Canal Ajuntament

Blanes. La Policia Local de Blanes fa un curs pioner a Catalunya per atendre ferits en casos amb múltiples víctimes: accidents i atemptats

Organitzat per Dix/AST amb el suport de diversos cossos d’emergència, es formarà a tots els agents en dues edicions consecutives que culminaran amb sengles simulacres molt reals

Amb motiu del centenari de la Policia Local de Blanes que s’està celebrant durant tots aquests mesos, enguany el cos de seguretat municipal ha volgut que el Pla de Formació Contínua Anual que fan els seus agents sigui encara més especial del què ja és habitual. Per això, s’han contractat els serveis de l’empresa especialitzada Dix/AST, professionals del món de les urgències sanitàries i medicina tàctica.

El curs de TECC (Tactical Emergency Casualty Care) s’ha començat a impartir avui dilluns a Blanes, i és pioner arreu de Catalunya, ja que el seguiran la totalitat dels agents i comandaments de la plantilla. L’objectiu és formar als agents de la Policia Local de Blanes en intervencions sanitàries d’urgències, dotant-los dels necessaris coneixements que els ajudin a salvar vides.

Perquè els i les 80 agents de la plantilla puguin seguir el curs sense deixar d’atendre l’atenció diària policial al carrer, se’n faran dues edicions. La primera ha començat aquest 12 de setembre, i la segona ho farà la setmana següent, el proper dia 19. Amb caràcter eminentment pràctic, s’imparteix durant tota la jornada al llarg de dos dies, i culminarà en totes dues edicions amb un simulacre.

Durant el curs se’ls alliçonarà sobre diversos supòsits amb què es poden trobar en l’exercici de la seva tasca policial. Així, hi ha des d’un atemptat, un incident amb persones armades i/o potencialment perilloses, un atropellament o una explosió de gas fins a haver d’atendre diversos ferits en una baralla multitudinària per arma blanca i d’altres situacions on l’actuació policial inclou uns necessaris coneixements sanitaris perquè les víctimes no acabin comptant-se com a morts.

Són situacions majoritàriament de caràcter extraordinari, però també hi ha determinades actuacions amb les quals la Policia Local ja s’hi ha trobat de manera habitual. Del què es tracta és que, tant si són incidents aïllats com si impliquen diverses persones, saber discriminar entre la gravetat de diversos ferits i aplicar les tècniques necessàries per garantir la seva vida fins que arribi el personal sanitari qualificat.

Macro-Simulacres amb Policia Local, Bombers i Unitats Especialitzades

Les dues edicions del curs culminaran amb sengles macro-simulacres que, tal com sol passar en aquest tipus d’exhibicions, posaran a prova els coneixements del personal que hi participi però, al mateix temps, impacten pel seu realisme, ja que reprodueixen situacions d’emergència extremes. Hi participaran els agents de la Policia Local de Blanes de cadascuna de les dues edicions dels cursos. Per tant, el primer es farà el dimecres 14 de setembre i el segon el dia 21, tots dos al llarg del matí.

També hi haurà dotacions de Bombers de la Generalitat, del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), dels UIS (Unitats d’Intervenció i Suport) l’elit especialitzada del SEM que tenen com indicatiu ORCA1, així com figurants –majoritàriament integrats per actors i actrius- que seran les víctimes a qui cal atendre. Hauran de tractar situacions que se’ls plantejarà en viu i en directe.

L’objectiu és que tot el què s’ha après al llarg del curs es dugui a la pràctica, podent així avaluar sobre el terreny, en una situació controlada, el què en la realitat hauran de resoldre sota l’aclaparadora urgència que suposa saber que tens una vida a les teves mans. En total, es calcula que hi haurà prop d’un centenar de persones intervenint en els macro-simulacres.

Els dos macro-simulacres es faran en dos escenaris diferents. El del dimecres 14 de setembre es farà a l’esplanada exterior de la Ciutat Esportiva Blanes, i està especialment adreçat perquè hi assisteixin professionals experts en la matèria, que s’han interessat per ser-hi, tot i que també està obert al públic en general.

El segon, en canvi, s’ha planificat perquè pugui assistir-hi el públic en general, perquè tota la població pugui veure en viu i en directe com es fa una assistència en casos d’emergència extrema. Per aquest motiu, tindrà lloc al Passeig de Mar, a tocar de la Plaça Catalunya, i estarà dotat d’un sistema de megafonia perquè tot el què es vegi sigui més entenedor. Tots dos simulacres tindran lloc a partir de les 11 del matí i fins a 2/4 de 2 del migdia com a màxim.

1662988073curs_policia_local_1.jpg
1662988073curs_policia_local_2.jpg
1662988073curs_policia_local_4.jpg
1662988073curs_policia_local_5.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version