Canal Ajuntament

Blanes. La XXIII Trobada Gegantera omple Blanes de ‘Fal·lera Gegantera’ coincidint amb els 30 anys dels gegants

Van acompanyar a la Colla Gegantera de Blanes les de Balsareny, Caldes de Malavella, El Masnou i Viladrau, així com l’Esbart Joaquim Ruyra i la Banda Musical i Mossèn Joan Batlle

Després del tastet previ que van significar els actes viscuts a Blanes el cap de setmana anterior amb motiu de la Festa dels Copatrons, protagonitzats entre d’altres participants per la Colla Gegantera de Blanes, aquest passat dissabte han tornat a centrar l’interès de petits i grans. Ho han fet a través de la XXIII Trobada Gegantera que va tenir lloc aquest passat dissabte, recuperant l’ambient de festa i gresca que sempre l’havia caracteritzat.

Els carrers del nucli històric de la vila on comença la Costa Brava van vibrar amb més intensitat que mai durant la tarda-vespre de dissabte. Organitzada per la Colla Gegantera de Blanes amb el suport de l’Ajuntament, la trobada va tornar a tenyir el municipi de la ‘Fal·lera Gegantera’ que gaudeix gent de totes les edats però, sobretot, la canalla, que xisclava i aplaudia de pura alegria en veure les evolucions dels gegants, gegantons i caps grossos.

30è aniversari dels Gegants de Blanes, en Gastó i na Caterina

La trobada d’aquest 2022, a més a més, ha estat envoltada d’una celebració molt destacada i emblemàtica: els 30 anys que han complert enguany els gegants de Blanes, en Gastó i na Caterina. Batejats el 23 d’agost de 1992 –un aniversari complert fa pocs dies, aquesta mateixa setmana-, a finals de l’any passat se’ls va començar a fer una restauració integral per encarar l’aniversari d’aquest 2022 en les millors condicions.

La restauració també ha inclòs la renovació del seu vestuari, roba i complements. La presentació de les millores es va fer en una festa d’aniversari avançada que va tenir lloc coincidint amb el dia central de la Festa Major de Santa Anna, el 26 de juliol. Va ser una estrena molt especial, a l’estil del què s’havia fet 30 anys enrere, amb l’aparició dels dos gegants rere un cortinatge de gran alçada.

Més de 150 participants a la ‘XXIII Trobada Gegantera’

Pel que fa a la 23a Trobada Gegantera de Blanes celebrada ahir dissabte, una de les representacions de cultura popular de la vila que més espectadors congrega, encara s’ha vist afectada enguany per les conseqüències de la COVID. Això és perquè no han pogut assistir-hi totes les colles que volien fer-ho, a causa de la manca de portadors. La seva absència, però, no va deslluir ni un xic la festa gegantera.

Enguany han participat desfilant a la cercavila i als balls de gegants més de 150 persones, procedents de sis entitats. A banda de la Colla Gegantera de Blanes, també han participat les colles de Balsareny, Caldes de Malavella, El Masnou, i Viladrau, així com els gegantons i altres figures de l’Esbart Joaquim Ruyra i la festiva música que va aportar la Banda Musical i Mossèn Joan Batlle encapçalant la cercavila. Són representants d’arreu del territori que, en la majoria dels casos, han fet una visita de tornada a la que en el seu moment ja van fer els membres de la colla blanenca, o bé tenen previst realitzar properament.

Ball de Gegants a la Plaça dels Països Catalans després de la cercavila

Com és tradicional, la trobada es va encetar a quarts de sis de la tarda amb la ‘Plantada de Gegants’ al Passeig Cortils i Vieta, on es van anar escalfant motors per iniciar poc després la cercavila. Centenars de persones van envoltar l’evolució dels gegants, capgrossos i altres representants del bestiari català desfilant pels carrers del nucli històric blanenc.

Escortats per la Policia Local de Blanes, que va garantir en tot moment la seguretat d’un esdeveniment que transcorria al centre de la vila en la sempre concorreguda tarda-vespre d’un dissabte estiuenc, el recorregut va finalitzar a la Plaça dels Països Catalans. Allí les diferents colles van anar oferint els respectius ‘Balls de Gegants’. Primer van ballar els gegantons de l’Esbart Joaquim Ruyra, en Bernat de Cabrera i na Violant de Cabrera, que van ser l’any 1992 padrins dels Gegants de Blanes, seguits pels gegants del Masnou: en Pere drapaire i Eulàlia Tallacolls.

També ho van fer els de Viladrau, que visitaven per primera vegada Blanes: en Joan Sala i la Maria Joaneta, una de les 14 dones que van ser considerades com a ‘bruixes’, i la colla de Balsareny, amb els gegants Blanca de Bell-lloc i en Bernat de Peguera, que foren senyors d’aquesta població al segle XIV, i els gegantons Joan i Mariona. Pel que fa a la colla gegantera de Caldes, van venir amb els gegants Claudi Calderí i Emília Quirina.

Els últims en actuar, com marca la tradició, van ser els amfitrions, la Colla Gegantera de Blanes: primer en  Vadó Set-Trossos i després el ball més destacat, els qui celebren l’aniversari, en Gastó i na Caterina. El darrer ingredient de la XXIII Trobada Gegantera va comptar ahir amb l’animació de dos mestres de cerimònies on un dels partenaires s’estrenava en aquesta entretinguda tasca. La jove co-presentadora, Laia Pérez Giralt, va acompanyar Guillem Bitlloch, un veterà en aquesta tessitura d’anar introduint els diferents protagonistes de la vetllada.

En acabats els balls, es va lliurar un record a totes les colles i entitats participants, així com a l’Ajuntament de Blanes per la seva col·laboració. Aquesta part de l’acte el van encapçalar l’alcalde, Àngel Canosa, acompanyat del cap de la Colla Gegantera de Blanes, Esteve Rams, i del tinent d’alcalde de Cultura i Festes, Albert Sanz. El tradicional ball col·lectiu amb tots els components de la trobada -on també van intervenir els altres membres de la Colla de Blanes Es Forcaner, la Mariona, Tom i en Jerry i en Mâxim- va precedir un sopar de germanor que va posar el definitiu punt i final a la nit.

Autora Fotografies: Ajuntament de Blanes


1661679805trobada_gegantera_(20).jpg
1661679805trobada_gegantera_(60).jpg
1661679805trobada_gegantera_(93).jpg
1661679805en_gast?_i_na_caterina__gegants_de_blanes_(1).jpg
1661679805colla_participant__regidor_cultura__alcalde_i_cap_de_colla_gegantera_blanes.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version