Canal Ajuntament

Banyoles. Banyoles exposa ‘Escultures transitables’ de l’arquitecte Josep Miàs

A l’espai expositiu municipal Can Tarradas i a l’espai Eat Art de la Fundació Lluís Coromina s’hi podran veure les obres més representatives del reconegut arquitecte

L’Ajuntament de Banyoles i la Fundació Lluís Coromina inauguraran avui dimecres l’exposició ‘Escultures transitables’ de l’arquitecte Josep Miàs, nascut a Banyoles i fundador del reconegut estudi MIAS Architects. La mostra posa en relleu una de les obres més significatives de MIAS Architects, la remodelació del Barri Vell de Banyoles i s’hi exposen maquetes, fotografies i escultures dels projectes més importants dissenyats per l’estudi d’arquitectes. 

Després d’haver passat pel Centre Pompidou de París (2020) i pel Museu del Disseny de Barcelona (2021), les maquetes escultòriques de Josep Miàs i el reconegut estudi MIAS Architects arriben a Banyoles amb l’exposició Escultures transitables. Una mostra que recull tot un seguit de peces arquitectòniques, fetes a escala reduïda, que han perdut el seu caràcter funcional i han esdevingut objectes tridimensionals orgànics i geomètrics, d’una bellesa poètica i abstracta extraordinària. Maquetes conceptuals a escala A3 de diferents projectes de l’estudi on el filferro ressegueix i construeix els dibuixos que prèviament s’han fet amb llapis sobre el paper.

Organitzada per l’Ajuntament de Banyoles i la Fundació Lluís Coromina, l’exposició ‘Escultures transitables’ estarà dividida entre l’espai expositiu municipal Can Tarradas i l’espai Eat Art. A l’espai Can Tarradas s’hi podrà veure una de les obres més significatives de MIAS, la remodelació del barri vell de Banyoles. El projecte va ser guardonat amb el Premi International Stone Awards 2013, el Premi Catalunya Construcció 2009 i el Premi d’Arquitectura Comarques de Girona 2007. 

També s’hi podran veure algunes de les maquetes escultòriques més rellevants de l’estudi MIAS Arquitectes des de la seva fundació l’any 2000, com el projecte del Mercat de la Barceloneta (Premi Ciutat de Barcelona 2007) i el Golf de Fontanals (Premi AJAC). A l’espai Eat Art també s’hi exposaran diversos treballs del reconegut estudi. 

La inauguració s’ha presentat aquest matí en una roda de premsa on l’alcalde Miquel Noguer ha destacat que “l’exposició vol ser també un reconeixement a la trajectòria d’en Josep Miàs, com a ambaixador de la ciutat de Banyoles arreu”. Per la seva banda, el president de la demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Marc Riera, ha remarcat que “l’exposició és un homenatge a l’obra i a la qualitat arquitectònica de l’obra de Josep Miàs, amb una gran projecció internacional”. 

En aquest sentit, el mateix Josep Miàs ha agraït l’exposició perquè, segons ha dit, “els inicis són sempre molt important i el projecte de reforma del nucli antic de Banyoles és sempre molt present en la nostra trajectòria i per mi és molt important que sigui a Banyoles i amb aquest projecte”. 

Per la seva banda, el comissari de l’exposició i director de la Fundació Lluís Coromina, Ricard Planas, ha destacat “l’especificitat de l’exposició” en els dos espais on en el cas de Can Tarradas “les escultures dialoguen amb la fotografia contemporània talment com les escultures dialoguen amb la trama urbana”. 

L’exposició, que ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Girona, l’estudi MIAS Architects, Bonart Cultural, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i l’empresa Vidresif, es podrà veure fins al setembre. Paral·lelament a la mostra, s’organitzaran diverses activitats. 

Les exposicions a París i Barcelona

L’octubre de 2020 el Centre Pompidou de París va inaugurar l’exposició monogràfica Unpredicatble Traces, una mostra que reconeixia la trajectòria professional i rellevància internacional del treball de l’arquitecte Josep Miàs, nascut a Banyoles l’any 1966. El museu francès, que va tancar l’exposició l’octubre del 2021 i només va poder obrir-la al públic durant uns mesos per culpa de la crisi sanitària, va adquirir 42 maquetes, 18 dibuixos i 20 gravats del reconegut arquitecte per a la seva Col·lecció Permanent. 

Poc després, el novembre de 2021, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona van presentar l’exposició The Making of Making (Architecture) al Museu del Disseny de Barcelona, una mostra antològica que també destacava i reconeixia la rellevància internacional del treball de l’estudi MIAS Architects, amb més de 500m2 d’espai expositiu que feien un recorregut per les diferents obres del despatx d’arquitectes entre els anys 2000 i 2020. Aquesta exposició, formada per maquetes, dibuixos i fotografies del procés constructiu i de les obres finals, era la primera mostra del museu barceloní dedicada a un arquitecte encara en actiu. 

Josep Miàs i l’estudi MIAS Architects

MIAS Architects és un estudi d’arquitectura amb seu a Barcelona, fundat l’any 2000 per l‘arquitecte banyolí Josep Miàs. Després d’haver cursat els seus estudis a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, va treballar amb l’arquitecte Enric Miralles entre els anys 1990 i 2000. Reconegut per les seves propostes imprevisibles, innovadores i experimentals, Miàs basa les seves obres amb diversos aspectes socials, culturals, històrics i econòmics, i incorpora en el seu treball la investigació formal, la recerca tecnològica i el comportament estructural dels edificis, així com l’experimentació amb nous materials i la recerca en l’àmbit de la sostenibilitat, oferint propostes inèdites i sorprenents. Per aquesta raó, i gràcies als seus projectes i dissenys singulars, l’estudi MIAS Architects s’ha convertit en un referent en el món de l’arquitectura. 

L'estudi és conegut internacionalment per projectes com el Club de Golf Fontanals, la transformació del Centre Històric de Banyoles, el nou Mercat de la Barceloneta, les intervencions al Parc d’Atraccions del Tibidabo, el 22@ Plug-in Building o el iGuzzini Illuminazione HQ a Barcelona, entre d'altres. Així mateix, l’estudi MIAS ha estat guardonat amb diversos premis nacionals i internacionals entre els que destaquen el International Stone Architecture Award (2013), el Architizer Building of the World Award (2013), el Archdaily Best Building of the Year Award (2011), el Premi al Millor Equipament Educatiu d'Espanya en els Premis Arquitectura A+ (2011), el Premi Catalunya Construcció 2009 o l'AIA New York City Recognition for International Relevance (2013), entre molts altres. 

L’obra de Miàs, que ha estat exposada i publicada internacionalment, s’ha pogut veure a destacades exposicions com el COAC (Barcelona), Nuevos Ministerios (Madrid), Cité de l’Architecture (París), Stadelschule (Frankfurt), Architektur Forum (Zurich), TU University (Berlin) o Bartlett School of Architecture (Londres), entre moltes altres. 

Horaris:

Can Tarradas
Mn. Jacint Verdaguer, 17
De dilluns a divendres de 9 h a 20 h

Espai Eat Art
Plaça Major, 33
Divendres de 17 h a 20:30 h
Dissabtes de 10:30 h a 13:30 h i de 17 h a 20:30 h
Diumenges de 10:30 a 20:30 h


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version