Canal Ajuntament

banyoles. Es publica la 2a edició de ‘Les pesqueres de l’estany de Banyoles’

Després d’esgotar el llibre en poques setmanes, ara es llança aquesta edició en la que s’han revisat i completat algunes dades incloses en la investigació realitzada per Jeroni Moner

Dos mesos després que l’Ajuntament de Banyoles edités el llibre Les pesqueres de l’estany de Banyoles de Jeroni Moner, ja s’ha publicat la segona edició després de l’èxit de vendes d’aquesta obra pòstuma. La gran acollida dels lectors fa que, per primera vegada, una publicació dels Quaderns de Banyoles s’hagi esgotat tan ràpid. La nova edició ja estarà a la venda coincidint amb la Diada de Sant Jordi. 

El volum 23 de la col·lecció Quaderns de Banyoles, Les pesqueres de l’estany de Banyoles, tindrà una segona edició poques setmanes després de la publicació la primera. És una edició revisada de manera exhaustiva, per tal d’ajustar-se el màxim a la realitat de la història de les pesqueres de l’estany, un element important del patrimoni banyolí, però al que mai abans se li havia dedicat un estudi monogràfic que les tractés amb profunditat, tal com fa aquest volum de Jeroni Moner. 

A les portes de Sant Jordi doncs, el consistori banyolí fa una segona edició d’aquest treball tan singular per la temàtica tractada, per l’autor i per les circumstàncies de la redacció del llibre. Les pesqueres de l’estany de Banyoles és el resultat pòstum d’una llarga investigació que Moner va iniciar a la dècada dels setanta.

El llibre, amb 197 pàgines i estructurat en cinc capítols, repassa els orígens de la pesca a l’estany, la construcció de les primeres pesqueres i l’evolució d’aquestes construccions al voltant de l’estany fins a les darreres pesqueres construïdes al voltant dels Jocs Olímpics de Barcelona’92. A més, inclou un annex sobre com l’estany amb les seves pesqueres van passar de ser ‘paratge pintoresc’ l’any 1951 a ‘Jardí històric’ l’any 1996. El volum inclou plànols, fotografies de totes les pesqueres, moltes d’elles antigues i inèdites, i un plànol de localització de les pesqueres a l’estany. El volum ha comptat amb la col·laboració de Marc Riera, Josep Callís, Pau Sarquella i Antoni Bramon i el disseny de Jaume Geli. 

L’autor

Arquitecte i estudiós del patrimoni arquitectònic i paisatgístic, Jeroni Moner Codina (1940- 2021) va exercir l'arquitectura durant més de cinquanta anys i va treballar sobre aspectes relacionats amb el paisatge i la planificació urbanística. Com a investigador, va estudiar l’arquitectura de la masia catalana i va fer articles i monografies sobre aquest tema i sobre d’altres relacionats amb l’arquitectura medieval. Va escriure articles a Horizontes, el Cartipàs de Festa Major de Banyoles, El Bagant, Revista de Banyoles, Revista del Club Natació Banyoles i Quaderns del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles. Va publicar, entre d’altres, un monogràfic sobre la masia a la revista 2C, Construcción de la Ciudad (conjuntament amb Arcadi Pla i Josep Riera, 1981), Banyoles, a l’ombra dels JJOO 92 (amb Josep Riera, Carles Abellà, Tomàs Garrofé i Rosa Tubert, 1987), Fitxes d’arquitectura de Banyoles (amb Josep Riera, 1987), «La Sala com a espai vertebrador de l’evolució tipològica del mas» dins El mas català durant l’Edat Mitjana i la moderna (segles IX-XVIII), 2001, Atles del Pla de l’Estany (2002), «L’origen de la masia clàssica» dins L’Art Gòtic a Catalunya. Arquitectura III. Dels palau a les masies, 2003 i La masia catalana. Evolució, arquitectura i restauració (amb Rosa Lluch, 2005). L’any 2002 es va publicar la seva obra arquitectònica en un volum de la Col·lecció Inventaris d’Arquitectura del COAC. El 2017 va rebre la Medalla d’Or de la Ciutat de Banyoles i el mes de febrer de 2021 va ser homenatjat per la seva trajectòria en el marc del cicle Cinc Cèntims de creació local. 

Quaderns de Banyoles

Les pesqueres de l’estany de Banyoles és el 23è volum de la col·lecció Quaderns de Banyoles que es va iniciar el 1999 i que editen l’Ajuntament de Banyoles i la Diputació de Girona. Per primer cop s’edita una segona edició d’un dels seus volums. 

 


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version