document incorpora vuit establiments emblemàtics situats al Barri Vell que estaran protegits. El ple, que s’ha celebrat a la sala d’actes del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, ha aprovat també el codi ètic i de conducta dels alts càrrecs i del personal del consistori. 

El Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Banyoles es va aprovar el 16 de desembre de 2016 i per Junta de Govern Local del 25 de novembre de 2021 es va aprovar incorporar-hi un annex que inclou el catàleg de comerços històrics de la ciutat. Posteriorment, i per resoldre al·legacions rebudes, la Junta de Govern Local va aprovar de nou el document a finals de l’any passat i, una vegada emès l’informe favorable de la Comissió Territorial de Patrimoni Cultural de Girona, avui el ple ha aprovat provisionalment el document. 

El catàleg inclou vuit comerços històrics de la ciutat propis de la primera meitat del segle XX que reuneixen un mínim valor formal d’interiorisme, disseny o, fins i tot, dels treballs artesanals que s’hi conserven. Entre altres, es preserven elements de mobiliari, aparadors o cartells propis d’èpoques com el Modernisme, l’Art Decó o racionalistes. 

L’alcalde Miquel Noguer ha destacat que el document, redactat pels arquitectes Jeroni Moner i Josep Callís, “permetrà reforçar la protecció de vuit establiments del Barri Vell que, en alguns casos, mantenen l’activitat i, en d’altres, s’han reconvertit”. Igualment, l’alcalde ha recordat que els establiments situats a la plaça Major, al ser considerat un Bé Cultural d’Interès Nacional, ja gaudien de protecció i qualsevol intervenció arquitectònica a l’edifici ha de ser aprovada per la Comissió de Patrimoni. 

El catàleg incorpora establiments com les farmàcies Masgrau i Omedes, la botiga Can Mateu i Calçats Freixa, que mantenen l’activitat, i també altres que han reconvertit l’activitat com l’antiga farmàcia Boadella o Magatzems Figueras, que actualment són bars. En el cas de la sabateria Freixa, actualment sabateria Roig, s’ha incorporat per protegir el cartell exterior obra de l’artista Josep Ponsatí l’any 1966, tant per la tècnica emprada com per la seva rellevància artística. 

D’altra banda, el ple ha aprovat també el codi ètic i de conducta dels alts càrrecs i del personal de l’Ajuntament de Banyoles.

 


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version